Otthon

Leküldtük az itókát, a hriatót, ezt a szalonnapörccel megemelt forró pálinkát, mely oly jónak bizonyult, hogy gyorsan kérnünk is kellett még egy-egy pohárkát belőle.

Új Trianon készül?

Húsz évvel ezelőtt, 1989. február 2-án alakult meg Miskolcon a Gettóellenes Bizottság. Magyarország, s legjobb tudomásunk szerint Kelet-Európa történetében is először fordult akkor elő, hogy bajban levő cigányoknak sikerült megszervezniük saját magukat.

Jóslat, garanciával

Erzsébet hatvan év körüli egri asszony, aki rendszeresen jár kártyavető jósnőhöz. A kártyából ugyanis - mint mondja - mindig ki lehet olvasni valami biztatót. Emiatt a jóslásért - nyugdíjas létére - nem sajnál két-három havonta ötezer forintot kiadni. - Úgy megkönnyebbülök, amikor jósoltatok! - sóhajt, s amikor azt kérdezem tőle, hogy valóban el is hiszi-e a jövendöléseket, vagy csak el akarja hinni azokat, némi tűnődés után bólint: - Ha jobban belegondolok, nem is az eszemmel hallgatok a kártyára, hanem a szívemmel. De mit számít ez, ha jobban leszek tőle!

Krausz Simon

Ebben még szép hosszok lesznek, / Vesznek, vesznek, vesznek, vesznek / Bettelhejmék és a Wejszék, / S nem hajítják el a fejszét, / Krausz Simon! Ünd Krausz Simon! Ő is vett tehát nagyon finom. Így szólt száz éve Nagy Endre kabaréjában Szirmai Albert muzsikájával Gábor Andor verse. A bank-, a börzedalok külön csokrot alkottak a cselédnóták, a háborús kuplék vagy a kokottdalok mellett. Bächer Iván írása

Nézzük az országot!

Egy barátom szerint Gyurcsány Ferenc minden csatát megnyert, de a háborút elvesztette. Csak annyi kiigazítást tennék ehhez, hogy a háborút az ország vesztette el. Csányi Vilmos kentaurbeszél