A szabadság ára a magány

Az Isten áldja meg a nemzet főorvosát, mert módot adott nekünk, hogy a Szingli Hordák dicséretét zengjük. Identitást adott a Szingli Hordáknak, és elvezetett minket a felismeréshez, hogy mindenki szingli:vagyis egyedülálló.

"A cellájában is csadort vagy burkát húzna..."

Az állattartó, azaz Petszinglik kísérleteznek az önálló élőlényért való felelősségvállalással, de a Plantszinglik emberi érintkezést már nem igényelnek otthonukban.

A szinglik a társadalom tartó oszlopai

"Ha szingli nem lenne, ki dolgozna 10-16 órákat nyomorult multiknál, agygyilkos ügynökségeknél, szörnyű irodákban, és egyéb kizsákmányoló helyeken?"

A folytonosan gomolygó Horda

Minden szinglitípusnak van álca, makett változata is. Az önmagával azonos, önmagát felvállaló Szingli Horda dicséretét zengjük, de a maketteket nehéz lenne dicsérni.

Nincsen szingli cella nélkül

A valódi Szingli, a horda tényleges csúcsragadozója az Alfahím Szingli. Egykoron őket hívták a megrögzött agglegénynek: nagy dzsip, kokain és sűrűn váltott Amazonszinglik.

 

Hárommillió szingli nem találja egymást?

Bridget Jones, Szex és New York, Állítsátok meg Terézanyut! - nem véletlen, hogy ennyi film készült az új világjelenségről. Kínában kevés a nő, a svédek nem sietik el a dolgot, mi magyarok pedig hamar elválunk.

Egész iparág épült az egyedülállókra. Egyszemélyes készételek, magányos szívekre specializálódott utazási irodák, filmek, szakácskönyvek.

Családra szükség van

Ideális munkavállalók, hisz nem rohannak haza a családhoz, ideálisak a kereskedelemnek is, mert sokat költenek magukra, a népességkutatók viszont elkezdtek szorongani, amikor észrevették, hogy a szingliség kezd világméreteket ölteni. Magyarországon a KSH adatai szerint pedig 3 millió ember él egyedül a 15-49 éves korosztályban.

Eközben a születések száma erősen hanyatlik, a házassági mutatók fordított arányosságot mutatnak a válások számával. Bár sokan hangoztatják az ellenkezőjét, úgy tűnik, mégsem boldogok. Elhangzanak érvek: nincs büdös zokni, azt nézem a tv-ben, amit akarok, nem szólnak bele, mikor és hová megyek.

Az ellenérvek viszont égetőek: családra szükség van, mi lesz veled idős korodban? Az önálló életet kapcsolattal megspékelni akaróknak jó hír, hogy Nagy-Britanniában terjed a LAT ( Living alone together - együtt egyedül élni), ami azt jelenti, hogy a párok saját lakásaikban élnek, de randizgatnak- házastársukkal. Ennek korai madara volt Woody Allen, aki Mia Farrowal élt hasonló módon évekig.

A legnehezebb dolga a 25-40 éves korosztálynak van. Ők azok, akik már elvégezték az iskoláikat, nem járnak discoba, a baráti kör nagy része pedig még boldog házasságban él. Reggel munkába mennek, délután - jó esetben - edzőterembe vagy haza. Este hasonló problémákkal küzdő barátaikkal próbálnak úgy csinálni, mintha minden rendben lenne, vagy éppen keseregnek az igazságtalan sorson. Az elkeseredettséget mutatja, hogy dübörögnek az internetes randihelyek, számos cég ígéri az igazi megtalálását akár lakat, akár főzőkanál, akár nagyszámú „versenyző" segítségével.

A társkereső oldalakon hatalmas a forgalom

Az internet széles lehetőséget kínál a pártalálásra. Specializált oldalak - vallásos, kutyás, ezoterikus, jógás, tetovált, duci - ingyenesek és fizetősek váltják egymást. Kathelyn McKenna kutató szerint, aki neten talált párt, az tartósabban együtt marad kedvesével, gyorsabban fejlődik a kapcsolat és nagyobb az intimitás is.

A randivonal.hu 882 522 regisztrált felhasználóval hirdeti magát. Az adatlap kitöltése és a fotó feltöltése után egy nap múlva indulhat is a párkeresés.

Az ismerkedők egy része hosszasan levelezik a találka előtt, mások a gyors cselekvésre esküsznek. Egy kávé valahol, és máris kiderül, szimpatikus-e a másik vagy sem. A Randivonal üzemeltetői szerint a regisztráltak 40 százaléka három hónapon belül párt talál magának, de hogy ez egyetlen éjszakára szól vagy örökké, arról nem készült statisztika.

