'Orvost szinte sosem láttam kezet mosni'

„Doktor úr, mosson kezet, mielőtt hozzám ér!” Ha egy ilyen mondat a kórházi ágyon abszurdnak is tűnhet, a felszólítás életmentő lehet. A betegekkel foglalkozók ugyanis három kézmosásból körülbelül kettőt elspórolnak. Nagy nemzetközi vizsgálatok igazolják, hogy a nők gyakrabban mosnak kezet, mint a férfiak, és ebben a „műfajban” az ápolónők jobban teljesítenek, mint az orvosok. Magyarországon évente mintegy 50 ezer beteg e slamposság miatt kórházi fertőzést szenved el.

Egyik évről a másikra két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban. 2012-ben már több mint ezren haltak bele az enyhébb esetekben csak hasmenéssel, súlyosabb esetben vastagbélgyulladással járó kórba. Egyelőre nincs válasz rá, hogy miért pont most okoz robbanásszerűen kórházi járványokat ez a baktérium. Az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS) publikált eredmények egyértelműen igazolták, hogy egyetlen úgynevezett szuperterjesztő – például a kórházi osztályok között gyakran mozgó radiológus vagy fizikoterapeuta, aki elmulasztja megmosni a kezét –, olyan mértékben terjesztheti a fertőzéseket, mintha az összes kórházi dolgozó 23 százaléka mulasztaná el a rendszeres kézmosást.

Az érintő, a simogató, a tapintó, a bátorítást nyújtó kézen is több millió apró fertőző lény nyüzsög. Az átlagos beteg testének minden négyzetcentiméterén tízmillió húgyúti, légúti, seb-, illetve véráramfertőzést okozó baktérium él. Az ép bőrről naponta egymillió sejt ürül, amelyek az ágyra, az ágyneműre, a beteg által használt eszközökre kerülnek, onnan meg azokra, akik kontaktusba kerülnek velük. Az ápolónők és a beteggel közvetlenül érintkező orvosok kezén az ágynemű érintése, a beteg megfordítása után száz és ezer kórokozót találhatnak. Az intenzív osztályokon dolgozó nővérek több mint negyede hordozott gennykeltő baktériumot, és ha elspórolja a kézmosást, viszi azt tovább a következő gondozottjára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fejlett országokban a betegek 5-10 százaléka fertőződik meg a kórházi tartózkodás során, míg a fejlődő országokban ez az arány meghaladhatja a 25 százalékot is. Az európai adatok azt mutatják, hogy 4,5 millió fertőzésből 37 ezer végződik halállal, további 110 ezer esetben pedig hozzájárul a beteg halálához. Egy két évvel ezelőtti ÁNTSZ-felmérés szerint Magyarországon évente mintegy 90 ezer ember kapott a kórházakban olyan fertőzést, amelyek mintegy fele alapos kézmosással elkerülhető lett volna. Mindez nem csak a meghosszabbodott kezelési idő, illetve a kórokozók ellenálló képességének fokozódása miatt okoz sok bajt. A járulékos költségek is hatalmas terhet róhatnak az egészségügyi intézményre. Az elővigyázatlanságnak ugyanis nagy ára lehet: egyetlen MRSA (kórházi multirezisztens baktériummal fertőzött) beteg kezelésének költsége több millió forint. Az egészségügyi ellátás során kialakuló fertőzések világszerte a betegbiztonság egyik legégetőbb kérdését jelentik. A kézfertőtlenítési szabályok sulykolására évek óta óriási kampányok zajlanak világszerte, a kórházi kezelések során szerzett fertőzések vezető oka mégis a kézmosás hiánya maradt. Nálunk is.

„Orvost szinte soha nem láttam kezet mosni. Az ápolónő is leginkább a vérvétel előtt szokásos bőrfertőtlenítő spray-t fújta csak a kezére, mielőtt hozzám ért” – meséli közvetlen tapasztalatait a súlyos autoimmun diagnózissal élő, alig harmincéves nő, akit az elmúlt hónapokban több hazai kórház intenzív osztályán is ápoltak. Arra a kérdésre, hogy mennyire zavarta, egyáltalán zavarta-e ez a helyzet, egyértelmű igennel válaszol. „Miután az életben maradásom záloga volt, hogy ne kapjak semmilyen újabb fertőzést, a legszívesebben rákérdeztem volna: doktor úr, mosott kezet, mielőtt hozzám ért? De nem tettem meg. Egyszer sem. Féltem a fertőzéstől, de attól még jobban, hogy megsértem, magamra haragítom az orvost, és akkor nehezebb lesz.”

Az intenzív osztályokon, a sürgősségi ellátó helyeken a szükséges kézfertőtlenítések csupán 40-60 százaléka történik meg – mondta lapunknak dr. Lám Judit, a Semmelweis Egyetem Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központjának oktatója. A WHO és az egyéb nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlása szerint a beteg érintése, valamennyi szúrás (vérvétel, infúzió), sebellátás előtt, a páciens kezelését követően, illetve közvetlen környezetének, például az ágyneműjének vagy egyéb tárgyainak érintése, vagy váladékaival való találkozás után kezet kellene mosni. Ezt az ajánlást az ellátók Magyarországon is ismerik, a gyakorlatban mégsem lehet elérni, hogy a beteggel kapcsolatba kerülők mindig kezet mossanak, amikor kellene. Gyakran a feltételek hiányoznak – a betegágy, vizsgálóhely közvetlen közelében lévő vízcsap, szappan, vagy a zsebben hordható, az ágy végére függeszthető alkoholos fertőtlenítős flakon. Ha pedig ezek meg is vannak, akkor az idő kevés.

