A nagy nemzeti 'Ki lop többet?' vetélkedő

Bizonyítást sem igénylő evidencia, hogy az MSZP velejéig korrupt párt - Szabó Zoltán szocialista politikus szerint legalábbis ezt igyekszik sugallni a Fidesz. Lapunk kérdésére nem vitatta, hogy pártja két politikusa vádlottként áll bíróság előtt, ketten pedig gazdasági bűncselekmények gyanúsítottjaként szerepelnek, ám a kép ennek ellenére sokkal árnyaltabb - hangsúlyozta. Eddig ugyanis az MSZP-hez köthető személyek közül senkit nem ítéltek el, miközben e szempontból szerinte a Fidesz statisztikája sokkal rosszabb. Nézzük a tényeket. Az összeállítás nem teljes, és a pártokhoz köthető személyek esetében csak a hivatali hatalom gyakorlásával összefüggő ügyeket tartalmazza.

Nézzük mindenekelőtt az MSZP-t érintő ügyeket:

- Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt már sportminiszterként, majd 2004-ben, hivatalba lépése után, ismét feljelentették, mert állítólag adó- és társadalombiztosítási csalást, magánokirat-hamisítást és más bűncselekményeket követett el. Gyurcsány felelősségét egyik ügyben sem állapították meg.

- Walter Dezső, az MSZP és az SZDSZ támogatásával megválasztott volt soproni polgármester vélelmezett, csaknem milliárdos ingatlanpanamái miatt fordult a rendőrséghez 2007 elején az új fideszes városvezető. Azt állította többek között, hogy az elődje érdekeltségébe tartozó cég a piaci ár töredékéért jutott egy ingatlanhoz.

- A váci Fidesz-frakció vezetője ismeretlen tettes ellen 2007-ben tett feljelentést, mert szerinte a két és fél milliárd forintba kerülő mélygarázs építése kapcsán a szocialisták vezette városban - a polgármester az MSZP-s Bóth János - hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

- Pár hónappal később Szegeden - a polgármester a szocialista Botka László - egy tekepálya tulajdonlása körüli vita torkollt büntetőügybe. Egy helyi fideszes szerint a város állítólag hátrányos, legalább hetvenmilliós kárt okozó vagyonátruházási szerződést kötött.

- Hivatali visszaélés, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanújára hivatkozva tett bejelentést az ügyészségen a Lágymányosi-öböl, illetve a Kopaszi-gát fejlesztésének ügyében egy fideszes újbudai önkormányzati képviselő 2007 őszén. A kerület élén Molnár Gyula MSZP-s politikus áll. Az ügyben a nyomozás még folyik.

- Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármestert és több társát különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt tartják előzetes letartóztatásban. A becsült kár a nyomozás szerint megközelíti az egymilliárd forintot, és másfélszer ennyi kár okozását kísérelték meg.

- Verók István MSZP-s polgármestert és a VI. kerület több önkormányzati képviselőjét hűtlen kezeléssel gyanúsítják, mert több ingatlant is áron alul adtak el. A kárt több milliárdra teszik, a nyomozás folyik.

- Veres János volt pénzügyminisztert azért jelentette fel 2008 márciusában egy fővárosi fideszes képviselő, mert különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja merült fel vele szemben. Szerinte az állami tulajdonú Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő Kft.-vel olyan megállapodást kötött, amelynek alapján a cég 8,7 millió dollárt, 1,7 milliárd forintot utalt át az államnak. Ám ezt az összeget a külföldi tul0ajdonú Budapest Airportnak kellett volna megfizetnie, így - véli - az államot veszteség érte.

- Az elhunyt szocialista városvezető, Tasnádi Péter utódaként megválasztott pécsi fideszes polgármester a helyi tömegközlekedést biztosító Pécsi Közlekedési Zrt. buszainak eladása ügyében tett büntetőfeljelentést. A tranzakció során állítólag kétmilliárd forintnyi vagyon került magánkézbe az önkormányzat tudta nélkül. Később a Pécsi Temetkezési Kft. működésének ügyében is a nyomozó hatósághoz fordult. A rendőrség hűtlen kezelés gyanújával eljárást indított.

- Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést júliusban a Fidesz, mert a gyanú szerint a Csabai Lászlóné MSZP-s polgármester vezette nyíregyházi önkormányzat tulajdonában levő Sóstó-Gyógyfürdő Kft. úgy fizetett ki 52 millió forintot egy szintén önkormányzati cégnek, hogy a munkát nem végezték el. A nyomozás folyik.

- Zuschlag János volt parlamenti képviselő és társai ellen bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett, különösen nagy - mintegy hatvan-hetvenmillió forint - kárt okozó csalás miatt folyik büntetőper a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Zuschlag János
Zuschlag János

- Szabó Lorándot, Dombóvár volt MSZP-s polgármesterét különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolják. Szabó 2003-ban és 2004-ben három alkalommal képviselő-testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy önkormányzata különböző összegeket utaljon át két, részben önkormányzati tulajdonú cégnek. 2008 márciusában egy fideszes önkormányzati képviselőnek kétmillió forintot küldött, és tanácsnoki állást ajánlott azért, hogy álljon el egy rágalmazási pertől. A per folyik.

És ami a Fidesz-KDNP-t, illetve a Fidesz által vezetett kormányt illeti (Szabó Zoltán gyűjtése szerint):

- Bereznai Csaba, a tatabányai Fidesz-frakció vezetője, a Majki Népfőiskola volt elnöke, hétmillió forintos sikkasztás vádjával áll a bíróság előtt. A vád szerint a főiskola pénzéből úgy kötött életbiztosítást, hogy kedvezményezettje a felesége.

