Belföld: Női kvóta: népszavazással és meztelen férfiakkal próbálkoznak - NOL.hu
 

Női kvóta: népszavazással és meztelen férfiakkal próbálkoznak

Aláírásgyűjtés kezdődik a női kvóta bevezetéséért, vagyis, hogy a pártlistákon minden második jelölt nő legyen. A kezdeményezés egyszer már elbukott a parlamentben, de a szervezők szerint az utca embere nagyobb eséllyel áll a nők egyenlősége mellé, mint a helyüket féltő politikusok.

„A nők méltó közéleti szerepvállalásának elérése érdekében az európai parlamenti, az országgyűlési és a helyi önkormányzati választásokról szóló törvények egészüljenek ki olyan rendelkezésekkel, amelyek előírják, hogy csak olyan listát lehet bejelenteni, amelyen egymás után váltakozva hol az egyik, hol a másik nemhez tartozó személyek szerepelnek” – ehhez a népszavazási kezdeményezéshez, közismert nevén a női kvótához gyűjt aláírásokat november 14-től a Nők A Pályán Egyesület. Huszonhét ismert és sikeres nő, többek között Heller Ágnes filozófus, Petschnig Mária Zita közgazdász, Virág Judit művészettörténész, Hernádi Judit színművész és Pataki Ágnes producer már a kezdeményezés mellé állt.

– Egy 2008-as kutatás szerint a megkérdezettek 71 százaléka támogatja a női kvótát – mondja Rajnai Gitta, az egyik kezdeményező. Ezért bíznak abban, hogy január végéig sikerül összegyűjteniük az aláírásokat. A szervezők hangsúlyozzák: a kezdeményezés nem a férfiak ellen irányul, csak azt szeretnék elérni, hogy a társadalom felét kitevő nők és az általuk erőteljesebben képviselt témák, az egészségügy, az oktatás, az ifjúságpolitika, az emberi jogok arányuknak megfelelő képviseletet kapjanak. Támogatóik között természetesen férfiak is vannak, hamarosan megkezdődik a kampányuk, amelyben ismert férfiak és nők együtt biztatják aláírásra az embereket. Igaz, hogy ezúttal a magazinokban megszokottól eltérően a férfiakon nem lesz ruha, míg a nők felöltözve pózolnak.

Az ENSZ bizottsága, a CEDAW, amely a nők hátrányos megkülönböztetése ellen dolgozik, többször felszólította Magyarországot, hogy növelje a nők számát a közéletben és a politikában. Azt is javasolták, hogy ennek elérése érdekében Magyarország fogadja el az 50 százalékos férfi-női kvótát az önkormányzati és a parlamenti listás választásokon. Az SZDSZ 2007-ben nyújtotta be az erről szóló javaslatát a parlamentnek. Sándor Klára és Magyar Bálint tervezete szerint a pártlistákon kellett volna 50 százalékos arányt biztosítani a nők számára. A javaslatot Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc támogatta, pártjaik azonban nem.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint ezért sem várhatják, hogy parlamenten belülről induljon valamilyen kezdeményezés a nők egyenlősége érdekében. Ha viszont az aláírásgyűjtés sikeres lesz, a politikusok sem tehetik meg, hogy ne vegyenek tudomást a kérdésről. – Nem hiszem, hogy akad olyan vezető politikus, aki ezek után azt mondaná, hogy ellenzi a javaslatot – állítja Tátrai-Novák Éva, a Nők A Pályán Egyesület elnöke.

Magyarországon a női politikusok aránya évtizedek óta változatlan, tíz százalék körüli a parlamentben. Most az előző ciklushoz képest még kevesebben vannak annak ellenére, hogy például az MSZP-ben van női kvóta, amely szerint a vezető testületekben, az európai parlamenti, országgyűlési és önkormányzati képviselői listákon a tagok, illetőleg a jelöltek legalább ötödének nőnek kell lennie. Azt viszont nem határozza meg az alapszabály, hogy ez a rangsorban mit jelent, így a nők többsége a lista nem befutóhelyeire került.

Üdítő kivétel, hogy a legutóbbi európai parlamenti választásokon az MSZP listáját három nő – Göncz Kinga, Herczog Edit, Gulyásné Gurmai Zita – vezette, és mindhárman be is kerültek. A Fideszben még kvóta sem volt: a 176 egyéni körzetben csak tíz női politikust indítottak. A Bajnai-kormányban sem volt női miniszter, ugyanúgy, mint a mostani Orbán-kormányban, a 34 államtitkár és nyolc közigazgatási államtitkár között is mindössze hat nő akad. Csakhogy a nők tíz százalék körüli parlamenti aránya 1990-ben még a 43. helyre volt elég világviszonylatban, 1998-ban már csak a nyolcvanhatodikra, 2002-ben a 103.-ra, 2006-ban pedig a 120.-ra. Vagyis míg a világon mindenhol növekszik a nők aránya a hatalomban, Magyarország lemaradt.

A Fidesz–KDNP képviselői az országgyűlési padsorokban
A Fidesz–KDNP képviselői az országgyűlési padsorokban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér