Szélhám, naplopás, fanyűvés

Mindeddig a Veszprém megyei Hárskút volt az ország egyik legkevésbé ismert települése, mostantól azonban másként lesz: vasárnap megnyitotta kapuit az ország első Megújuló Energia Központja a kis bakonyi faluban.

Hamarosan egy 25-30 turbinából álló szélerőműpark is létesül ugyanitt. Az erdőszéli falucska kísérleti tereppé vált, ahol azt próbálgatják, hogy mire lehet menni a Napból, a szélből és a biomaszszából nyert energiával.

A bakonyi kísérleti terepen elsõként a Megújuló Energia Központ épült fel
A bakonyi kísérleti terepen elsõként a Megújuló Energia Központ épült fel

A megújuló energia látszólag ingyen van, a természet ajándéka. Persze, ha belegondolunk, a kőolaj is ingyen van: magától jön, csak ki kell szedni a föld alól. De ezen a világon az energiáért valójában mindig fizetni kell, még akkor is, ha a közelünkben terem: akinek olaj jutott, a pálmafák helyett fúrótornyok és csővezetékek mellett kénytelen élni, akinek pedig szél, az pörgő-surrogó lapátok alatt. Hárskút hamarosan a második csoportba kerül, igaz, igen előkelő társaságba: osztrák hegyoldalak, holland tengerpartok és svédországi dombok mellé.

- Szélhámosok, naplopók! - mondja tettetett haraggal egy fiatalasszony, amikor a megújulóenergia-projekt résztvevőiről kérdezzük. Aztán elmosolyodik, és kiderül, hogy viccelt: a szélhámosok a szelet fogják munkába, a naplopók pedig a Naptól csenik az áramot meg a meleget. És itt vannak még a fanyűvők is, akik biomasszával - esetünkben faaprítékkal - fűtenek. Ilyen érdekes szerzetekkel lehet mostanában találkozni Hárskúton, a Megújuló Energia Központ (MEK) székhelyén. Ha körülnézünk, láthatunk mást is: szép, többnyire fehér házakat, templomtornyot, erdőt, hegyet. Meg egy felújított épületet a Kossuth Lajos utcában, a tetején szélkerékkel, napkollektorral. Ez a MEK, pontosabban az első ütem, nemsokára ugyanis biokecsketej-üzem, 200 hektáros biogazdaság, oktatóközpont is csatlakozik majd a központi épülethez. Az igazán komoly változásokra pedig a jövő évtől számíthatnak a helyiek, akkor kezdik meg az első szélerőművek építését.

A vasárnap felavatott MEK és a majdani szélfarm között nincs intézményes kapcsolat. Pontosabban csak annyi, hogy a kft. formában működő központ hivatásszerűen foglalkozik szélenergia-beruházások előkészítésével, így az amerikai-japán tőkéből létesülő, történetesen szintén hárskúti szélenergia-bázis engedélyeztetésébe is bekapcsolódott.

- Jelenleg a másodfokú környezetvédelmi engedélynél tartunk, az építési engedély még hiányzik. Ha minden jól megy, tavasszal kezdődhet az építkezés - mondja Bábel Gabriella, a MEK szóvivője. Ha az összes engedély együtt lesz, és megkezdődik a munka, 100 méter magas oszlopokra 82 méter átmérőjű propellerek kerülnek a falu mellett - legalább kéttucatnyi. A szélerőműpark összkapacitása 45 megawatt lesz - ez jóval több, mint az összes eddig megépült hazai szélturbináé együttvéve, és harmincezer háztartás energiaigényének kielégítésére képes. Igazi energiagyár, amelyik az országos hálózat számára termeli az áramot.

A Bakony felől fújó, jó szagú szélben a messziről jött szemlélőt leginkább az a gondolat foglalkoztatja: mit kezd majd a falu a fölé magasodó szélkerekekkel? Kiss Árpád polgármester szerint minden településen van öt-hat ember, aki mindent ellenez, de a többieknek nincs gondjuk a projekttel. - Ilyen szép helyen talán az ökoturizmus lenne a legkézenfekvőbb fejlesztési irány. Nem félnek, hogy a turbinák elriasztják a majdani vendégeket? - szegezzük neki a kérdést a polgármesternek. - Eddig nem nagyon tolongtak itt az ökoturisták. Lehet, hogy ezután sem jönnek, de az sem kizárt, hogy épp a biogazdaság meg a szélfarm csalja majd őket ide - válaszolja, és ha jobban belegondolunk, valószínűleg igaza van. A falu 500 méter magasan van, gyakran fúj a szél, a szőlő és a kukorica itt már nem terem meg. Környezetszennyező üzem nincs a közelben, de munkaalkalomért Zircig vagy Veszprémig kell utazni. Ha minden elkészül, akár 20 új munkahely is keletkezhet, ez az igazi nyereség a falunak, meg az ingyenáram a közvilágításhoz és a közintézményeknek, ha az áramtermelés beindul. Ha még kíváncsiskodók is jönnek, az már csak a ráadás. És persze tanulni is lehet majd, például biogazdálkodást.

A hárskúti központot az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságában dolgozó képviselő, Hegyi Gyula nyitotta meg. Szerinte Magyarország csúnyán lemaradt a megújuló energia hasznosításában, ideje, hogy legyen néhány mintaprojekt, ami a hasonló tervekkel kacérkodók számára is bizonyítja a dolog működőképességét.

- Minden beruházáshoz egy sokszereplős érdekközösség ellenállását kell legyőzni: az olajjal, gázzal kereskedők, a villamosenergia-hálózat üzemeltetői, az erőművekben áramot termelők mind-mind ellenérdekeltek, ráadásul a természetvédelmi hatóságok is a kelleténél több akadályt gördítenek az útba. Ha itt felépül a szélerőműpark, ők is láthatják majd, hogy a természet könnyedén túléli - mondta Hegyi Gyula.

Mintát adó szélerõmûpark Ausztriában
Mintát adó szélerõmûpark Ausztriában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.