A nyilvánosság csapdájában - az interneten nem lehet elbújni

Szekérnyi adatot őriz rólunk az Iwiw, a Facebook, a Twitter, a blogsite-ok, a Google-kereső, tízezrek osztják meg ismerősökkel és ismeretlenekkel élményeiket, adataikat, fényképeiket. Arra tettünk kísérletet, hogy egy számunkra ismeretlen fiatal portréját csak az interneten fellelhető nyilvános adatokból rajzoljuk meg. Vizsgálatunk alanyául véletlenszerűen választottunk valakit: az Iwiwen 20–25 év közötti, gödöllői férfit kerestünk. Az adatok könnyebb szelektálása érdekében egy „ritka” nevet választottunk a találatok közül, a „győztes” Babarczy Balázs lett.

Babarczy Balázs 1988. május 2-án született, keresztény értelmiségi családban. Feltevésünk szerint a család a Dunántúlról származik, Balázs azonban már Gödöllőn nőtt fel. A fiú édesapja a Pest megyei településen járt egyetemre, majd a diploma megszerzését követően ott telepedett le; ambiciózus fiatal volt, már az 1986-os Tudományos Diákkonferencián részt vett A polikultúrás és intenzív haltermelés ökonómiai vizsgálata című dolgozatával.

Az apuka jelenleg egy honi bank értékesítési igazgatóhelyettese, de alma matere iránti elkötelezettségét jelzi: munkája mellett is vállalta, hogy konzulensként segíti az intézmény egyik hallgatójának felkészülését a tudományos versenyre. Ugyanakkor szabadidejében sportol: több maratont teljesített már. Mindemellett pedig tagja a Körösfői Kriesh Aladár Művészeti Alapítvány kuratóriumának. Mindez akár érdektelen is lehetne Balázs portréja szempontjából, de menten kiderül, hogy a fiú mindennapjai a szülő munkásságára hajaznak, azaz korántsem lehet véletlen, hogy a fiatal egyetemista az iskola mellett önkéntesként vállal feladatot civil szervezetek munkájában...

Mindenekelőtt azonban: Balázs a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában végezte alapfokú tanulmányait, majd a Premontrei Szent Norbert Gimnáziumba került. Jól tanult, sőt, számos versenyen kiváló eredményt ért el. Mielőtt a sikerek részletes prezentációjába kezdenénk, illik megemlíteni, hogy a tanárok is észrevették Balázs aktivitását, amennyiben egyik diákvédnöke volt az intézmény, valamint a muhi önkormányzat közös beruházásában állított kopjafának és emléktáblának, amelyet 2000. április 12-én avattak fel, és annak a Kálmán hercegnek állít mementót, aki nagylelkűen támogatta a rendet.

Balázs az intézményi információs és kommunikációs vizsgán a kilencedikes évfolyam legjobb eredményét érte el. Két évvel később zenei vonalon is begyűjtött egy elismerést: a Colla Parte Consort nevet viselő együttes tagjaként kiemelt nívódíjat kapott a Cegléden rendezett Pest Megyei Kamarafesztiválon.

Ugyanehhez az évhez kötődik talán legjelesebb középiskolai sikere, ugyanis harmadik helyezést ért el a francia nyelv szekcióban az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. A citált momentumok nyomán talán nem meglepő, hogy az érettségit követően Balázs felvételt nyert a budapesti Corvinus Egyetemre.

A fiatal férfi a felsőoktatási intézményben sem sokáig rejtőzködött a hallgatók derékhadában, hiszen második évfolyamos korában első helyezést ért el az évfolyamtársaiból verbuvált garnitúra tagjaként a Corvinus–Nokia Kutatási Diákversenyen. A kvartett, amely a beszámoló szerint „imponáló versenyzéssel” végzett az élen, 1000 euróval gazdagodott a siker nyomán.

