Orbán: Szembe kell néznünk a hibákkal

A pozsonyi EU27-es csúcstalálkozó előtt is a bevándorlás foglalkoztatja leginkább a miniszterelnököt, meg persze a nemzetállami hatáskörök megerősítése.
Várhatóan a migrációs krízis és a Brexit adja majd a pozsonyi informális uniós csúcs legfőbb vitatémáit – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken sugárzott – de csütörtök este rögzített – interjúban. Az biztos, hogy őszintén szembe kell néznünk azokkal a hibákkal, amelyeket az Európai Unió az elmúlt időszakban elkövetett.

Ezeknek a hibáknak Orbán szerint két súlyos következménye van: a Brexit és az, hogy kezelhetetlen biztonsági helyzet jött létre Európában az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt. A miniszterelnök azt mondta: hosszú vitára számít, és lehet, hogy jövő tavasszal, de az is, hogy csak 2017 végén lehet majd lezárni, ám az biztos, hogy most el kell indítani.

A Visegrádi Csoport tagországai egy négypontos javaslatcsomagjukban egyebek mellett a közös európai hadsereg felállítását, valamint a nemzetállami hatáskörök megerősítését fogják javasolni, mindezt pedig benyújtják az Európai Tanács elé. Orbán abban bízik, hogy ez a csomag már péntek reggelre megszületik.

A miniszterelnök szerint az elmúlt egy évben kiderült, hogy külső határvédelem nélkül a bajt nem lehet elhárítani, most Bulgárián a sor, ott kell a kerítést megerősíteni, hogy minél délebbre tudjunk védekezni. A miniszterelnök jó esélyt is lát arra, hogy a segítség meg is érkezik, egyszerűen azért, mert nem hagyhatunk magára egy migrációs nyomás alatt álló tagállamot, miközben az EU-n kívülre „nagy zsákokban hordjuk a pénzt".

Orbán szerint ősszel ismét a szárazföldi, balkáni útvonal kap majd szerepet a menekültkrízisben, ezért újra nagy nyomással kell majd szembenéznie a magyar hatóságoknak. Szerinte meg lehet állítani az Európa felé tartó embereket fizikai akadályokkal. Magyarországnak persze az lenne a jó, ha a migránsok megállítása minél délebbre történne, ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának. A kormányfő azt a hozzáállást, hogy „úgysem tudjuk őket megállítani", a nihilizmus kategóriájába sorolta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.