'Legalább beszélnek róla'

Legkomolyabb hiányunk a 25 év alatti fiatalok, az 55 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek és a hat évnél fiatalabb gyermeket nevelő nők között mutatható ki – összegez Szalai Piroska kormánybiztos, aki újabb hat hónapot kapott. Őt kérdeztük munkájáról.

– Eredetileg fél évre szólt a megbízatása, miért kapott újabb hat hónapot Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől?

– A megbízatásom első szakaszában eltökélt szándékom volt, hogy a lehető legtöbb érintettel lépjek kapcsolatba, egyeztessek velük, vagy meghallgassam, elolvassam a véleményeket arról, hogy milyen akadályok állnak a nők foglalkoztatásának bővítése útjában. A következő fél évben a kitűzött célok megvalósítása lesz a feladatom. A törvények szerint miniszteri biztost maximum fél évre lehet kinevezni, s ha a feladat úgy kívánja, meg lehet hosszabbítani. Most ez történt.

– Meg tudta valósítani, amit tervezett?

– Összességében igen. A legnagyobb eredmény, hogy széles kört értünk el a témával. Még a bemutatkozásomkor számos olyan döntéshozói, munkaadói megnyilvánulást lehetett hallani, hogy náluk mennyivel több nő dolgozik, mint férfi, s ezzel úgy érezték, hogy minden tőlük elvárhatót megtettek e téren. Szerencsére ezek a hangok most már nem hallatszanak, helyette érdemi problémamegoldásba kezdtünk. Ezt csak úgy tudtam elérni, hogy én sem férfi- és női összehasonlításokat végeztem, hanem a hazai adatokat az unió női foglalkoztatási adataihoz mértem.

– Nincs is hiányérzete?

– Legkomolyabb hiányunk a 25 év alatti fiatalok, az 55 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek és a hat évnél fiatalabb gyermeket nevelő nők között mutatható ki.

– Az LMP szerint az ön munkája semmilyen előrelépést nem jelentett a nők foglalkoztatásában.

– Árnyalni szeretném a képet. A Fidesz nőtagozata is kiadott nemrég egy sajtóközleményt, amely úgy fogalmaz: elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy az LMP pusztán politikai érdekből támad engem. Emlékszem arra, hogy a kinevezésemkor épp az LMP kevesellte a féléves megbízást.

– Az ellenzéki párt szerint a beszámoló semmilyen konkrét javaslatot nem tartalmaz.

– Csak egy ilyen elemzés után tudunk a hiányterületekre fókuszálva beavatkozni. Az első fél évemben a foglalkoztatás bővülésének útjában álló akadályok azonosítása volt az elsődleges feladatom. Ez megtörtént, az irányok is kialakultak. Mivel a munka folytatódhat, nem kellett a jelentésben a lehetséges alternatívákat részletesen leírni. A beszámoló a munka egy jelentős mérföldköve, de köszönhetően a miniszter úrnak, nem a végső lezárása.

– Azt a kritikát sem érzi jogosnak, hogy nem vette figyelembe a Népesedési Kerekasztal ajánlásait?

– A Népesedési Kerekasztal legfrissebb javaslatait Kopp Mária 2012. március 26-án adta át a minisztériumnak. A kinevezésem pillanatában elkezdtünk ezekkel dolgozni, együttműködve a Családbarát Magyarországért Munkacsoporttal, s a minisztérium még májusban kiadta erről Az új baby boom című vitairatot. Ennek elkészítésében is részt vettem. A vitairathoz érkezett és a nekem megküldött javaslatok összesítéséből dolgozunk a 2014–2020-as uniós fejlesztési tervek készítésekor. Az LMP azt mondja, hogy nem veszem figyelembe az NK ajánlásait, a valóság pedig az, hogy ebből indultunk ki, erre alapoztunk. Nemrég számoltam be a Népesedési Kerekasztalnak a féléves munkámról.

– Az azonban vitathatatlan, hogy az új munka törvénykönyve számos ponton ellentmond az ön céljainak, hiszen kedvezőtlen változásokat hozott a kisgyerekes nők életében. Tervezi, hogy tesz valamit az érintettek érdekében?

– Az unió centrumának országai többnyire ugyanígy szabályozzák ezeket a területeket. Mi most egy sokkal rugalmasabb munka törvénykönyvét alkottunk, ami feltétlenül szükséges volt a családbarát, rugalmas munkaerőpiac kialakításához. Számos dolgot a munkaadók ösztönzésével kívánunk befolyásolni, azaz járulékkedvezménnyel, s nem jogi szankciókkal.

– Mire lesz elég az újabb hat hónap?

– Jól érzékeli, hogy számos előnye mellett épp a féléves korlát a hátulütője ennek a megbízási formának. Újabb hat hónapnyi munkát szabad megfogalmaznom, s ha lesz további hosszabbítás, akkor beszélhetünk arról, hogy végső soron mit szeretnék elérni. Most következnek a konkrét javaslatok a női foglalkoztatás növelésére, a családbarát munkaerőpiac és munkahelyek megteremtésére, valamint a munkavégzés és a magánélet összeegyeztethetőségét célzó rugalmas munkavégzési és önfoglalkoztatási formákra.

(A miniszteri biztos írásban feltett kérdéseinkre válaszolt szintén írásban.)

Valami azért történt

Szalai Piroska szerint fontos változás történt a nyáron a női foglalkoztatásunk területén: a május–júliusi időszak női foglalkoztatási rátája 52,7 százalék volt. Ez minden elemzői várakozásnál jóval kedvezőbb, s 52 százalék feletti ráta a kilencvenes évek elején volt legutóbb. A 15–64 éves korcsoportban 56 ezerrel több nő dolgozott, s így 1 millió 803 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé. A munkanélküli nők száma pedig 15 ezerrel kevesebb volt, mint egy évvel korábban, 200 ezres létszámuk 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. A miniszteri biztos szerint mielőtt valaki a közfoglalkoztatásra fogná a növekedést, szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a női közfoglalkoztatottak száma e hónapokban átlagosan nem érte el az 50 ezret. Ezt az emelkedést egyértelműen a for-profit terület adta. Ez szerinte elvitathatatlan és konkrét előrelépés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.