galéria megtekintése

Küszöbön a 15 ezer forintos 4G telefonok kora

Közel van a tizenötezer forintos 4G-telefonok kora, de ez csak rávilágít arra a veszélyre, hogy az emberek többségének fogalma sincs, milyen kockázatokat rejt az okostelefonnak hívott kütyü a kezében. A világon egyébként majdnem hárommilliárd ember használ mobilnetet.

2,9 milliárd ember használ mobilnetet a világon, ebből nyolcszázmillióan már 4G hálózaton interneteznek – mondta előadásában Hans Vestberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója a Mobile World Congressen, Barcelonában, ahol a legújabb mobilfejlesztéseket és a készülékeket mutatták be. Itt járva-kelve úgy tűnhet, mintha a világ csak a prémium és drága okostelefonokról szólna, hiszen a gyártók javarészt a csúcskészülékeiket hozzák el ide.

Volt persze kivétel is: a Sony ugyan a „kompromisszumoktól mentes" jelzővel illeti most bejelentett, lényegében vízálló, de mégsem bumszli Xperia M4 modelljét, amely tényleg jó és vonzó, de azért a középkategóriába tartozik. Igazán hiánypótló darab egyébként, mert akár 30 percig lehet másfél méter mély vízben, és nem lesz semmi baja, akkor sem, ha nyitva marad az USB ajtaja.

Eszközök víz alatt
Eszközök víz alatt
Gustau Nacarino / Reuters

 

Mindenki a kínaiakra figyel: a Xiaomit tekinti fő versenytársnak a legtöbb gyártó, és a szolgáltatók is erre a márkára figyelnek, mert jó és olcsó. Akárcsak a Huawei, amely idén nem telefonnal, hanem hagyományos formájú okosórával rukkolt elő.

Csúcsmodelleket is bemutatnak Barcelonában: munkatársunk korábban a Samsung Galaxy S6-ost vesézte ki. Részleteket ide kattintva olvashat róla.

A Huawei Watch-nak 1,4 collos, 400 x 400 pixeles amoled kijelzője van, a 10 000:1 kontrasztarány fantasztikus látványról gondoskodik. Kompatibilis lesz a legalább Android 4.3-at futtató okostelefonokkal, tehát a legtöbbel. A belsejében egy 1,2 GHz-es Qualcomm processzor dolgozik, és pulzusmérő is van benne.  A kör alakú rozsdamentes acél házba bújtatott óra és a zafírüveg mind a felső kategóriába helyezik el a terméket, amely azért nem kerül majd egy ökör árába.

Richard Yu Huawei-vezér okosórát mutat be
Richard Yu Huawei-vezér okosórát mutat be
Gustau Nacarino / Reuters

Miközben a telefongyártók között hatalmas a verseny, a felhasználók nem értik, milyen kockázatokkal kell szembenézniük – utal az okostelefonok jelentette adatvédelmi problémára Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A Telekom-vezér álláspontja szerint egyébként a nagy szolgáltatóknak az adatvédelmi szabályozásokkal nem szabad a brüsszeli döntésekre várniuk, hanem kiberbiztonsági cégekkel kell segíteni az ügyfeleket abban, hogy saját maguk menedzselhessék online adatvédelmüket.

Hamarosan itt a 10-15 ezer forintos 4G telefonok kora – mondta Mattheisen, utalva arra, hogy a problémával foglalkozni kell. Ma már félmillió 4G-előfizetőjük van, de ez a szám rövid időn belül a többszörösére nőhet. A kapuban van ugyanis az a korszak, amikor a 40-50 dolláros LTE-képes telefonok megjelennek a piacon, s év végére országos lesz a 4G-lefedettség, annak köszönhetően, hogy a Telekom és a Telenor megosztja hálózatát, s közösen, gyorsabban fejlesztenek.

Dado Ruvic / Reuters

Egyszerre két verzióban jelentette be olcsó windowsos telefonjait a Microsoft, ezek a képernyő méretében térnek el. A Lumia 640 5, míg a 640 XL 5,7 collos készülék. Áruk 40-50 ezer forint körül lesz. Bemutatták még HTC One M9-et, amelyben már nyolcmagos processzor és három gigabájt memória van, ez brutál teljesítményre képes, de maga a készülék nem különbözik nagyban a korábbi HTC One modelltől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.