Tudományos érdeklődését nemcsak az bizonyítja, hogy immár demonstrátori feladatokat lát el az egyetem vállalat-gazdaságtani tanszékén, hanem az is, hogy felvételt nyert a Mathias Corvinus Collegiumba. A szakkollégiumban modern kori történelmet tanul; a program direktora Ablonczy Balázs. A felsőoktatási intézményben töltött időszak eredményeiből egyenesen következik, hogy Balázs ösztöndíjat is nyert már: a namúri egyetem hallgatója lehetett.

Az iskola azonban csak amolyan „főállás”, Balázs mindemellett számos önként vállalt feladatot vett a hátára. Amint azt már említettük, Balázs vallásos nevelést kapott, s a hittan ma is érdeklődésének homlokterében áll. Amolyan kikapcsolódásként a fiatal férfi olykor idegenvezetést vállal a Gödöllő „külvárosaként” jellemezhető Máriabesnyőn, a helyi bazilikában. Aztán a Maholnap Alapítvány Könyvtámasz programjának önkéntese volt; a projekt célja, hogy szociálisan hátrányos helyzetű embereket segítő civil szervezetekhez juttassanak el könyveket.

Hab a tortán: Balázs mindemellett dolgozik is. Méghozzá az UbiFrance nevű, Magyarországon kevéssé ismert francia ügynökségnél, amely arra szerveződött, hogy befektetési lehetőségeket kutasson fel a gall cégek számára szerte a világban. A szervezet 28 országban működik jelenleg, s körülbelül 1500 embert foglalkoztat. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Balázs szereti az ügynökségi mindennapokat. Az érdekes kihíváson túl az is hozzájárul ehhez, hogy remek társaság formálódott a szervezetnél dolgozó fi atalokból. Olyannyira, hogy közös karácsonyi ünnepséget is tartottak.

Ilyesmire is marad még ideje Balázsnak, azaz a magánéletre. A jelenleg facér fiú családjával él Gödöllőn, a város az M3-as autópálya lehajtójához közelebb eső felén. Persze hétközben ritkán találjuk otthon, hiszen a Somlói úti kollégiumban székel, ahonnan egyébként gyalog jár be az egyetemre...

Balázs megszerezte a jogosítványt is, de saját autója még nincs. Ha szükséges, akkor a szüleiével közlekedik. Nem egyke, Kristóf öccse hasonlóan ambiciózusnak látszik, mint a bátyja, hiszen tagja a Kutató Diákok Mozgalmának. A család pedig olykor együtt sportol. Az édesapa, valamint a két fiú közösen teljesítette a Téli Mátra túrát. A lelkes trió 9 óra 45 perc alatt tudta le a 40 és fél kilométeres távot.

Önkéntes munkái már mintegy kódolják, hogy milyen természetű fiúval is állunk szemben, Balázst mégis egyik kedvenc idézete jellemzi talán a legszemléletesebben. Lukács könyvének egy részlete úgy szól: „Letette a hatalmasokat a székről, és felmagasztalta az alázatosakat. Az éhezőket betöltötte jókkal, és a gazdagokat üresen küldte el”.

Fontos megemlítenünk, hogy Balázs nem különösebben aktív a közösségi médiában, azaz a fenti portrét meglehetősen kevés adatból készítettük el. Mindez azt jelenti, hogy a fiatal férfi a lehető legritkább esetben használja a Facebook üzenőfalát, alig néhány képe látható a citált portálon, valamint az Iwiwen. Nem ír blogot, ahogy a Twitteren sem regisztrált.

Olyan ifjú esetében, aki a közösségi média minden szegmensében rendkívül aktív, sokkal teljesebb kép rajzolódik ki. A félreértések elkerülése végett: teljes.

„Meglepődtem, de jót tett a hiúságomnak”

A portréban szereplő jelzőket a világhálón fellelhető adatokból valószínűsítettük. A személyes találkozásra csak az arcél megrajzolása után került sor. Balázs ekkor már ismerte az anyagot; kérdés, hogy mi jól ismertük-e meg a gödöllői fiatalembert.

– Mire gondoltál, amikor elolvastad a portrédat, amelyet két idegen rajzolt meg úgy, hogy korábban még csak nem is látott?

– Nagyon meglepődtem. Ugyanakkor, ha őszinte vagyok, a cikk jót tett a hiúságomnak, hiszen sok jót írtatok rólam is, a családomról is.

