Áfaemelés, járulékok, különadó

Fekete nap lesz szeptember elseje: akkor lép életbe számos, az Új egyensúly programhoz kapcsolódó megszorítás. Ezek az intézkedések összességében százmilliárdos összeget húznak ki a cégek és a magánszemélyek zsebéből.

Szeptembertől éreztetik hatásukat a Gyurcsány-csomag megszorító intézkedései.

A középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra emelkedik, ami érzékenyen érinti a családok költségvetését, hiszen érezhetően növekednek a kiadásaik. Az áfaemelés ugyanis egyebek mellett a gáz- és a távhőszolgáltatás, a vezetékes víz, a tömegközlekedés, valamint az élelmiszerek árában is érzékelhető lesz.

Változik a gázfogyasztáshoz kötődő támogatási rendszer is; ez az évi 3000 köbméternél többet fogyasztók esetében megszűnik, az 1500 és 3000 köbméter közötti fogyasztás esetén az áremelkedés hatása elhanyagolható, 1500 köbméter alatt pedig köbméterenként tíz forinttal még nő is az állami hozzájárulás.

Nő a cigaretta és a szeszes italok jövedéki adója: a dohányé 5,7 százalékkal, az alkoholé - a bor kivételével - egységesen hét százalékkal.

Havi 125 ezer forint minimális járulékalap a jelenleg minimálbér után járulékot fizető vállalkozók számára. Az összeg januártól 131 ezer forintra nő. Ez a havi, mintegy harmincezer forintos járulékkiadás megduplázódását jelenti. A rendelkezés egyaránt vonatkozik a foglalkoztatókra, a főállású egyéni vállalkozókra, az evázó egyéni és a társas vállalkozókra. A jogszabály sokakat érint, hiszen a minimálbért bevallók száma csaknem egymillió; s közülük hatszázezren munkavállalók, négyszázezren vállalkozók.

A munkavállalói járulék 2,5 százalékponttal emelkedik. Az alkalmazásban állókat sújtó megszorítás szerint a járulék január 1-jével további egy százalékponttal nő.

Négy- helyett hatszázalékos egészségügyi járulék. A foglalkoztatottak terhe itt is tovább nő 2007-ben, amikor már hét százalékot kell fizetni.

A cégeknél gyakori természetbeni juttatások terhei ugyancsak nőnek: a most 44 százalékos adó 54 százalékra ugrik.

Adóköteles lesz a céges telefonok magáncélú használata is.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés csak a minimálbér 50 százalékáig lesz adómentes.

Húszszázalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adót vezet be a kormány - az eredeti tervekkel ellentétben - nem csak az egymillió forintot meghaladó megtakarításokra. A szeptember 1-je előtt elhelyezett betétek még kamatadó-mentességet élveznek. További változás, hogy aki több nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezik, annak meg kell jelölnie, hogy azok közül melyiknek az adómentességét kéri, mert a kedvezmény csupán egy számlára érvényesíthető.

Négyszázalékos különadó a hatékonyan működő vállalkozásokra. A nonprofit társaságok kivételével az adózás előtti nyereség négy százalékát kell befizetni (jövő januártól a 6,3 milliót meghaladó éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyekre is vonatkozik).

Az evában fizetett átalányadó 15-ről 25 százalékra nő. Vagyis a befizetendő közteher ettől kezdve már meghaladja az áfát.

Nő a járművek átírási költsége is. Így ráfizetnek azok is, akik szeptember 1-je után vásárolnak gépkocsit. Jelenleg az 1890 köbcentiméternél kisebb autóknál köbcentinként 15 forintot kell leróni az átíráskor, ez 18, míg a nagyobb lökettérfogatú autók esetében most 20 forintos tarifa 24 forintra emelkedik. Az ötszáz köbcentisnél nagyobb motorkerékpároknál szintén 24 forint lesz az átírás költsége. A többlet a legkisebb autóknál is háromezer forint körül lesz, de ez a viszonylag jelentéktelennek tűnő változás a járművet vásárlóknak összességében többmilliárdos többletkiadást jelent.

További változások szeptember elsejétől: hatályba lép a lobbitörvény, s ennek értelmében érdekkijárást ezentúl csak regisztrált, igazolvánnyal és diplomával rendelkező szakemberek végezhetnek. A megfelelő dokumentumokkal ellátott lobbistáknak negyedévente jelentést is kell írniuk arról, hogy milyen ügyekben, kiknek a megbízásából, milyen céllal, mely eszközök igénybevételével s kiket igyekeztek befolyásolni.

Heti 20 óráról 22-re nő a pedagógusok kötelező óraszáma - az óvodapedagógusok esetében a 32 óra változatlan marad -, s érvénybe lép a nagy vihart kavart bolognai képzési rendszer. Az jó hír a felsőoktatásban részt vevőknek, hogy 9,5 százalékra csökken a diákhitel kamata.

Az egészségügyben dolgozóknak is hoz meglepetést az ősz: a háziorvosoknak havonta részletes adatokat kell küldeniük az egészségbiztosítónak. A jelentésben fel kell tüntetniük a kezelt betegek számát, a diagnózist és a terápiát, valamint a rendelt gyógyszereket.

Teljes dohányzási tilalom lép életbe szeptembertől az óvodákban és a kórházak betegeket fogadó részein. Az iskolákban és a munkahelyen a munkáltatók - az érdekképviseletekkel közösen - dönthetnek arról, teljes körűen megtiltják-e a dohányzást.

Matematikai képlet a tanári munkarendről

Az új tanévben a pedagógusok számára heti két óra, tanítási órán kívüli munkát rendelhet el különdíjazás nélkül a munkáltató. A rendelkezés miatt két pedagógus-szakszervezet is az Alkotmánybírósághoz fordult.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kifogásolta, hogy lesznek olyan tanárok, akik két órával többet dolgoznak majd ugyanannyi pénzért, ezért sérül az "egyenlő munkáért egyenlő bért" alkotmányos alapelve. A Pedagógusok Szakszervezete viszont azt tette szóvá, hogy a hatálybaléptetés körülményei miatt nem áll rendelkezésre elég felkészülési idő (a törvénymódosítást ugyanis a nyár elején fogadták el). Az új szabályozáshoz nem készült el a végrehajtási rendelet sem, és a szakszervezet tapasztalatai szerint emiatt az iskolákban nagy a tanácstalanság azt illetően, hogyan szabályozzák a pedagógusok munkarendjét. A törvény szerint pontosan rögzíteni kell, hány órát dolgozik egy-egy pedagógus a tanítási órákon felül: tehát mennyi időt tölt például dolgozatjavítással vagy korrepetálással.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tájékoztatása szerint a részletek a közalkalmazotti törvény módosításának végrehajtási rendeletében jelennek majd meg, hiszen azt érinti a változás. Ez szeptember közepére készül el, de a tárca szerint az új munkarendet enélkül is ki lehet alakítani, hiszen a közoktatási törvény egyértelműen rögzíti az új szabályozást. Az OKM honlapjára mindazonáltal föltettek egy útmutatót, amely matematikai képletekkel is szolgál az új szabályozás végrehajtáshoz. (V. A. D.)

Egyre drágábban hamvadó cigarettavég
Egyre drágábban hamvadó cigarettavég
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.