Az alternaiva

A nővére volt a Misi, ő meg a Manó. Az édesapja nevezte el így, aki nagyon szerette, mint ahogy később még annyian, úgyhogy Ujj Zsuzsi néha azt érezte, mint valami fonalra a babszemeket, úgy fűzhetné fel az életét erre a sok szeretetre. Ujj Zsuzsi már egész fiatalon jegygyűrűt hordott, s ha kérdezték róla, azt válaszolta: Majakovszkij menyasszonya vagyok. A Csókolom zenekar biztos pont lett az életében, szerelemről, pénzről, csalódásról ír és énekel dalokat

Vidéki lány volt, veszprémi, ahol egyetlen színház volt, egyetlen mozi, és még két olyan hely, ahová járni érdemes. Ő azonban ennél többre vágyott, ám hogy pontosan mire, azt nem tudta volna megmondani: csak többre, másra, fényesebbre. Az általános iskolai jelmezbálon Janis Joplinnak öltözött, az ujján pedig sokáig jegygyűrűt hordott, és ha kérdezték, csak ennyit válaszolt: Majakovszkij menyasszonya vagyok.

Megbukott matematikából, megbukott fizikából, középiskola helyett az akkori Szigeti József Faárugyárban kapott felelősségteljes munkát: a bútorok aljára ragasztott minőségi bizonylatokra kellett a sorszámokat írnia. Ujj Zsuzsi ekkor határozta el, hogy Budapestre költözik. Látszerész-tanulóként dolgozott az Operához közel, egyszer még egy igazi író, Temesi Ferenc is bejött az üzletbe. Ujj Zsuzsi boldog volt: moziba járt, olvasott, és terveket szőtt a jövőről.

Egyszer aztán megmutatták neki az 1980-ban elhunyt Hajas Tibor néhány fotóját. A képeket egy belvárosi lakás spájzában őrizték, és olyan nagy hatással voltak rá, hogy nem sokkal később elkészítette élete első fotósorozatát. Tulajdonképpen jól fogadták a próbálkozását. Egyik kritikusa autodidakta művésznek nevezte, és kiemelte, hogy "valamennyi képe értelmezhető a minden esetben általa végrehajtott, de nem nyilvános performanszok végsőkig redukált dokumentációjaként".

Még két fotósorozatot készített. Képeit kivitték Frankfurtba, Bécsbe, Bostonba, ám egyetlenegyet sem sikerült eladni belőlük. Ujj Zsuzsi közben kérdőívezésből élt, dolgozott a budakeszi tüdőgyógyintézetben, asszisztenskedett a Balázs Béla Stúdióban, amikor pedig 1992-ben valahol a budapesti éjszakában találkozott Spenóttal, a több zenekart megjárt gitárossal, és elhatározták, hogy együttest alakítanak.

A Csókolom zenekar kicsit későn érkezett. A korábbi alternatív lendület már alábbhagyott a könnyűzenében, a Bizottság, Balaton, Trabant, Kontroll Csoport keltette hullámok elültek, bár őket ez a legkevésbé sem zavarta. "Gyerekek, a Moszkvics, a Moszkvics, a Moszkvics az jó kocsi / Négyütemű motorja van, és a négy ütem az isteni!", énekelte Ujj Zsuzsi az eleinte barátokból, ismerősökből verbuválódott közönségnek. Kezdetben Iminek, a másik gitárosnak a lakásán gyakoroltak, majd a Toldi mozi alagsorába költöztek, amióta pedig Spenót biciklis futárnak állt, a Hajtás pajtás Mária utcai irodájában folynak a próbák.

Az együttes változó intenzitással működött. Évente húsz-harminc koncertet adtak főleg az akkor ismert és divatosnak számító szórakozóhelyeken, a Holdban, a Tilos az Ában, majd a Gödörben és az A 38-on. Valami soha ki nem derített véletlen folytán egyszer még a gyöngyössolymosi falunapra is meghívták a Csókolomot. A színpadot a labdarúgópályán állították fel, szemben a hegyekkel. Oldalt, a kocsmában békésen söröztek a férfiak, néhány idősebb, kötényes asszony téblábolt csak a füvön. Amikor leszállt az este, Spenót belecsapott a húrokba, és a helyiek nagy örömére felhangzottak a "Cicamica" című szám könynyen megjegyezhető sorai: "kurva anyja, kurva, mindig csak egy kurva".

A szövegeket egyébként Ujj Zsuzsi írta. Már a Liget Galériában tartott, 1987-es első fotókiállításán is megjelentette verseit, néhányhoz kottát mellékelve. Írt szerelemről és csalódásról, pénzről és kiábrándultságról, kissé rekedtes hangján sokszor énekelte később, hogy "nem tudom, ki volt itt éjszaka nálam, / nem tudom ki volt, akivel háltam". Néha azért mások is besegítettek a szövegekbe. Spenót például arra kérte egyszer, hogy csináljanak egy olyan számot, melynek a refrénje így szól: nuni, nuni, kuki, kuki. A rocktörténelembe végül Nuku kuki, nuku nuniként bevonuló dal stabil eleme lett később a Csókolom repertoárjának.

Az évek közben szálltak, Ujj Zsuzsi betöltötte a negyvenet, a negyvenötöt, a negyvenhetet, és egyre többet tűnődött az életén. A kubai énekesnők még kilencven- évesen sem hagyják abba, vigasztalták ismerősei, ám ő nem Havannában lakik, hanem Budapesten, a Margit körútnál. Az időt nem tudta ugyan megállítani, mégis úgy érezte, tennie kell valamit, gyorsan, amíg lehet. Elszántsága a többiekre is átragadt. A Csókolom az utóbbi időben egyre többet koncertezett, majd pár hete stúdióba vonult, és elkészítette új Repeta című cd-jét.

Hát ez van most Ujj Zsuzsival. Nappal dolgozik, este próbál, ha pedig eszébe jut valami a világról, azt leírja. Nincs se kutyája, se macskája, a Csókolom a biztos pont az életében. A közönség szereti, a barátai bátorítják. Egyébként? Egyébként megvan.

Ír, olvas.

Majakovszkijhoz már nincs köze.

Néha azt kérdezi: most mi lesz?

December 22-én a budapesti A38 hajón, 30-án Pécsen lép fel a zenekar, amelynek honlapja: www.kancso.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.