Overdose karrierjét veszélyezteti elhúzódó betegsége

Immár biztos, hogy Overdose ebben a szezonban semmilyen versenyen nem áll rajthoz, beteg lábát továbbra sem szabad terhelni, egyelőre még az istállóból sem mehet ki. Mikóczy Zoltán fő tulajdonos sem nevezi már újabb versenyekre, ahogyan azt még a nyáron is tette.

A fiatal csődör újra és újra kiújuló betegségei miatt majd fél éve nem fut, sőt, míg korábban a szabadban lábadozott, orvosai az utóbbi hetekben újra "szobafogságra" ítélték. Ma már a bokszajtót sem szabad túl gyakran rányitni, nehogy valami indokolatlanul megzavarja a nyugalmát.

A hosszúra nyúló kényszerpihenő alatt sorra rendezték a legrangosabb versenyeket - a sprintszámok esélyesének tartott magyar csődör nélkül. Nem volt ott a világ leggyorsabb lovai között sem Ascotban, sem Newmarketben, és nélküle rajtol most vasárnap délután Párizsban a Quatar Prix del'Abbaye futama is, amelyen egy évvel ezelőtt magára irányította a figyelmet. Az idei szezon előtt az volt a nagy kérdés: hová érkezik a nemzetközi élmezőnybe berobbanó magyar versenyló? Lehet, hogy mindjárt a csúcsra?

De egyelőre sehová sem érkezett. Bár a statisztikája továbbra is hibátlan (tizenkét verseny, tizenkét győzelem), a legmagasabb osztályú mezőnyben, a lóverseny Forma-1-esének tekintett Group I-es mezőnyben még nem bizonyított. Hivatalosan még mindig csak ott tart, hogy jogot szerzett a legnagyobbak mezőnyében való indulásra. Pályafutásának első és eddig egyetlen ilyen szintű megmérettetésén (2008. október 5-én Párizsban) az általa megnyert futamot törölték, a megismételt és hivatalos versenyen pedig már a tulajdonos nem engedte rajthoz állni kifutott lovát.

Április 19-én a Kincsem Parkban harminc éve nem látott tömeg ünnepelte fölényes győzelmét, de ne felejtsük el, ebben a mezőnyben ellenfél nélkül indult (csúcssebessége az ezerméteres távon bőven 70 kilométer/óra fölött), a többiek edzőpartnernek is gyengék lennének, Overdose nem véletlenül tréningezett egyedül az alagi pályán. A budapesti nagydíj számára nem is volt több, mint bemelegítés, laza felhozó verseny. A futam közben azonban lerepült a patkója. Este már nem nehezedett rá bal első lábára, nem sokkal később begyulladt a kétszeresen terhelt jobb első lába is.

Amikor még versenyzett: Overdose a célban
Overdose ért elsőként a célba

Ezzel különös pechszéria vette kezdetét, nemzetközi hírű szakemberek, drága állatorvosok és híres patkolókovácsok adták egymásnak a kilincset (rigliszárat) Overdose istállójánál, de a beteg lábak csak nem jöttek helyre. Pedig röntgenezték, ultrahanggal vizsgálták, direkt neki készített berendezéssel fényterápiával kezelték, homokágyra helyezték, gyógypatkót ragasztottak rá, vitték Ausztriába, Franciaországba, Angliába - eddig mindhiába. Július közepétől a versenyló Pulboroughban gyógyul, bár lehet, egyelőre még a betegeskedik a helyes kifejezés.

Mikóczy Zoltán érdeklődésünkre azt mondta, a legutóbbi beavatkozás szeptember elején egy patakorrekció volt, melynek során a patacsont és a pata szögének hatszázalékos eltérését igazították helyre. Most az új patának kell megnőnie, de úgy, hogy közben ne deformálódjon a ló súlya alatt. Nemhogy futnia tilos, jóformán rá sem szabad nehezednie. A következő röntgen október 13-án esedékes, addig korai lenne bármit is mondani az esélyekről.

Egy átlagos rövidtávfutó versenyló négyévesen számít fiatal felnőttnek, ekkorra éri el teljesítménye csúcsát, amit a következő két évben tartani tud. A hatodik év után lassan kiöregszenek az élmezőnyből. Amennyiben Overdose meggyógyul, legközelebb jövő tavasszal versenyezhet. Öreg még nem lesz, de már nála fiatalabb, új tehetségek között kell majd helytállnia.

Legközelebb jövő tavasszal versenyezhet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.