Hév nyári nap

Fülledt kora nyár van, hétköznap dél, a szentendrei HÉV unottan csattog Budapest felé, a fogszürke tájban nagy, színes harapások a plázák, a raktár- és áruházak.

Hofi köztünk van

Az idei POSZT-on a legjobb rendezés díját nyert előadás, a Parasztopera egyik szinte szállóigévé lett bemondásáról kiderült, eredetileg Hofitól való.

Kundera huszonhárom karátos aranyban

Bár nagyobb elismeréssel aligha számolhat, Milan Kundera, a Párizsban élő és már jó ideje csak franciául publikáló, cseh nemzetiségét azonban soha meg nem tagadó író szerint „a siker máshol van”. Vagyis nem abban, hogy kiadója, a Gallimard gondozásában a La Pléiade parádés sorozatában Dosztojevszkij, Camus, Borges, Faulkner és mások után most az ő életműve is megjelent.

Több mint összeesküvés-elmélet

Tizennégy évvel Szlávy Bulcsú meggyilkolása, és hét és fél évvel holttestének megtalálása, feltételezett gyilkosának elfogása után még nincs elsőfokú ítélet.

Eutanázia Magyarországon

Az évente bekövetkező mintegy százezer hazai haláleset csaknem felénél döntő szerep jut az orvosi elhatározásoknak, amelyekről azonban lényegében semmi sem tudható.