Jutalomként hirdetett járandóság

Minden tanár kap béren kívüli juttatást pedagógusnapra – adta hírül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a hét közepén.

„Az iskolaigazgatóknak be kellett számolniuk a tankerületi vezetőknek, hogy milyen cafeteriát kaptunk az önkormányzati időkben. (Január elseje óta az állam átvette az iskolák fenntartását – A szerk.) A mi iskolánkban volt béren kívüli juttatás, amit január óta nem kapunk, ez a mi esetünkben fizetéscsökkenést jelent. Aztán most megtudtuk, hogy kapunk Erzsébet-utalványt pedagógusnapra, mintha jutalom volna. Ez az elmaradt járandóságunk, amire közel hat hónapja várunk! Ráadásul az sem igaz, hogy mindenki kapja. Úgy tudjuk, akik újonnan álltak munkába, valamint a megbízási szerződéssel dolgozó kollégák nem kapnak. Ezzel csak a közhangulatot hangolják ellenünk. És akkor most arról nem is szóltam, hogy amióta átvett minket az állam, öt nyomtatóból egy működik, mert nincs aki patront vegyen beléjük” – így háborog egy neve elhallgatását kérő kisváros általános iskolájának pedagógusa.

„Méltánytalannak tartom a kormány oktatásügyeiért felelős szakembereinek a döntését. A közelgő pedagógusnap alkalmából úgymond jutalmat kapnak a kollégáim. Én és több pedagógus kollégám viszont nem. Ez abból adódik, hogy idén csökkent az óraszámunk, és hiába tanítottunk évekig főállásban, át lettünk minősítve. Megbízásos szerződéssel, természetesen jóval kevesebb bérért végezzük a munkánkat. Most kaptunk egy újabb pofont, nem jár a jutalom” – ezt már egy olyan iskola pedagógusa mondja, ahol nem volt béren kívüli juttatás, és aki óraadóként dolgozik néhány hónapja.

A KLIK közleményben számolt be arról, hogy pedagógusnapon Erzsébet-utalványokat kapnak a pedagógusok. „Idén átmeneti megoldásként, az egységes munkáltatói szabályozók elkészültéig a költségvetésben rendelkezésre álló éves keret (5,5 milliárd forint) 2/3 részét kapják meg Erzsébet-utalványban azok, akiknek tavaly is volt ilyen juttatásuk, 1/3-át pedig az előző évben ilyen juttatásban nem részesült pedagógusok között osztják szét” – olvasható a közleményben. Hogy pontosan ki mennyit kap, az még nem teljesen világos, ugyanis a kormány a következő ülésén dönt majd a részletekről.

Szüdi János jogász, közoktatási szakértő szerint akkor, amikor az állam átvette a településektől az iskolákat, átvette azokat a kollektív szerződéseket is, amelyeket az önkormányzatok a pedagógusokkal korábban megkötöttek. Mivel az önkormányzatok helyébe az állam – azaz a KLIK – lépett, így a kollektív szerződésekből fakadó kötelezettségek is az államra szálltak. Ezen kötelezettségek egyik eleme a béren kívüli juttatás. Nem minden önkormányzat kötött ilyen típusú szerződést a pedagógusokkal, s ott nem is adtak cafeteriát.

Mendrey László
Mendrey László

Szüdi szerint mivel nincsenek pontos adatok, csak becsülni lehet, hogy a pedagógustársadalom körülbelül negyven százalékának volt az önkormányzatokkal kötött kollektív szerződése. Így a fennmaradó hatvan százalék mindenképpen pluszjuttatásként könyvelheti el – már ha tényleg kap cafeteriát. És – tegyük hozzá – ha nem ebben az évben lett a KLIK alkalmazottja, és nem „csak” megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanár. Szüdi leszögezi, a kollektív szerződéssel rendelkezők esetében viszont a KLIK csak a kötelezettségeit teljesíti. Arra a kérdésre, látja-e a KLIK éves költségvetésében az Erzsébet-utalványok kifizetéséhez szükséges összeget, azt mondja, az a pénz, amit erre az évre elfogadtak, előreláthatólag a bérekre sem lesz elég.

– Szeptembertől új minősítési rendszer lép életbe, beindul a szakfelügyeleti rendszer, ingyentankönyvet kell biztosítani nemcsak a rászoruló gyerekeknek, hanem mindenkinek, felállítják a pedagóguskamarát – sorolja azokat a lépéseket, amelyeknek anyagi következményei a jogász szerint mind a KLIK költségvetését terhelik. Szüdi becslése szerint ezek milliárdokba kerülnek. A Pedagógusok Szakszervezete épp emiatt azt kéri Balog Zoltán humánminisztertől, hogy halassza el ezeknek az intézkedéseknek a szeptember elsejei bevezetését. Az érdekvédő szervezet elnöke, Galló Istvánné szerint „ezeknek a feladatoknak a végrehajtása, megvalósítása kellő biztonsággal akkor válik megoldhatóvá és tervezhetővé, ha a 2014-re szóló költségvetési törvényben elkülönítve, feladathoz rendelve jelenne meg a szükséges többletforrás”. A PSZ szerint a kormánynak tisztában kell lennie, hogy milyen többletfeladatokkal jár az erőteljes központosítás, az intézményrendszer átalakítása, állami átvétele minden pedagógus részére.

A másik erős érdek-képviseleti szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta lapunknak az Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban: elfogadhatatlan, hogy nem kap minden pedagógus ilyen juttatást. Mendrey László szerint az egész akciót azért időzítette a kormány a pedagógusnapra, mert ezen a napon szokott a szakma demonstrálni.

A kormány Erzsébet-utalványokban fizet
A kormány Erzsébet-utalványokban fizet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.