Kéri, Stumpf: Kétharmad a Fidesznek, esély a Jobbiknak

2010 – a nagy változások éve lehet címmel rendez konferenciasorozatot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, ahol a napokban két politikai elemző, Kéri László és Stumpf István beszélt arról: mit vár az idei belpolitikától.

Az áprilisi választásokon a 60 százalék fölötti részvétel az MSZP-nek kedvezne, az 55 százalék alatti a Jobbiknak, a kettő közötti aktivitás pedig a Fidesz amúgy is tekintélyes győzelmét fokozná – ebben egyetértett a két elemző. Ha kevesen mennek szavazni, az felértékeli az elkötelezett radikálisok voksát, ha pedig nő a hajlandóság, az „felébreszti a bánatos és egyelőre passzív MSZP-tábort”.

Kéri László
Kéri László

Most az alacsony részvételnek van nagyobb esélye. Stumpf szerint ennek oka az, hogy mivel a Fidesz-győzelem ténye nem, csak a mértéke kérdéses. Kéri a lagymatag kampányt is hibáztatja a viszonylagos érdektelenség miatt. Ő azt állítja, a szocialistákat harapófogóba zárja a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány teljesítménye, valamint a korrupciós ügyek, a Fideszt pedig az inti csöndre, hogy bő hárommilliós szavazótábora csak abban egységes, hogy elege van az MSZP-ből.

Kéri szerint a rendszerváltás óta most először olyan választás lesz, amelynek már az első, április 11-i fordulójában eldől a lényeg: a 176 egyéni körzetből legföljebb 40-60 marad függőben április 25-re, „de a jobbikos és a szocialista jelölt azokban is kioltja egymást, végül szinte mindenütt nyer a Fidesz”. Kéri valószínűsíti a kétharmados Orbán-sikert. Stumpf István a Századvég méréseire hivatkozva állítja, hogy a Jobbik Észak és Nyugat-Magyarországon, valamint egyes korcsoportokban (fiatalok, középkorúak) megelőzi a szocialistákat.

Az intézetben úgy számolják, ha a jelenleg mért adatok szerint szavaz a nép, akkor a 386 fős törvényhozásban 286 helyet (74 százalék) szerez a Fidesz, az MSZP-nek és a Jobbiknak 50-50 mandátum jut, más párt nem jut az Országgyűlésbe. De az Orbánék számára legkedvezőtlenebb változat szerint is 239 mandátum (62 százalék) esik a Fideszre, 78 az MSZP-re, 56 a Jobbikra és 14 az MDF-re. A Századvég által használt brit modellszámítás szerint a kétharmadhoz elég, ha országos listán 57 százalékot hoz a Fidesz, a sima többséghez pedig csupán 40 százalék kell. (Jelenleg 60 százalék körül mérik a különböző közvélemény-kutatók a pártot.)

Kéri László
Kéri László

A Fidesz kétharmadának a demokráciára veszélyes következményeit Kéri szerint túldimenzionálja a balliberális oldal. Az elemző úgy tartja, Orbán sokat változott 1998-as önmagához képest. Azt állítja, hogy az Orbán-kormány első másfél éve a válságkezelésre megy el, szó sem lesz a jelenleg is csak ködösítve elhangzó ígéretekről. A média és a Jobbik száját meg az elmúlt nyolc év néhány politikusának bírósági számonkérésével „fogják be”.

Stumpf István tényként kezeli, hogy Orbán csúcsminisztériumok köré szervezi a kormányzását, biztosra veszi az önkormányzati reformot, valószínűsíti a képviselők létszámának csökkentését a helyi testületekben és a parlamentben is, és nem tartja kizártnak a politikai elemző azt sem, hogy napirendre kerül a kétkamarás Országgyűlés ideája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.