A Buda-Cashnél a határidőket is rosszul tudják?

Feleslegesen idegesíti a Buda-Cash az embereket azzal, hogy a károsultakat arról tájékoztatta: legkésőbb a jövő keddig közölniük kell a követeléseiket a felszámolóval. Ezzel szemben a határidő csak május 4-én jár le.

Még azzal is borzolja a Buda-Cash a pórul járt ügyfeleinek idegeit, hogy a követelések bejelentésének határidejét a cég honlapján tévesen adták meg – hívta fel a figyelmet Magyar Gábor ügyvéd. A brókercég azt közölte ugyanis, hogy a „csődtörvény jelenleg hatályos vonatkozó rendelkezései értelmében a hitelezőknek az adóssal szemben fennálló ismert követeléseiket a felszámolást elrendelő végzés közzétételétől (2015. 03. 05.) számított 40 napon belül kell bejelenteni (azaz 2015. 04. 14-ig)".

Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek az értesítés kézhezvétele után alig egy hetük lett volna, hogy ellenőrizzék: a felszámoló által küldött egyenlegközlő adatai helyesek-e. Ha pedig valamivel nem értenek egyet, a felszámolót a határidő lejártáig tájékoztatniuk kell.

Csakhogy a Buda-Cash a határidő számítása kapcsán nagyot tévedett, mert az esetükben a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényt kell alkalmazni. A szerint a „hitelezők a felszámolást elrendelő bírósági végzés közzétételétől számított hatvan napon belül kötelesek követeléseiket bejelenteni" – hangsúlyozta az ügyvéd. Az ügyfeleknek így lényegesen hosszabb idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy előálljanak az igényeikkel.

A brókerház figyelmetlenségét semmi nem menti – tette hozzá Magyar –, mert a Fővárosi Törvényszéknek a felszámolási eljárásról szóló, március 5-én kelt végzése alapján is egyértelmű a helyzet. A bírósági verdikt szerint mindazoknak, akik „az adóssal szemben fennálló ismert követeléseiket (...) a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánják, ismert követeléseiket e végzés közzétételétől számított hatvan napon belül" jelenthetik be.

A Buda-Cash honlapján más tekintetben sem adnak igazán alapos tájékoztatást – állítja az ügyvéd. Ha már a csődtörvényre hivatkoztak, szerinte jelezni kellett volna, hogy – a felszámolási eljárás általános szabályaival szemben – a károsultaknak követelésük nyilvántartásba vételéhez nem kell regisztrációs díjat fizetniük, ami egyéb esetekben, ha nem pénzügyi vállalkozásról lenne szó, akár kétszázezer forint is lehet.

Arra a kérdésünkre, hogy lehet-e annak valamilyen hátrányos következménye, ha a követelését valaki csak az utolsó pillanatban nyújtja be, az ügyvéd leszögezte: a törvényes határidőn belül teljesen mindegy, hogy ki mikor áll elő az igényével. Magyar kiemelte, hogy az azonos csoportba tartozó hitelezők a bejelentés időpontjától függetlenül ugyanolyan feltételekkel juthatnak hozzá a pénzükhöz, illetve annak egy részéhez, ha a cég vagyona a teljes kárt nem fedezi. A papírok beadásának dátuma tehát közömbös, csak az a fontos, hogy a levél május 4-ig megérkezzék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.