Interneten Rejtőzők

Rejtő Jenő halhatatlansága egészen más természetű, mint a többi klasszikusé. Sokakat csábított például a légió az ő vidám történetei nyomán. Figurái néhány éve feltűntek az interneten is, ahol lelkes rajongók élik tovább a Rejtő-karaktereket. Legelevenebb köztük talán Wágner úr, a sörivás kékszakállú filozófusa.

Wágner úr most éppen szoborra gyűjt, és napi rendszerességgel írogatja hozzászólásait az Index Rejtő-topikjain, főként a Piszkos Fred és a többiek című virtuális gyülekezetben. Várakozásunkkal ellentétben nem egy kikötői matrózkocsmában találkozunk vele, hanem az angyalföldi lakótelep egyik házának második emeletén, a lakásában berendezett, füstös stúdióban. Innen irányítja a Rejtő-kultuszt Wágner úr, aki persze nem Wágner úr, de az igazi nevét nem hajlandó elárulni - annyit talán elmondhatok, az sem egészen Rejtőhöz méltatlan csengésű. Annyit még talán érdemes tudni róla, hogy alezredesként szerelt le a seregből, ahol orosz tolmácsként dolgozott. Ma is fordít - de nem Rejtőt -, s az anekdot.ru nevű orosz vicctopikon is állandó szereplő Djadja Wágnerként (persze cirill betűvel).

A regénybeli Wágner úr a Piszkos Fred közbelép és A megkerült cirkáló című történetek alkoholista szereplője, aki bölcs flegmával szemléli a világot. Ő az, aki A megkerült cirkáló második mondatában a "Pénzt vagy életet!" fenyegetésre pimasz nyugalommal válaszolja: "Életet". Hát éppen ebben a lehiggadt világlátásban találta meg a lelki rokonságot a mi Wágner urunk, aki egyébként nem szakállas, és nem is részeg. Van viszont álszakálla, melyet általában akkor visel, amikor színre lép. Például ha a tévében Trebitschcsel pénzt lejmol a Mester szobrára, annak századik születésnapján. Az akciót öt évvel ezelőtt kezdték: utcát, szobrot Rejtő Jenőnek jelszóval alapítványt hoztak létre (melyet szeretnek aLapítványnak is nevezni). Programjuk első fele megvalósult, s a fél pénzük el is ment utcatáblákra. A VII. kerületi Hevesi Sándor tér egy részét 2001-ben átkeresztelték Rejtő nevére. Ezen a szakaszon található egyébként az író szülőháza, a Rejtő Jenő utca 6., amely megtartotta régi házszámát is: Hevesi Sándor tér 5.

A névadó ünnepségen, avatás előtt - rejtői fordulat is lehetne - ellopták a jó előre felhelyezett ünnepi lepedőt.

Wágner úr jelmondata szerint egy pofa sörrel minden elintézhető. Tulajdonképpen ebben a szellemben osztja tanácsait a neten, és élteti tovább a Rejtő-figurát. Folytonos virtuális részegségben fetrengve menekül a legnagyobb rém, a kijózanodás elől. Azonban ismeretes, hogy a regénybeli Wágner úr is kijózanodott egyszer, amikor is kiderült, hogy igazi neve Zaturek Manfréd. Így aztán a mi Wágner urunk, ha netán józan mondanivalója volna, átvált a Zaturek névre. Így kettős életet élhet, mégis maradhat ugyanaz.

Sokan vannak mások is, akik Rejtő-nevet választottak a neten: Tuskó Hopkins, Csülök (belőle kettő is van), Trebitsch, de nem mindenki játszik szerepet. Ez nem rajongói klub - fakadt ki egyszer egy hozzászólásban Wágner úr, az internetező Rejtő-rajongók általában nem is találkoznak egymással a valóságban. Csak a neten Rejtőznek. Van, aki oldalakat tud fejből, más azzal szórakoztatja a társaságát, hogy bármely Rejtő-könyv címét megmondja, ha tíz sort olvasnak neki belőle. Egymás előtt nem akarnak ilyesmivel villogni, úgyis mindenki tud mindent. Rejtőt mindenkinek magában kell megélnie. Ami beszélnivalójuk van, megvitatják a topikon: az új társalgókat eligazítják, segítenek a szakdolgozatíróknak, vagy ha felmerül egy-egy könyvészeti kérdés, például, hogy ötvenkilencben lehetett-e olyan kiadása A tizennégykarátos autónak, amelyben Gorcsev Iván üti le a lakájt vagy mert az akkori "erkölcsök" szerint ilyet egy Iván nem tehetett, egyszerűen Fülig Jimmyre változtatták, cenzúrázták a nevet.

De legfőképpen arról ábrándoznak, hogy szeretnének már a Rejtő-szobor tövében nagy pofa söröket inni.

Wágner úr, aki eredetileg orosz tolmács volt a seregben, mindig álszakállt visel, amikor színre lép - és az eredeti Wágner úr Halasi Éva képregényében
Wágner úr, aki eredetileg orosz tolmács volt a seregben, mindig álszakállt visel, amikor színre lép - és az eredeti Wágner úr Halasi Éva képregényében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.