Bécsi magyar diákegyesület

A szokottnál nehezebben indul a buli, hiába ez a december közepe nem ideális időpont. Este nyolckor éppen csak szállingóznak a vendégek, igaz, még az erősítőt se sikerült tökéletesen beállítani. Akinek ez egy mozdulatába kerülne, ma nem jön: diplomamunkáját kell a napokban leadnia, azon dolgozik még. A Collegium Hungaricum utcáról külön is megközelíthető nagytermének falán a díszítés is azt hirdeti, hogy a mai este rendkívüli. A bécsi Magyar Diákegyesület ötödik születésnapját ünneplik.

Borbély Emese
Borbély Emese

- Több mint 1400 diák tanul Bécsben - mondja Szabados Viktor, a bécsi gazdasági egyetem hallgatója, akinek a mai este még különlegesebb: a most megtartott elnökségi ülésen iktatták be elnöki tisztébe. A diákok különféle indíttatással és céllal jönnek Bécsbe tanulni - meséli -, van, akit a jobb oktatási, majd később elhelyezkedési lehetőség vonz, másoknak szüleik "nézték ki" a helyet. A legtöbben ma már nyelvtudással érkeznek - ez feltétel is. A felvétel sima ügy azoknak, akik osztrák érettségit hoznak (a budapesti osztrák gimnáziumból, határ menti burgenlandi iskolákból - mindkettőre van példa). De azért eleinte mindanynyian kicsit magányosak, segítségre szorulnak, megélhetésük pedig mindvégig csak némi harc árán biztosítható. Mindez nagyon is szükségessé tette az egyesületet, amely nem csak a társaság, a kapcsolatteremtés céljával jött létre annak idején. Az ügyes-bajos mindennapi dolgok elintézéséhez kapnak segítséget a magyar egyetemisták. Mára leegyszerűsödött a magyar diákigazolvány kiváltása, de öt évvel ezelőtt ez még olyan procedúra volt, amibe nem ártott együtt belevágni.

- A legtöbb gondot a munkavállalás jelenti - mondja az elnök. Tavaly óta a legális állás megszerzése egyszerűbb, az EU-tagság pedig tovább könnyít a helyzeten. Részmunkaidőről van persze szó, amely egy év után "igazi" munkavállalássá alakítható. Az egyetemen belül is vannak lehetőségek - Szabados Viktor például informatikai ismereteit hasznosítja, az internethasználóknak nyújtva segítséget. Fél év alatt 120 óra a munkaideje, órabért kap - nagyjából annyit, mint a feketén bébiszittelők -, és pontos rend szabályozza munkaidejét. Akinek nincs ilyen szerencséje, annak marad a feketemunka: az említett gyerekfelvigyázás, korrepetálás, háztartási kisegítés.

Sok a zenészhallgató, ők rendezvényeken muzsikálnak, s hogy a kereslet találkozzék a kínálattal, abban segítség az egyesület. A nyarakat a diákok többsége végigdolgozza, ez egyébként a jövőt illetően is jó kapcsolatteremtési lehetőség.

Viktor tavaly egy osztrák konszern magyarországi központjának álláshirdetését pályázta meg, s a nyári kapcsolat oly jól sikerült, hogy konkrét megbízás az eredménye. Ki tudja, talán ez lesz a végleges munkahelye is. - Egyébként - teszi hozzá -, az osztrák cégek kezdik felfedezni, hogy jól járnak, ha magyarországi leányvállalatukhoz itt végzett munkatársakat keresnek magyarul tudó osztrákok helyett.

Csaknem négyszázan szerepelnek az egyesületi e-mail listán: ők azonnal értesülnek a lehetőségekről. Hirdet az is, aki hazautazáshoz vár partnerre, más felesleges könyvét, berendezési tárgyát adná el. A Bécsbe készülő diákok közül is sokan várnak tanácsot, segítséget, információt az egyesülettől: ezért hasznos a honlap (www.mde.hu) is.

Viktor elődje, Borbély Emese nevetve meséli az egyetemista munkavállalók szamárlétráját: az ember hateurós órabérrel kezdi gyerekek mellett, aztán jönnek a jobb lehetőségek. Ő már évek óta tanít matematikát. Már végzett a gazdasági egyetemen, de doktoranduszként továbbra is Bécsben marad. Egyelőre. Hamarosan útra kel ugyanis, nem is akárhová. Kenyába fog dolgozni egy árvaházban.

Emese azért választotta a bécsi egyetemet, mert itt találta meg az áhított szakot, a szociálpolitikát. Nem csalódott, és úgy látja, a zsúfoltság ellenére a professzorok egyéni támogatást adnak azoknak, akit erre érdemesnek találnak. Véletlenül találkozott össze kenyai apácákkal, akik meséltek otthoni tevékenységükről és arról, hogy kevés a jó munkaerő. Árvaházukon kívül AIDS-beteg gyerekeknek és az utcákon kallódóknak is tartanak fenn intézményeket. - A repülőjegyet nem volt könnyű összehozni - meséli -, ott azonban se kiadás, se fizetés nem vár.

Tudja, hova megy, nagyjából az isten háta mögé: a ház távol van minden civilizációtól. Később Magyarországon folytatná a szociálpolitikai munkát, van is sokféle kapcsolata már, de történetesen egy vadonatúj ötletet szeretne megvalósítani. Olyan árvaházat, amely öregek otthonával működne egy fedél alatt. - A gyerekeknek kötődést, az öregeknek felelősséget és célt adna - mondja, de hozzáteszi: - Ilyen tapasztalat egyelőre nincs.

Elnöksége másfél éve alatt mindennapossá vált, hogy a diákok társadalmi munkában segítenek itteni, szegényebb magyar családoknak - öregeknek bevásárolnak, társaságot nyújtanak, egyedül élő anyáknál alkalmanként kisgyerekekre vigyáznak, hogy a szülő (például egy-egy zenész) alkalmi munkamegbízást teljesíthessen.

Szabados Viktor elnökségének első nagy rendezvénye túlmegy az osztrák-magyar kereteken: az európai uniós munkavállalási lehetőségekről januárban megtartott tanácskozásra az összes tagállamból hívtak meg szakértőt. Viktor arról is beszél, hogy talán éppen az ilyen másokat is érdeklő témák, vagy egyszerűen a társaság miatt már osztrák diákok is érdeklődnek a programok iránt.

Közben a hangulat eléri a kívánt szintet, sorsolják a tombolát is. A jegyhez egy-egy szelet torta is járt. Akik végig ott maradtak, a hajnali rendrakást, takarítást is a mulatság részének tekintették.

Bécs, 2004. február

Szabados Viktor
Szabados Viktor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.