– Volt olyan részlet, amely megdöbbentett?

– Néhány. Például, hogy még az is kiderült: van jogosítványom, ám alkalmanként a szüleim autóját használom. Érdekes volt az is, hogy tudjátok: gyalog járok be az egyetemre a kollégiumból. (Az előbbi információt úgy szereztük be, hogy Balázs és barátai a Facebookon szerveztek karácsonyi ünnepséget, és a hozzászólások mindenki számára hozzáférhetők voltak. A fiatalember itt jegyezte meg, hogy lehetséges: édesapjáék járművével érkezik a rendezvényre. A napi „gyalogostúráról” úgy szereztünk tudomást, hogy Balázs hozzászólást írt egy barátja fényképéhez a citált portálon, amelyből egyértelművé vált, hogy „lábbusszal” indul tanulni. – A szerk.)

– Másképpen használod az internetes portálokat, mióta elolvastad a szöveget?

– Nem mondhatnám. Ennek elsődlegesoka, hogy korábban is ritkán használtam a közösségi médiumokat, így nem is igen tudtam visszafogni magam.

– Miért regisztráltál ezekre az oldalakra, ha csak kivételes esetekben használod a közösségi portálokat?

– A Facebookra korábban regisztráltam;az elsődleges ok az volt, hogy a külföldi ismerőseimmel tartsam a kapcsolatot, s az oldal erre kiváló lehetőséget nyújt. Az Iwiwre akkor léptem fel először, amikor egyetemre kerültem. Akkor úgy tűnt, hogy valami érdekesből marad ki, aki nincs ott a kapcsolatépítő oldalon.

– Még ma sem használod információszerzésre az oldalakat? Például, ha megismerkedsz valakivel, akkor „ellenőrzöd” az interneten? A Google-ban, az Iwiwen?

– Egyáltalán nem, bár tudom, hogy ez afféle divattá nőtt. Ha valaki ismerősnek jelöl, akkor az adatlapját átfutom. Semmi több.

– Milyen internetes hozzáférésed van? Hol tudsz netezni?

– Bárhol… Otthon, a kollégiumban, az egyetemen, továbbá a laptopomon mobilinternet segítségével.

– Ennek nyomán még inkább meglepő avisszafogottságod a fiatalok között oly népszerű portálokon. Az életben is zárkózottabb típus vagy?

– Mondhatjuk. Nehezen válok egy-egy közösség tagjává. Lehet, hogy családi vonás, hiszen az öcsém is hasonló alkat. Ellenben a húgom tizennégy éves, rajta látom, hogy ő már másképpen használja az internetet…

– Általánosságban mi a véleményed azegész jelenségről? A közösségi médiáról? A magánszféra újkori nyilvánosságáról?

– Mivel én rendkívül korlátozottan használom az új médiát, így nem is találom különösképpen veszélyesnek a jelenséget, inkább elgondolkodtatónak. A közösségi portálok előnyei pedig tagadhatatlanok: tartjuk egymással a kapcsolatot, megkapjuk a legfontosabb információkat ismerőseinkről, barátainkról. Ám mindez csak az én nézőpontom, sokan másképpen használják az internetet és másféle összeállítás készülhet róluk…

Mit kezd az adatokkal egy HR-es?

Amint az köztudott, a különféle cégek humánerőforrás-osztályai is előszeretettel vizsgálják meg a jelöltek „internetes lábnyomát”, azaz a közösségi médiában tárolt információkat is felhasználják akkor, amikor a jelentkező profilját megrajzolják. Neuschl György, a Humanufaktúra Kft. ügyvezetője úgy véli, hogy a modern HR-nek szerves része a közösségi felületek monitorozása, bár a szakkönyvek ritkán tesznek említést a módszerről. A szakember szerint számos olyan releváns információt lehet beszerezni az új médiából (Facebook, Iwiw, Twitter), amely segít a jelölt karakterének megismerésében. Ennek nyomán Neuschlt arra kértük, hogy foglalja össze következtetéseit az összegyűjtött adatok alapján.

