Matuska Szilveszter, a festő

Az pedig két Matuska - mutat a nagyszoba függönytartója és a plafon közé beszorított képekre Papp László váci gyűjtő, aki néhány nappal ezelőtt családi házában Modern Művészeti Gyűjtemény névre keresztelt kiállítást nyitott.

Magyar Arc

2004-től Magyarország az Európai Unió tagja. A tagság intézményesen is az eddigiekhez képest új kontextusba helyezte Magyarországot, s ez lényegesen eltér attól, mint ami történelmünket eddig jellemezte.

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

Nem valószínű a kettős honfoglalás

A hetvenes évek óta megkerülhetetlen elmélet volt László Gyula híres gondolata: a kettős honfoglalás.