Múzeumi negyedet tervez a Fidesz

Koncepciók már vannak – Modern Magyar Művészetek Múzeuma, Európa Ház, D’Orsay csarnok –, költségvetés még nincs. A Fidesz múzeumi negyedet szeretne a Nyugatinál, a Gyurcsány-kabinet kormányzati negyede helyén.

„Már az első ciklusban kezdeményezzük egy múzeumi negyed építését az elvetélt kormányzati negyed helyén”. (...) „Az új múzeumi negyed kapcsolathoz jutna a Szépművészeti Múzeum (Hősök tere) zónájával”. (...) „A Nyugati pályaudvar eleve kikívánkozik az Eiffelcsarnokból, így maga a csarnok, némiképp a D’Orsay mintájára, kulturális csarnokká alakítva, mintegy bejárati épülete lehetne a múzeumpromenádnak.”

Ezeket a kitételeket is tartalmazza Tarlós Istvánnak, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetőjének az új ciklusra szóló Budapest-programja.

Tarlós a Fidesz főpolgármesterjelöltje lesz ősszel az önkormányzati választásokon. Lapunknak tegnap azt mondta: valóban szeretnének létrehozni egy új múzeumi negyedet a Nyugatinál. Tizenöt éves távlatban gondolkodnak, az új negyedet viszont, noha megaprojektről van szó, már az első ciklusban szeretnék elindítani. Ha kell, magántőke bevonásával. Tervek vannak, költségvetése természetesen még nincs a megálmodott új múzeumi negyednek. Az elképzelések szerint itt lehetne elhelyezni például a Néprajzi Múzeumot, illetve Tarlós programja számol a Modern Magyar Művészetek Múzeumával is.

Lapunk kérdésére Tarlós megerősítette: valóban illik a koncepcióhoz egy Európa Ház is, ez is a múzeumi negyedhez tartozna. –Az Európa Házban az európai vagy legalábbis az uniós nemzetek létrehozhatnának egy-egy kis saját kulturális-turisztikai-gasztronómiai centrumot egy helyen, kiállítóteremmel, zeneteremmel, vendéglővel, információs központtal. Ez Finta József ötlete volt, s ezzel kiegészült a politikai program. Természetes tehát, hogy az Európa Ház a neves építész tervei alapján jönne létre, az egyébként törvényesen kötelező pályázatok kiírása mellett – mondta a frakcióvezető.

Kormányzati helyett kulturális negyed épülhet a vasúti sínek helyén
Kormányzati helyett kulturális negyed épülhet a vasúti sínek helyén

Finta Józsefet lapzártánkig nem értük el.

Az Orbán-kormány idején, 1999 júliusában kormányrendelet született arról, hogy a budai Várban felújítják a Sándorpalotát, s az volt az elképzelés, hogy a 2002-es választások után a miniszterelnök és a stábja oda költözik. Sokáig múzeumnak szánták az épületet, de már az Antall-kormány alatt felvetődött: ismét a miniszterelnök hivatalává kellene válnia a palotának, hiszen 1944 előtt is az volt. Mivel a Fidesz 2002 tavaszán elveszítette a választásokat, a költözés lekerült a napirendről. (Elkészült ugyanakkor a miniszterelnöki dolgozószoba előszobája és a „körszalon” is, csaknem egy kiló laparanyat használtak fel az épület stukkóinak és ajtajainak aranyozására. A felújítás előirányzata 2, 5 milliárd forint volt.) Lapunknak most az egyik fideszes politikus azt mondta: győzelmük esetén sem költözhetne a Sándor-palotába az új miniszterelnök, hiszen az már a köztársasági elnöki hivatal otthona.

A tervezett kormányzati / kulturális negyed helyén egyelőre egy magántulajdonú irodaház áll
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.