„Ebben az esetben a feladat igen nehéz, hiszen általában a meghirdetett munkakör már pozícionálja az illetőt, ebben az esetben azonban nem ismerjük pontosan a fiatalember érdeklődési körét. Ugyancsak fontos, hogy a személyes interjú ezúttal elmaradt, tehát a megállapításaimat pusztán a szövegre, valamint szakmai tapasztalataimra alapozva teszem.

Mindenesetre az világosan látszik, hogy a fiú mindenáron szeretne megfelelni szülei, elsősorban édesapja elvárásainak. Balázs jó képességű, ám befolyásolható férfi. A fiatalember átalánosságban bizalmatlan és szkeptikus, ugyanakkor az értékorientált típusba sorolható. Az édesapját tekinti példaképének, rajta kívül aligha bízik sok emberben, valószínűleg még magában sem.

Balázs tökéletességre törekszik, amit társai olykor nehezen tolerálnak. Hajthatatlan, de mindeközben védelmező, amit bizonyít törődése szociálisan hátrányos helyzetű embertársaival. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy elkötelezettsége a nevelésének köszönhető vagy belülről fakad.

Balázs felesleges kockázatot sohasem vállal, óvatos alkat. Fontos számára, hogy teljesítményét elismerjék, elhivatottságát tiszteletben tartsák; ezzel magyarázhatók extrém vállalásai is. Olyan helyen képes dolgozni és teljesíteni, ahol a cég értékrendje egybeesik az övével. Karrierista típus – ha sajátos helyzetet észlel –, kompetens és kritikus. Mindvégig kitart saját véleménye mellett, amelyet indokoltnak tart.

Egyértelműen a pozitív vonások között említhetjük munkabírását, megfigyelőképességét, alaposságát, kitartását, folyamatos és stabil teljesítményét. Ugyanakkor – részben az imént felsorolt jellemzők nyomán – magánélete szinte nincs. Környezete csodabogárnak tartja. (Az ilyen végletekig teljesítményorientált típusú emberek fokozottan ki vannak téve annak a veszélynek, hogy az élvezeti cikkek rabjaivá válnak.)

A multinacionális vállalatok kedvelik az ilyen alkatú munkavállalókat, akik ugyanakkor olykor hátrányt is szenvednek az állásinterjúkon, mert az asztal túloldalán ülők konkurenciát látnak bennük...

Mint HR-szakember a fiatalembert – ha a releváns szakmai tapasztalatot megszerezte – középvezetői posztra tudnám kiközvetíteni.”

Akiket veszély is fenyeget

A Nemzetbiztonsági Hivatal jelenlegi álláspontjáról nincsenek pontos információink, ám sajtóhírek szerint a szervezet már 2006-ban figyelmeztette a politikusokat a közösségi oldalak hordozta veszélyekre.

2007-ben arról írtak a lapok, hogy Gyurcsány Bálint, a regnáló miniszterelnök fia kénytelen volt megszüntetni profilját az egyik portálon, miután számos gyalázkodó üzenetet kapott ismeretlenektől. Ugyanakkor nem a gyűlölettel telt levelek jelentik a legfőbb kockázatot; több lap is beszámolt arról, hogy a nemzetbiztonság arra hívta fel a politikusok figyelmét, hogy szervezett bűnözői csoportok saját céljaikra használhatják fel az új médiában tárolt információkat.

Amit még tudunk Balázsról

A család pontos lakhelye

Balázsék lakástelefonjának a száma

Kristóf versenyeredményei és érdeklődési területe

Barátainak névsora, munkahelyük, beosztásuk

A fiatal férfi nem szerepel nyilvános adóslistákon

Nem körözik

Amiben tévedtünk

Nem a Dunántúlról származik a család, a família néhány tagja csak a közelmúltban költözött ebbe a régióba (az iwiwes „családi” ismerősök megjelölt tartózkodási helyéből vontuk le a helytelen következtetést)

Az édesapa már elhagyta az említett munkahelyet Csak az interjúból derült ki, hogy lánytestvére is van Balázsnak

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.