Bringások, gyalogosok, közösségi közlekedés előnyben

Radikális szemléletváltásra van szükség a főváros közlekedésében, amely szerint a gyalogos, a kerékpáros és a közösségi közlekedés elsőbbséget élvez az autósokkal szemben - mondta Demszky Gábor, amikor szerdán Budapesten bemutatta Dancs Gábor liberális fővárosi önkormányzati képviselőjelöltet.

"A mi Budapestünket visszafoglalni többek között az autósoktól. Erről szól az a program, amely (...) a Lépéselőny 2013 címet viseli"- fogalmazott a főpolgármester, aki a programra utalva hozzátette: "beépül az SZDSZ programjába".

Mint Demszky Gábor sajtótájékoztatóján Dancs Gábor bemutatásakor mondta, a közlekedési szakember - aki jelenleg a közigazgatásban dolgozik - programjának egyik fő célja, hogy a fővárost tehermentesítsék az autóktól, az átmenő forgalomtól.

Elmondta: a Belvárosban a gyalogos közlekedést és a tömegközlekedést kell előtérbe helyezni. Szűkíteni kell a bejövő forgalmat a Belvárosba, ösztönözni az átmenő forgalmat arra, hogy elkerülje a belső kerületeket. Ehhez segít hozzá majd az M0-ás északi szakaszának megépítése - mondta. Ennek építési munkáira utalva a főpolgármester kijelentette: "fel kell gyorsítani". Ennek kapcsán Demszky Gábor szólt arról, hogy a 10-es és a 11-es út összekötésére vonatkozó hat javaslat mindegyikére nemet mondott a III. kerületi önkormányzat, illetve annak polgármestere, Tarlós István.

"Rendkívül fontos ügyről van szó" - fogalmazott Demszky Gábor, aki arra kérte az óbudai önkormányzatot és Tarlós Istvánt, hogy "ebben az ügyben konstruktív álláspontot foglaljanak el".

Dancs Gábor ismertetése szerint a BKV gondjait a ma meghatározó két fő tevékenység, az üzemeltetés és a beruházások kezelésének szétválasztásával lehetne megoldani.
A jelölt közölte: célja, hogy 30-40 százalékkal csökkentse a Belváros átmenő forgalmát, 15-20 perccel rövidebb legyen az az utazási idő, amíg a külső kerületektől elérhető a Belváros.
Dancs Gábor bemutatásakor Demszky Gábor beszélt arról is, hogy az SZDSZ-ben belül az új generáció tagjai váltják fel azokat a régi szakembereket, akikkel már 16 éve együtt dolgoznak. Közölte azt is, hogy az SZDSZ ügyvivői testülete jóváhagyta kedden a fővárosi jelöltlistát.
Úgy fogalmazott: "velük, az újakkal, az új generációval fogjuk felváltani azokat a régi szakembereinket, akikkel együtt dolgoztunk az elmúlt 16 évben. (...) létrejött egy kompromisszum, megfelelő kompromisszum, amellyet ma már nem vitat a lista kapcsán senki".

Kérdésre válaszolva Demszky Gábor úgy vélekedett, Tarlós Istvánnak vállalnia kellene azt, hogy mint főpolgármester-jelöltet a MIÉP és a Jobbik is támogatja.

"Helyénvalónak tartanám azt is, hogy aki a Jobbik színeiben elindul, az vállalja a Jobbikot, aki a MIÉP támogatását elvállalja, vállalja a MIÉP-et, minden megnyilvánulásával együtt" - mondta.

Szintén kérdésre válaszolva a főpolgármester cáfolta azt a lapinformációt, mely szerint idén lesz BKV jegyáremelés. "Ebben az évben nem várható jegyáremelés" - fogalmazott.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.