Megint drágább lett, amit megeszünk

Senkit nem érhet nagy meglepetés: az élelmiszerekért február végén megint többet kellett fizetni, mint korábban. A mezőgazdaság termékei tovább drágultak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint februárban a mezőgazdasági termelői árak 17 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Míg az élő állatok és állati termékek árának növekedése továbbra is kisebb, 6,5 százalék volt, a növényi termékek áremelkedése meghaladta a 20 százalékot. A burgonya termelői ára kétszerese az egy évvel korábbinak, miközben a napraforgó ára – a 23,2 százalékos növekedés következtében – rekordmagasságba emelkedett.

Az idén februárban a gabonafélék ára 30,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza és a kukorica ára lényegében 2012. decemberi szinten van, így az előbbi termék 67,8 ezer forintba, az utóbbi 63,2 ezer forintba került tonnánként.

Az ipari növények ára 21 százalékkal nőtt az előző év februárjához mérten, ezen belül az olajos növények ára 20,7 százalékkal lett magasabb. A napraforgó ára rekordmagasságban van, mindössze 100 forinttal marad el a tonnánként 140 ezer forintos ártól.

A burgonya árindexe az előző hónaphoz képest is tovább nőtt, így és az előző évi igen alacsony árak miatt már 108,1 százalékos árnövekedést mutat. Ugyanez a típusú index 2012 második hónapjában 58,5 százalékos árcsökkenést mutatott. Így két év alatt összességében még mindig 14,6 százalékos mérséklődés mutatható ki.

A zöldségfélék és a gyümölcsök árszintje februárban 3,4 százalékkal emelkedett, illetve 4,4 százalékkal csökkent.

A vágóállatok termelői árszintje 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarhánál és a baromfinál kétszámjegyű volt az árnövekedés, az előbbinél 10, az utóbbinál 12,9 százalék. A vágósertés termelői árának növekedése a tavalyi 25,4 százalék után most csak 4,6 százalék volt. Így februárban a vágósertés felvásárlási ára 392 forint volt kilogrammonként.

Az idei második hónapban az állati termékek ára 2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A tej felvásárlási ára tartja a 2012. decemberi szintjét, vagyis 95 forintba került literenként. Így 2012 februárjához képest ennek a terméknek a termelői árszintje 2,3 százalékkal nőtt. Eközben a tojás termelői árszintje mind az előző év azonos időszakához (1,6 százalék) mind az előző hónaphoz (4,3 százalék) viszonyítva csökkent.

Az idei januárban és februárban a mezőgazdasági termelői árak 17,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Ugyanez a típusú index 2012 első két hónapjában 1,2 százalékos csökkenést mutatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.