Ónody-Molnár Dóra: Feltétel nélkül

A jóléti állam halott, és nincs ember, aki vitába szállhatna ezzel a megállapítással, kiváltképp a 2008-as válság óta, már ha valóban akkor érte el csúcspontját a jólét, és az nem valamiféle jól-jóllét lett volna, már bőven túl a jóléten. De nem 2008 hozta el a fordulatot.

Hagyaték

A kis kötet évtizedeken át lapulhatott anyai nagyapám könyvszekrényében. Hogyan került oda, nem tudom, s már kideríteni sem lehet. Egy biztos, közgazdász végzettséget felmenőim közül senki sem szerzett, s a téma iránt különösebb érdeklődést sem mutatott, és sajnálatos módon remek üzleti érzékkel sem született senki.

Túlkormányzott ország

„Minél kevésbé kormányoz az uralkodó, annál jobb lesz az országban” − idézi Lao-ce tanítását az ősi szent könyvek egyikében tanítványa.

Űrrodeótól a 4D-s nyomtatásig

Jóllehet, a jóslás és a modern tudomány nem igazán azonos tőről fakad, év elején a szakújságírók mégis rendszeresen megpróbálkoznak a majdnem lehetetlennel, vagyis latolgatásokat tesznek közzé az új évben várható tudományos felfedezésekkel, áttöréseknek nevezhető eredményekkel kapcsolatban.

Vak asszony a trambulinon

A kisgyermekét még szoptató vak asszony, Kiszel Melcsi a trambulinról elrugaszkodik, a teste elemelkedik.