Fociakadémia a felcsúti határban

- Nem mondja komolyan, hogy az egyik karbantartót Káhn Olivérnek hívják? - böngészem a felcsúti futballakadémia dolgozóinak névsorát a tájékoztató füzetben. - Pedig így van. Húzzák is a kollégák, hogy ezzel a névvel legalábbis kapus-edzőnek kellene lennie - mondja Szöllősi György, a Puskás Ferenc Futball Akadémia kommunikációs igazgatója.

Az 1800 lelkes Fejér megyei település, Felcsút határában állunk. Néhány évvel ezelőtt még szántóföld volt errefelé, most amerre a szem ellát, focipályákat látni mindenütt. Egyelőre tizenegyet. Kocsis-, Lantos-, Bozsik-pálya - hirdetik a feliratok, az egyes pályák ugyanis az Aranycsapat tagjairól kapták a nevüket. Mindegyiknek van saját világítása, saját öntözőrendszere, kettő közülük műfüves, kettő homokos, a speciális gyakorlópálya és a fedett tesztpálya pedig valódi kuriózumnak számít.

A műfüves fedett tesztcsarnok világújdonság
A műfüves fedett tesztcsarnok világújdonság

- Ez ma Magyarország legnagyobb és legmodernebb utánpótlásközpontja - mutat körbe Szöllősi György. - Ráadásul olyan szakmai stábbal dolgozunk, amelyet Mezey György irányít, a napi munkában pedig mások mellett az Újpestet egykor bajnokságra vezető Varga István, az egykori kíváló tatabányai csatár, az olasz Lecce csapatában is profiskodó Vincze István és a Fehérvár korábbi válogatott kapusa, Disztl Péter vesz részt.

Sokan azt hiszik, hogy a felcsúti fociakadémia Orbán Viktor exkormányfő, Fidesz-elnök saját biznisze. Ebből következően azt is sokan gondolják, hogy a felcsúti komplexum valójában a politikus hosszú távú anyagi befektetése, amely idővel busás hasznot hoz majd neki.

- Már a kiindulópont hibás, mert az akadémia nem üzleti vállalkozás - szögezi le Orbán Viktor - A létesítmény alapítványi formában működik, ami azt jelenti, hogy ide csak betenni lehet a pénzt, de kivenni nem. Ha az akadémia üzemeltetése a jövőben nyereséget hozna, azt teljes egészében csak a létesítmény fejlesztésére, a kollégium üzemeltetésére, esetleg újabb akadémiák vagy alközpontok kialakítására lehetne fordítani. De a nyereségességtől még meszsze vagyunk.

A Puskás Ferenc Futball Akadémia valójában középiskolai kollégiumként működő oktatási intézmény, amelyet a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tart fenn. Az alapítványt 2004-ben Orbán Viktor hozta létre 150 ezer forint adománnyal.

- A fociakadémiát a hatodik gyermekemnek tekintem, amiből következik, hogy a sorsa, a fejlődése a lehető legszemélyesebben érint - mondja Orbán. - A foci mindig is a szívügyem volt, márpedig a magyar felnőtt futballt csak az utánpótlás megreformálásával lehet megújítani. Ennek egyik eszköze a fociakadémia, ezért döntöttem úgy, hogy második fecskeként belevágok egy ilyen kísérletbe.

Orbán Viktor nem rejti véka alá, hogy munkatársai sokat tanultak az "első fecskétől", azaz a Várszegi Gábor által alapított agárdi Sándor Károly Futballakadémiának a felépítéséből, működtetéséből. Az agárdin kívül több nyugat-európai sztárklub utánpótlás-nevelési rendszerét is tanulmányozták, mielőtt beindították a felcsúti projektet.

- A mi iskolánk alapfilozófiája eltér az agárdiakétól - mondja a volt kormányfő. - Ők elsősorban 16-18 évesen adják el a legjobbjaikat külföldi nagycsapatokhoz, hogy a fiatalok aztán odakint továbbfejlődve verekedjék be magukat az ottani első csapatba. Mi viszont 19-22 éves korukban, már kész játékosként szeretnénk elengedni külföldre a legtehetségesebb fiataljainkat, hiszen akadémistaként Felcsúton is legalább olyan szintű képzést kaphatnak, mint az európai élcsapatoknál. Mindkét út sikeres lehet: Hajnal Tamás például ifistaként került Németországba, ugyanakkor Huszti vagy a Dzsudzsák már kész labdarúgóként igazolt külföldre. Amit viszont egyértelműen irigylünk az agárdiaktól, hogy ma már a növendékeik alkotják az MTK igen sikeres első csapatát.

Orbán Viktor - aki gyerekkorában már focizott a falusi csapatban - 1999-ben lett újra az akkor megyei másodosztályú felcsúti gárda igazolt labdarúgója, ma pedig már az NB II Nyugati csoportjában listavezető Felcsút SE elnöke. Szerinte értelmetlen dolog Felcsúton NB I-es szereplésről álmodozni, mivel a feltételek nincsenek meg ahhoz, hogy a kis település első osztályú focicsapatot tartson fenn.

- A terveink szerint két éven belül a fociakadémia tagjaira épülne a Felcsút SE, amelyből stabil másodosztályú csapatot szeretnénk faragni - mondja Mészáros Lőrinc, a létesítményt működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumi elnöke. - Legtehetségesebb akadémistáink pedig már fiatalon a székesfehérvári Videotonhoz vagy más első osztályú klubhoz kerülhetnének.

Az akadémiát fenntartó magánalapítvány forrásainak jelentős részét a különböző adományok biztosítják. Ezek közül a legértékesebbnek a kollégium épülete számít - egy sokáig üresen álló egykori nemesi kúria ez -, melyet egy magánszemély ingyen adott az alapítvány tulajdonába. Ugyanígy ingyenes felajánlásként kaptak két buszt, amelyekkel az akadémistákat iskolába és az idegenbeli meccsekre viszik, de a számítógépeket vagy az éves gyümölcslé- és ásványvízfogyasztást is támogató cég biztosítja.

A felcsúti komplexum 6,5 hektáros területe szintén adományokból "állt össze". Az ingatlanegyüttesből csupán a kollégiumi épület került az alapítvány tulajdonába, a pályák területe viszont a helyi önkormányzat és több felcsúti magánszemély tulajdonában van, akik ötven évre térítésmentes használatba adták át földjeiket az akadémiának. A különféle vélelmezésekkel ellentétben nem az Orbán család a legnagyobb földadományozó, ők "csupán" egy hatezer négyzetméteres földterületet ajánlottak fel az alapítványnak, amelyeken edzőpályák létesültek.

A pénzbeli adományozók listáján olyan cégek állnak, mint a Pro-Aurum Vagyonkezelő Zrt., a Vegyépszer Zrt., a CBA üzletlánc.

- Csakhogy ez a lista egyre hosszabb, és ma már olyan multicégek és vállalkozók is szerepelnek rajta, akik nem vádolhatók azzal, hogy Fidesz-szimpatizánsok lennének - folytatja Orbán Viktor. - A legnagyobb támogatónk például Demján Sándor, akit gyerekfejjel még láttam kapusként védeni a szomszédos falu, Etyek focicsapatában.

Mészáros Lőrinc szerint Orbán Viktor ismertsége sokat segít ugyan az alapítványi bevételek növelésében, de legalább ennyit számít az akadémia névadójának személye is, hiszen amióta tavaly tavasszal - Puskás Ferenc özvegye engedélyével - felvették Öcsi bácsi nevét, megötszöröződött az adományozók száma.

Az akadémián jelenleg nyolcvan bentlakó diák tanul, a focikollégium harminc embernek - edzőknek, nevelőknek, karbantartóknak, konyhásoknak, buszsofőröknek - ad munkát. A létesítmény működtetése évente 160 millió forintba kerül, ebből 28 millió forintot tesz ki a kollégisták után járó állami normatív támogatás. Ehhez képest csekély bevételnek számít a gyerekek szülei által fizetett havi nyolcezer forintos hozzájárulás. Valójában a költségek nagy részét az alapítvány által kötött két-három éves szponzori és támogatói szerződésekből befolyó pénzből fedezik.

- A felcsúti komplexumra mostanáig mintegy 340 millió forintot költöttünk, amiből a legnagyobb tételt a nagyjából 85 millió forintba kerülő, Mezey György által szabadalmaztatott fedett tesztpálya megépítése jelentette - mondja Mészáros Lőrinc.

A fedett tesztpálya - lévén szabadalom - valóban világújdonság. A műfüves csarnokban a labdarúgóknak egy speciális feladatsort kell teljesíteniük, amelynek során komplex módon mérhető a teljesítményük. A bekamerázott csarnokban a videofelvételek és a számítógépes mérések alapján elemezhető és értékelhető minden egyes játékos, a tesztek időszakos ismétlésével pedig a fejlődésük is.

- A tesztpályához szorosan kapcsolódik majd a most épülő sportélettani laboratórium - mondja Mészáros Lőrinc. - Ezt a két létesítményt nemcsak az akadémisták használhatják, de bérbeadásukból komoly bevételt is remélünk. Egyetlen profi focista tesztje és laborvizsgálata hatvanezer forintba kerül. Eddig már két első osztályú csapat, a Győr és a Fehérvár is tesztelte a csarnokban a játékosait, de számítunk további hazai és külföldi klubok érdeklődésére is.

A következő hónapokban további mintegy 400 millió forintos beruházás kezdődik a felcsúti utánpótláscentrumban - ennek legnagyobb vállalkozása a kollégium udvarának befedése, valamint a főépület tetőterének a beépítése lesz.

- Az alapítvány gazdálkodása akkor válhat hosszú távon kiegyensúlyozottá, ha évek múltán az itt végzett fiatalokból profi focista lesz - mondja Mészáros Lőrinc. - Az akadémistáknak természetesen amatőrszerződésük van, ám amint egy profi klub leigazolja vagy később külföldre eladja őket, a vételár jelentős része az alapítványt illeti majd meg.

A fiatalok 14-15 évesen kerülhetnek be az akadémiára, felmenő rendszerben öt korosztályos csapatban játszhatnak, és 19 éves korukig maradhatnak az intézményben. A kiválasztás eddig toborzók, önkéntes jelentkezés, valamint az ország különböző pontjain dolgozó labdarúgóedzők ajánlása alapján folyt, de épp most dolgoznak ki egy új rendszert. Mészáros Lőrinc szerint kulcskérdés, hogy a kiválasztás jól működjön, hiszen ma már nemcsak az agárdi futballakadémiával, hanem a nemrég indult győri, szombathelyi és a Honvédhoz kapcsolódó budapesti kezdeményezésekkel együtt kell versengeniük a tehetséges gyerekekért.

- Nemcsak hogy nem félek a fociakadémiák számának növekedésétől, hanem kifejezetten örülök neki - mondja Orbán Viktor. - Minél több magas színvonalú futballakadémia indul be az országban, annál több gyerek érez majd késztetést a focihoz, így egyre nagyobb lesz a merítési lehetőség is.

Nem meglepő, hogy a felcsúti kollégisták mindegyike nagy focista szeretne lenni. Akiket megkérdeztünk, kivétel nélkül profi futballistaként képzelik el a jövőjüket. Mindannyian kiemelték, hogy Felcsúton csak a focival meg a tanulással kell foglalkozniuk, igaz, a szoros napirend miatt amúgy se lenne idejük másra.

- Tény, hogy feszített a tempó - mondja Kiss Zoltán, a kollégium igazgatója. - Hatkor ébresztő, fél nyolctól kilencig tanulószoba, utána kétórás edzés, majd tizenegytől délután négyig iskolába mennek a fiúk. Amikor hazajönnek, újabb edzés következik, vacsora után még egyszer tanulószoba, este tízkor pedig takarodó. Mivel profi focistának készülnek, mindenki tanul legalább egy idegen nyelvet.

Vincze István, az egykori válogatott focista, aki az U 16-os akadémistákat edzi, azt mondja: a gyerekek minden gondolata a foci körül forog, így nem nehéz motiválni őket. A legfőbb gond az, hogy a korosztályukban sok ellenfelüket könnyedén legyőzik, épp ezért igyekeznek nekik minél több nemzetközi meccset lekötni.

- Azt azért nem árt tisztázni, hogy szerintem ma már az MTK bármelyik korosztályos csapatával játszani, az körülbelül annyit jelent, mintha a Benficával, a Bayern Münchennel vagy a Manchesterrel mecscselnénk - mondja Orbán Viktor. - Ettől függetlenül a nemzetközi találkozókra azért van nagy szükség, hogy a magyar futballista már ifistaként találkozzon más futballkultúrákkal, a saját bőrén megtapasztalhassa, milyen az, amikor egy szerb focista deréktájon rúgja, vagy egy szlovák letépi a gatyáját, netán egy német kétgólos hátrányban is teljes erőbedobással küzd.

A fociakadémia növendéke Orbán Viktor fia, Gáspár is. Az édesapja szerint Gáspár nem tartozik ugyan a kiugróan tehetséges labdarúgók közé, ám a saját erejéből és rengeteg munkával sokra viheti.

- Belső középpályást játszik, ügyes, szorgalmas és nagyon nagy küzdő. Nagy bizonyossággal állítható, hogy a képességei alapján profi futballista válhat belőle - értékeli a játékost az edzője, Vincze István.

Orbán Viktor gyakran meglátogatja a kollégistákat, megnézi a meccseiket. A szakmai munkába azonban nem szól bele.

- Nem véletlenül - mondja Mészáros Lőrinc. - Attól működnek a dolgok az akadémián, hogy mindenki azzal foglalkozik, amihez ért. Maradjon is így.

Varga István taktikai megbeszélést tart
Varga István taktikai megbeszélést tart
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.