- Czaun János veszprémi alpolgármester ellen hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség, mert szolgálati gépkocsiját magáncélra vette igénybe. Ezzel az önkormányzatnak 133 ezer forint kárt okozott.

- Farkas Flórián, a Lungo Drom, egyben az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, fideszes honatya ellen hűtlen kezelés és a számviteli fegyelem megsértése miatt emeltek vádat. A büntetőper elmaradt, mert Farkas az államfőtől eljárási kegyelmet kapott.

- Fenyves Péter móri polgármester ellen nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés a vád. Az önkormányzat 2007-ben pályáztatás nélkül értékesített a terület haszonbérlőjének egy tízhektáros szántót 622 ezer forintért. A jogszabályok szerint liciteljárást kellett volna lefolytatni, mivel egy másik vevőjelölt is tett hivatalos - kétmillió forintról szóló - vételi ajánlatot.

- Gergely Zsolt, a Borsod Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős alelnöke és több társa ellen hivatali vesztegetés miatt az ügyészség az év elején emelt vádat. A miskolci volt MSZMP-székház értékesítésével összefüggésben nyomoznak, de más ingatlannal kapcsolatos kérdéseket is vizsgálnak. Gergely a potenciális vevőknek állítólag anyagi előnyt kérve - ami a nyomozók szerint egy építési telek kedvezményes, harmincmilliós hasznot biztosító megvásárlása volt - ajánlotta fel a segítségét.

- Malinák Árpád kunszentmiklósi fideszes önkormányzati képviselőt még 2003-ban ítélte a bíróság első fokon két év három hónap börtönbüntetésre, mert a polgári szolgálatos katonáknak járó illetményt visszatartották. Eljárás indult ellene kiskorúak megrontásáért is.

Zuschlag János
Zuschlag János

- Nagy Lajost, Baktalórántháza polgármesterét öt, Vida Károly alpolgármestert hat év börtönre ítélte a Nyíregyházi Városi Bíróság hűtlen kezelés, csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás miatt. Az indoklás szerint a 2002. októberi választás után visszahamisított dátummal, jogtalanul rendelkeztek részvények és takarékjegyek átírására egy alapítványi számlára, illetve helyhatósági pénzt is megkíséreltek oda átutalni, együttesen több mint 140 millió forint összegben. Emellett 17 millió forintot tartottak vissza a közhasznú foglalkoztatottak járandóságából, az érintetteket pedig azzal zsarolták, ha nem engedelmeskednek, nem jutnak munkához. Emellett feketén is foglalkoztattak állástalanokat közhasznú munkán.

- Szabadi Bélát, az Orbán-kormány kisgazda államtitkárát hűtlen kezelés és hivatali viszszaélés miatt jogerősen két év - fél év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték. Az indoklás szerint Szabadi hivatali visszaélést követett el, amikor arra utasított 18, az agrártárcához köthető gazdasági társaságot, hogy kössenek reklámszerződést az FTC-vel, így akarva jogtalan előnyhöz juttatni a sportklubot. A hűtlen kezelést azzal valósította meg, hogy két munkatársa túlmunkáját úgy honorálta, hogy utasította a tárca felügyelete alá tartozó Concordia Rt. és a TIG Kht. vezetőit: kérjék fel őket szaktanácsadónak, így azok több millió forint közpénzt kaptak tényleges munka nélkül. A kár több millió forint volt.

- Székely Zoltán kisgazda képviselőt, az Orbán-kormány idején az Országgyűlés közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának elnökét 2002-ben kétrendbeli, vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt jogerősen hat év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre, valamint kilencmillió forint pénzmellékbüntetésre ítélték. Székelyt 2000 októberében érték tetten, amikor a budapesti Gellért Szálló előtt húszmillió forintnyi kenőpénzt vett át.

- Szent-Iványi Géza fóti polgármester megbízatását a Fővárosi Ítélőtábla 72 rendbeli törvénysértés miatt szüntette meg. Utóbb büntetőeljárás is indult ellene, és őt a bíróság első fokon társtettesként bűnösnek találta nagyobb kárt okozó hűtlen kezelésben, mert aláírt egy távozó önkormányzati dolgozóval kötött jogellenes megállapodást. Ezért négyszáz napi elzárásnak megfelelő pénzbüntetésre ítélte. Másodfokon a bíróság a cselekményt csalásnak minősítette.

- Varga Tamást, a Fidesz egyik legbefolyásosabb pénzügyi alakját, a dunaújvárosi önkormányzat Dunaferr-részvényeivel elkövetett visszaélés miatt orgazdaságért jogerősen két és fél év börtönre ítélték. Később szintén két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték luxusautók csempészése miatt. A Fővárosi Bíróság 2002-ben adott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot egy kétmilliárdos áfacsalás és fiktív számlázás miatt.

- Várhegyi Attilát, az Orbán-kormány egykori államtitkárát, korábban Szolnok polgármesterét folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt jogerősen egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert vagyonkezelői kötelezettségét megszegve 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának. Várhegyi ezt követően a Fidesz pártigazgatója, ma pedig a fideszes önkormányzatok által foglalkoztatott Presztízs Média Reklámügynökség Kft. ügyvezető igazgatója.

- Virág Lászlót, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat korábbi alelnökét, később a város tulajdonában álló Debrecen Airport Kft. vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt a Debreceni Ítélőtábla 2007 decemberében jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Virág a megyei önkormányzat alelnökeként 2002 júliusában úgy engedélyezte 88 millió forint átutalását egy kivitelező cégnek, hogy tudta: az elvégzett munkálatok mindössze 52 millió forint értékűek. Őt az önkormányzat szeptember 15-től a Debrecen köztisztaságáért felelős AKSD Kft. igazgatójává nevezte ki.

Zuschlag János
Zuschlag János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.