Az intenzív osztályokon a nővérnek egyetlen műszak alatt jó néhányszor kell ágyat rendezni. Háromszor-négyszer injekciót, tablettát osztani, infúziós szereléket bekötni, naponta többször is vérnyomást, pulzust, testhőmérsékletet mérni, ezen felül szükség szerint cserélni a katéteres zacskót, ágytálazni, s ki tudja még mi mindent tenni a beteg körül. Ha csak az említetteket vesszük számba, már akkor is összejön műszakonként legalább 300-400 kézmosás. Ha ezt valaki szabályosan is szeretné végezni a hagyományos szappanos, vizes kézmosáshoz 40-60 másodpercre, alkoholos bedörzsöléshez pedig 30 másodpercre lenne alkalmanként szüksége. Nemzetközi mérés szerint az egészségügyi dolgozók, ha mosnak is kezet, tíz másodpercnél többet nem szánnak rá.

Lám Judit szerint a kézmosás elhanyagolásnak az is oka, hogy ennek nincs közvetlen, azonnal észlelhető következménye. Ha a mosatlan kézzel át is kerül az egyik betegről a másikra a kórházi fertőzés, és az a beteg állapotának romlását, netán halálát okozza, utóbb nem lehet bizonyíthatóan visszavezetni ezt a kézmosás elhagyására. De nincs olyan közgazdasági mérés sem, amely egyértelműen megmutatná, mennyit takaríthat meg a kórház a kézmosási szabályok betartásával.

A legelesettebb betegeket kezelő osztályokon (intenzív, sürgősségi, koraszülött részlegeken) végeztek olyan méréseket, amelyek megmutatták, hogyan változik a kórházi fertőzések aránya a kézmosások gyakoriságával. Ott, ahol például 48 százalékról legalább 66 százalékra javították a kézmosások gyakoriságát, a kórházi fertőzések addigi 17 százalékos aránya tíz százalék alá csökkent.

Arra a kérdésre, hogy mi a bajuk a doktoroknak a kézmosással, nincs egzakt válasz. Lám Judit szerint ezt nem tudni pontosan, érzékelési probléma lehet. A kézmosási hajlandóságban legrosszabbul teljesítők – a segédápolók, az orvosok és a férfiak – 77 százaléka azt gondolja, betartja a kézmosási előírásokat. Eleve része a szocializációjuknak, hogy ők orvosok, bajt nem okozhatnak. Hamis tudatot kelt a körükben a gumikesztyű használata is. Azt gondolják, ez megvédi a kezüket a kórokozóktól. Pedig a kesztyű lyukad, sőt anyaguk egy idő után átjárhatóvá válik a kórokozók számára.

A kesztyű nem arra való, hogy biztosítsa a sterilitást – vallja Weltner János sebész főorvos is. Amikhez most hozzá lehet jutni, azok amúgy is gyakran szakadnak, sérülnek. A kéznek alatta is tisztának, fertőtlenítettnek kell lennie. A bőr tele van mirigyekkel, amelyekbe beköltözhetnek a kórokozók, s ezek váladéka a műtét alatt is jön elő a bőrfelszínről. A sebész például a műtét előtti bemosakodásnál olyan fertőtlenítőt használ, ami megtapad a bőrön, hatása két-három órát tart. Ha ez eltelik, műtét közben is újra kezet kell fertőtleníteni és kesztyűt cserélni. Az egykori szakfelügyelő sebész szerint, ha rosszul használják a kesztyűt, az nagyobb bajokat okozhat, mintha fel sem húzzák. Ha valaki felhúzza, könnyen gondolhatja, hogy mindent megérinthet, nem kell folyton kezet mosnia, úgyis tiszta marad. Pedig ha valamit megfog kesztyűben az orvos, az szennyeződik, annak a felületén nincs fertőtlenítőszer, nem pusztulnak a bacilusok, csak azt akadályozza egy ideig, hogy közvetlen a bőrre jussanak. Ha valaki megfogja szennyezett kesztyűvel a beteg infúziós szerelékét, lélegeztetőballonját, biztosan átviszi a kórokozót, s ha nem vált kesztyűt, még tovább is juttatja azt.

Az orvosok kézmosási gyakorlatára az Egészségügyi Világszervezet és egyéb nemzetközi járványügyi szervezetek is próbálnak hatni, s a betegeket is arra ösztönzik, vegyenek részt aktívan a folyamatban. Például aki kórházba kerül, kérdezzen rá: hol van a legközelebbi kézmosó hely. Van-e az ágya közelében alkoholos kézfertőtlenítő, s abból melyik az orvosé. Köszönje meg, ha azt észleli, hogy az őt ellátók használják ezeket az eszközöket. Amikor az ajánlást egy neves hazai klinika népegészségügyi szakembere át akarta ültetni a gyakorlatba, professzora a lelkesedését azonnal lehűtötte, mondván, az ő orvosait se a beteg, se annak a hozzátartozója ne vegzálja. Az elől is határozottan elzárkózott, hogy a hozzátartozókat oktatóprogrammal vonják be a kórház kézhigiénés programjába.

Van olyan hazai kórház, ahol van oktatás, van eszköz: valamennyi ápoló, orvos zsebébe, a folyósokra, a betegellátási pontokra odakerült az alkoholos kézfertőtlenítő. Mégsem természetes a kézmosás. Ha meg is történik, akkor az illető rosszul csinálja: nem tudja, mit, mire, hogyan kell használni. Ráfújja a kezére a fertőtlenítőt, és ahelyett, hogy hagyná hatni, ugyanazzal a mozdulattal le is törli. Gyakran látni azt is, hogy valaki az alkoholos kézfertőtlenítő után kezet is mos. Az intézmény higiénikusa heroikus küzdelmet folytat a kollégáival, s gyakran mondogatja: Semmelweis Ignácz hazájában semmi sem változik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.