A karrier az elsődleges a nagyvárosi szinglinek
A karrier az elsődleges a nagyvárosi szinglinek

Akik az ismerkedés kevésbé rejtőzködő formáját vállalják, azok mehetnek lakatrandira, rapidrandira, társkereső kirándulásra, vagy akár főzőrandira.

Egy új forma: főzőrandi

Az, hogy a szinglik jobban vagy kevésbé jól tudnak főzni, mint a családosok, nem derült ki a rendezvényen. De mire a IX. kerület rehabilitált részében található konyhába érek, számos összehajló fejet látok, akik recepteket böngésznek, nézik, mi lesz a menü. Készül itt görögsaláta, moussaka, piláf, baklava.

Zoli, a „szpiker" sokat és gyorsan beszél. Italt nyom a kezembe, kötényt kapok, öntapadós matricát, amelyre a nevem kerül. Vannak itt sokat dumálók, zavarban lévők, távolról figyelők és nyomulósak. A hangulat kifejezetten laza, könnyebb megszólítani valakit a só elkérése ürügyén, mint egy nagyon frappánsnak tűnő bevezető mondattal.

Ami első pillantásra látszik: a résztvevők partiképes harmincasok. Helyes lányok, jóképű fiúk, látszólag minden rendben. Akkor meg mit keresnek itt? A társaság hamar két részre oszlik: dohányosok kint, a többiek bent. Csajkoszorú taglalja életét, a variációk száma korlátozott: házasság-gyerek-megcsalás-válás, karrier-nincs gyerek, gyerek van-férj nem is volt. A férfiak visszafogottabbak, ők borospoharat markolva inkább a focieredményeket beszélik meg.

Egy srác az ázsiai élményeiről mesél, bejárta minden csücskét, egy másik azt bizonygatja, hogy legjobban a BKV-n lehet ismerkedni. Egy lány a vonzás hatalmát emlegeti, egy srác pedig a fülembe súgja: te is sajtó? Miután elpusztítottuk a menüt, holtversenyben első lett a moussaka és a baklava , lehetett osztogatni a Flörtkártyákat. A diszkréten odacsúsztatott papíron felirat: Szívesen találkoznék még Veled.

Rapid randi, Lakatrandi, Rum és Koktél party

Frankó Ágnes, a vállalkozás tulajdonosa többféle randi-szolgáltatást működtet. A legsikeresebb a Rapid randi , ahol nincs köntörfalazás. Hét férfi, hét nő, hét perc beszélgetés. Ha szimpatikusak egymásnak, indulhat az e-mail cím csere. Ha nem, akkor jön hét perc félrebeszélés, feszengés. Ez is benne van a pakliban. A résztvevőket csak kor alapján szűrik, minden más esetleges. A Yaacov Deyo Rabbi által 1998-ban kiötlött randevú hamar sikerré vált az egész világon. Az ajánlat korrekt, ha nem tetszik senki, ingyen ismételhető a találka, amelynek ára egyébként 5000 forint.

Bevállalósabbak mehetnek Lakatrandira, ami egy disco és egy párkereső kombinációja. A lányok lakatot kapnak a nyakukba, a fiúk pedig kulcsot. A cél: megtalálni az összeillő darabokat. Jó bulinak tűnik, bár a huszadik "Bedughatom?" kérdésnél talán elbizonytalanodnék.

Ágnes nem tagadja, voltak bukásaik. Vidéket nem sikerült meghódítani, itt még a hagyományos társkeresők vannak előnyben. A Borvacsora sem nyerte meg az ismerkedők tetszését, a Rum és Koktél party pedig a nőket vonzza jobban. Minden évben újítanak valamit, a statisztikákat figyelve célközönségük mindig lesz.

Szingli hordák a strandon egy condommal beszélgetnek
Szingli hordák a strandon egy condommal beszélgetnek

Aki hajlandó mélyebben a zsebébe nyúlni, válassza a szingli társasutakat. Párizs, négy nap repülővel 170 ezerért gáláns ajánlat, de mi van ha már a reptéren kiderül, hogy senki nem tetszik?

Lehetőségek tehát vannak, csak fel kell vállalni, el kell határozni, hogy felhagyunk a szingli léttel, ám nem szabad, hogy görcsössé váljon a párkeresés.

Nyugodtan nyaraló szinglik a cuxhaveni tengerparton
Nyugodtan nyaraló szinglik a cuxhaveni tengerparton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér