Kormányellenes tömegtüntetések voltak a fővárosban

Szombaton délelőtt és délután is a kormány politikája ellen tiltakozó tüntetéseket rendeztek. Délelőtt több mint tízezren vettek részt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének demonstrációján. Az Élőlánc délutáni tüntetésén a tömeg végig megtöltötte az Andrássy utat.

Több mint tízezren vettek részt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének a kormány intézkedései elleni demonstrációján. A délelőtti rendezvényhez 30 civil szervezet csatlakozott.

Délután háromtól a Hősök terén rendezett a kormány vagyontörvény-tervezete ellen tiltakozó demonstrációt az Élőlánc Magyarországért  közéleti mozgalom (munkatársunk interjúja az Élőlánc vezetőjével itt olvasható>>>>).
A tömeg "Gyurcsány takarodj!", "Táncolj Feri, búcsúbuli!" és a tavaly őszről ismert egyéb jelszavakat skandálta. A NOL munkatársa és más helyszínen tartózkodó szemtanúk szerint a délutáni tüntetésen a Pénzügyminisztérium felé vonuló a tömeg végig megtöltötte az Andrássy utat.

Az Élőlánc tiltakozó nyilatkozatát aláírók listája

Ács Sándorné agrármérnök, Ángyán József egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, Bagi Béla országgyűlési képviselő, Bencze Izabella, a KVI volt igazgatóhelyettese, Bencsik János polgármester, Benyhe János egyetemi tanár, Dárday István filmrendező, Darvas Béla egyetemi tanár, Derce Tamás polgármester, Egedy Gergely főiskolai tanár, Ekler Dezső építész, Elek István közíró, Ertsey Attila építész, Fábry Sándor humorista, Farkas Ádám képzőművész, Gazsó Ferenc egyetemi tanár, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Granasztói György egyetemi tanár, Gulyás János filmrendező, György Lajos tudományos tanácsadó, Hegedüs Zsuzsa szociológus, Kajner Péter közgazdász, Karátson Gábor festőművész, Kelemen András országgyűlési képviselő, Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, Kollár István egyetemi tanár, Krizsán András építész, Kurutzné Kovács Márta az MTA tagja, Lányi András egyetemi oktató, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, Mádl Ferenc a Magyar Köztársaság volt elnöke, Makovecz Imre építész, Márai Géza egyetemi tanár, Mellár Tamás egyetemi tanár, Molnár Oszkár országgyűlési képviselő, Nádasdy Ferenc, a Nádasdy Alapítvány elnöke, Náray-Szabó Gábor az MTA tagja, Nógrádi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő, Osskó Judit szerkesztő, Ö. Kovács József történész, Pákozdi Imre villamosmérnök, Pálinkás József az MTA tagja, országgyűlési képviselő, Porogi András tanár, iskolaigazgató, Schneller István egyetemi tanár, Szakolczai György professor emeritus, Szebedy Tas tanár, iskolaigazgató, Szilvási István orvos, egyetemi magántanár, Varga Zoltán egyetemi tanár, Vida Gábor egyetemi tanár, Zlinszky János alkotmányjogász

Bencze Izabella, az Orbán-kormány idején a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság vezetője, a Hősök terén - az MTI becslése szerint kétezer ember előtt - azt mondta, a kormány a nemzeti vagyont "üzleti vagyonná" minősítette azzal, hogy Gyurcsány Ferenc azt egy zártkörű részvénytársaság (zrt.)kezelésbe bocsátja, s a zrt. vezetőjéül - tette hozzá - a "miniszterelnök hét barátja" Szilvásy Györgyöt (a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert) jelölte.

Több mint tízezer tiltakozó vonult a Fiumei úti temetőtől a Parlamentig
Több mint tízezer tiltakozó vonult a Fiumei úti temetőtől a Parlamentig

Molnár Oszkár (Fidesz) országgyűlési képviselő kifejtette: a parlament a tavaszi ülésszak utolsó napján, éjszaka fogadta el kormánypárti többséggel fogadta el az állami vagyonról szóló törvényt, amelyet a köztársasági elnök nem írt alá és visszaküldött a parlamentnek. Hozzátette: mintegy százezer milliárd forintnyi vagyonról van szó.

Az élőlánc a Parlamentnél ért véget
Az élőlánc a Parlamentnél ért véget

Kitért arra, hogy a törvényt az Országgyűlés hétfőn újra tárgyalja, s ha elfogadja, eladhatóvá válnak a termőföldek, egyetemek, kórházak és minisztériumok épületei is. A ki nem hirdetett törvény szerint - mondta - a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bérleti díjat fizettetne az állami szervekkel, így kórházakkal, minisztériumokkal, egyetemekkel és más közintézményekkel.

A szónokok azt hangoztatták, hogy az állami vagyon kezelésére az Országgyűlésnek kétharmados többséggel kellene egy szervezetet létrehoznia, s szerintük annak elnökét Sólyom László köztársasági elnöknek kellene kineveznie.

A tüntetők a beszédek után a Hősök teréről az Andrássy úton keresztül rendőri biztosítás mellett árpádsávos és nemzetiszínű zászlókkal, transzparensekkel vonultak a Pénzügyminisztérium épülete elé, melyet a kormány a tervek szerint szintén magánbefektetőknek adna el.

A demonstrálókhoz csatlakoztak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének délelőtti kormányellenes tüntetéséről átvonult csoportok is.

A Pénzügyminisztérium épülete előtt szónoklatok hangzottak el. Granasztói György történész néhány ezer ember előtt azt hangoztatta: ha az ország szegény, ne építsenek kormányzati negyedet: az új kormányzati negyed a tervek szerint 177 milliárd forintba kerülne, míg a régi minisztériumi épületek eladásából csak 107 milliárd forint származna a becslések szerint. Hozzátette: 35 épületről van szó, amelyeket ki fognak üríteni, ezek közül hat műemlék.

Az MTI tudósítása szerint "a szónokok bejelentették, hogy hétfőtől naponta tartanak kormányellenes tüntetéseket a Kossuth téren, illetve a város különböző pontjain". Az Élőlánc Magyarországért a folytatólagos tüntetésekre vonatkozó értesülést sajtóközleményben cáfolta. "Hétfő délután 5 órára meghirdetett Kossuth téri gyűlésünk a parlamenti szavazás végéig tart, jelenlétünkkel a képviselőket szeretnénk emlékeztetni felelősségükre e nagy horderejű döntés alkalmából" - írták.

A József nádor téren tartott demonstráción jelen voltak a Kossuth térről jól ismert tüntetők is, akik többször azt kiabálták: "Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc!" "Gyurcsány takarodj!" "A Kossuth tér visszatér!".

Az Élőlánc Magyarországért demonstrációja késő délután rendbontás nélkül ért véget. "A jelenlegi intézkedések a sír felé visznek" - Nagycsaládosok élőlánca a kormányzati intézkedések ellen Budapesten

Több mint tízezren vonultak végig a Fiumei úti temetőtől a Parlamentig szombaton a fővárosban, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének felhívására a kormány intézkedései ellen tiltakozzanak.
A NOE azért tiltakozik, mert a kormány a családok, a gyermekek jövőjét megnehezítő intézkedéseket hozott a társadalombiztosítás és az egészségügy átalakítására - mondta Szabó Endre, a NOE elnöke a Fiumei úti temetőnél tartott beszédében. "Nem akarjuk engedni, hogy eltemessenek, a jelenlegi intézkedések a sír felé visznek, ezért fordítsunk hátat a ennek a politikának" - közölte az elnök.
Az útvonal több pontján megjelentek a Kossuth téri tüntetők csoportjai. Bár a szervezők azt kérték, hogy a pártjelvényeket, kirekesztő, uszító szavakat mellőzzék a tiltakozók, a Madách téren, kisebb vita után, a Kossuth téri tüntetők Árpád-sávos zászlókkal csatlakoztak a menethez.

Pelczné Gáll Ildikó a Duna TV kamerája előtt így fogalmazott: "Lassan félni kell attól, hogy aki nem teljesíti a reformoknak nevezett ámokfutás előírásait, annak előkészítik a helyét valahol ott mélyen az Andrássy úton a Terror Háza alatt. Ide jutottunk. Ez a demokrácia Magyarországon."
Pelczné: Az antiszociális kormánynak mennie kell!

A TV2 Tények kamerája előtt Pelczné arról beszélt, hogy a kormány megfélemlíti az embereket, akik ettől dühösek lesznek, és erőszakkal válaszolnak. Az erőszakot tehát a kormány gerjeszti - szerinte.
A kormány szóvivője erre úgy reagált: nem jó jel, hogy egy fideszes politikus egy évvel a Magyar Televízió székházának tavalyi megtámadása után erőszakot emleget.
A jelenlegi antiszociális kormány elveszi a gyermekek jövőjét, saját önös céljai érdekében káoszt és félelmet gerjeszt, embereket állít szembe, ezért át kell adnia a helyét -  mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a  szombati demonstráción a Kossuth téren. (A Duna Televízió Hírórája megjegyezte: mivel a demonstráló civil szervezetek egyik párttal sem vállaltak közösséget, a fideszes politikus nem a demonstráció emelvényéről beszélt, hanem a téren rögtönzött sajtótájékoztatón.)
Daróczi Dávid kormányszóvivő véleménye szerint Pelczné Gáll Ildikó a nyilatkozatával beismerte, hogy a megmozdulást a Fidesz pártpolitikai akciónak tekintette és újabb lehetőség volt számára, hogy hatalmi játszmákra használjon fel embereket.

 Petíciót adtak át

Kétszázan tüntettek Debrecen főterén a Kossuth-szobornál a kormány és Gyurcsány Ferenc lemondását követelve szombaton délután - adta hírül a Hajdú online (Haon) internetes portál. A hírportál tudósítása szerint a Kossuth-szobor előtt deresre húztak egy bábut, amelyre Gyurcsány Ferenc arcképe volt feltéve. Az árpádsávos és magyar lobogókat lengető demonstrálók között ott voltak a szabolcsi Nemzeti Őrsereg tagjai is, akik - mint mondták - "önkéntesként biztosították" a rendezvényt. A tiltakozó demonstráció rendbontás nélkül fejeződött be Debrecenben - közölte szombaton este a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletvezetője. (MTI)
Előzőleg a Kossuth téren egybegyűlt, 10 ezres tömeg előtt mondott beszédében Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta, ma Magyarországon nincs családpolitika, csak "személypolitika".
Török Ádám, a NOE főtitkára beszédében rámutatott, miközben a kormány esélyegyenlőségről beszél és új kormányzati negyedet épít, a reformra hivatkozva iskolákat és kórházakat zárnak be, tanárokat bocsátanak el és tandíjat vezetnek be a felsőoktatásban, valamint orvosokat kényszerítenek arra, hogy elhagyják az országot.
Éger István, az Magyar Orvosi Kamara elnöke mindenkitől elnézést kért, aki a mostani helyzetben "nem a megfelelő orvosi ellátásban részesült".

A beszédek után Szabó Endre átadta Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének a Nagycsaládosok Országos Egyesületének petícióját.

A Parlament előtt az egybegyűltek többször azt skandálták, hogy "Gyurcsány takarodj". A NOE tüntetésén, melyhez 30 civil szervezet csatlakozott, részt vett Schmitt Pál, jelen volt ifj. Hegedüs Loránd református lelkész és Csurka István, a MIÉP elnöke és Csoóri Sándor író is.További részletek a délelőtti élőláncról itt>>>>

(forrás: MTI, TV2, NOL)

Demonstráció a Hősök terén a nemzeti vagyon megmentéséért
Demonstráció a Hősök terén a nemzeti vagyon megmentéséért
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.