Előre hozott nyugdíj mellett nem lehet dolgozni

Az előre hozott nyugdíjat választók januártól a nyugdíj mellett nem dolgozhatnak, a korhatár felett nyugdíjba vonulók esetében viszont a hosszabb szolgálati idő miatt kedvezőbb lesz az ellátás mértéke - jelentette be tegnap Kiss Péter munkaügyi miniszter a konvergenciaprogram nyugdíjrendszert érintő intézkedéseit ismertetve. Elmondta: az a cél, hogy hoszszabb "aktív korra" ösztönözzék az embereket, vagyis egészségi állapotuknak megfelelően minél tovább a munkaerőpiacon maradjanak.

Jelenleg - a rokkantnyugdíjasokat is ide számolva - 53,5 év a nyugdíjba vonulás úgynevezett korcentruma. Az unió előrejelzése szerint 2050-re a 62 év felettiek aránya a jelenlegi 28,6 százalékról 59,2 százalékra emelkedik. Ha a mai szabályozás maradna, több nyugdíjas lenne, mint aktív dolgozó. Továbbá: ma a nyugdíjrendszer hiánya a GDP 2,1 százaléka, ami intézkedések nélkül 2050-re elérné az öt százalékot. Ezért 2009-ig folytatódik a férfiak és a nők eltérő korú nyugdíjazásának egységesítése. (Jelenleg a nők legkorábban 57, a férfiak 60 évesen vonulhatnak előre hozott nyugdíjba.) A nők 2009-től 59, 2012-től pedig 60 évesen vehetik igénybe a korhatár előtti öregségi nyugdíjat. Fokozatosan átalakulnak az egyes foglalkoztatási csoportok - a honvédség, a fegyveres, rendvédelmi és katasztrófavédelmi szervek, illetve a művészek - nyugdíjazásának feltételei is: a kedvezményt 25 év szolgálati időhöz kötik. Ugyanakkor azok, akiknek a jövő év első napjáig legalább 20 éves szolgálati idejük van, továbbra is a mai feltételek mellett vonulhatnak nyugdíjba.

A következő hónapokban áttekintik a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerét. Ez 150 ezer munkavállalót érint. A korkedvezményes nyugdíj jelenlegi rendszere január 1-jéig marad érvényben. Ma egyébként több mint 800 munkakörben van lehetőség a korkedvezményre, és további negyven ágazati igény vár elbírálásra. (A kedvezményes nyugdíjasok száma 14 ezer.) A kormány arra törekszik, hogy a szerzett jogok ne sérüljenek.

Változik a nyugdíj-megállapítás módja is: az utolsón három év keresetei erősebben számítanak be a nyugdíjba, amelynek nettó összegét a járulékmentes bruttó jövedelemből számolják ki.

A legjelentősebb változtatás a rokkantnyugdíjas és a rehabilitációs rendszer átalakításában várható. Az intézkedés - ami 450 ezer rokkantnyugdíjast érint - nem az egészségkárosodás mértékét veszi alapul, hanem a megmaradt munkaképesség megállapítására, fejlesztésére törekszik. Kiss kijelentette: rövid távon nincs szó a nyugdíjkorhatár emeléséről, ám a nyugdíjreform keretében végig kell gondolni a korhatár fokozatos közelítését az Európában szokásos mértékhez.

Lesz, akinek megmarad a kedvezményes ellátás

A legalább húszévnyi szolgálati viszonnyal rendelkező hivatásos állomány nyugellátási rendszere nem változik - jelentette be tegnap Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki utalt rá, hogy a nyugdíj feltételeinek kilátásba helyezett változásai aggodalmat keltett az egyenruhások körében. Ma ugyanis az egyenruhások nemcsak korkedvezményre jogosultak, hanem az ellátás összegének számítási módja is igen előnyös a számukra. E szerint a hivatásosok 25 év után nyugállományba vonulhatnak, és az utolsó munkában töltött év alapján megállapított nyugdíjat kapják. A kormány Szekeres javaslatára hozott döntése szerint mindazok, akik már húsz évet szolgáltak, változatlan kondíciók mellett mehetnek nyugdíjba.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.