Gyurcsány a blogger

Pár napja indult csak el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök blogja, de máris pörög rendesen.

A kormányfő - bár a Népszabadság Online szerette volna, ha a NOL blogfelületét választja - a részben saját maga által életre hívott Alapítvány a Modern Baloldalért (AMOBA) honlapján keresztül csatlakozott a blogoszférához, és első két naplóbejegyzésére máris szép számú hozzászólást kapott.

Bár hónapok óta tudni lehetett, hogy a szoclib koalíció vezetője nem hagyja ki a modern kommunikációs technikák közül a blog kínálta lehetőséget sem - dacára annak, hogy ott szerintünk nem sok bizonytalan választót ér el - , azt csak találgatni lehetett, hogy hova viszi webnaplóját. Remélhetőleg komoly szervert tettek a blog mögé, amely bírja majd a máris jelentős részben a virtuális térben zajló kampányban a terhelést.

Mint megtudtuk, a blog motorját még fejlesztik, és nemsokára RSS-funkcióval is ellátják, ami garantáltan még jelentősebb forgalmat generál majd az oldalra.

Ami a tartalmat illeti, egyelőre korai lenne érdemben górcső alá venni, azt azonban már most is érezni lehet, hogy a kormányfő igyekszik a lehető legközvetlenebb stílusban megosztani mondanivalóját az olvasókkal, akik között nyilván nagy számban lesznek hozzászólók, kérdezők, bírálók, anyázók (?), ötletadók, drukkerek, ellendrukkerek, és persze szimpla blog-kukkolók is. (A blog olvasása szabad, hozzászólni azonban csak regisztráció után, visszaigazolás birtokában lehet, és szerkesztőségi sorompót is működtetnek. Reméljük, nem alkalmaznak politikai cenzúrát.)

Az egyik bejegyzéséből megtudhattuk, hogy a kormányfő nem maga írja a naplót - ez nem is lenne elvárható -, hanem diktafonba "tollba mondja."

"A nagy rohanásban, ahogyan élek, naponta egyszer van módom ránézni, milyen bejegyzések voltak, majd gyorsan egy diktafonra mondom a reakcióimat és mindazt, amit gondolok - ezt teszem ebben a pillanatban is. Ebből készül a leirat, ami felkerül a netre. Szóval a blog amolyan hangos naplóval indul és a végén internetes felületté változik. Most már csak abban merek reménykedni, hogy ez nem veri ki a biztosítékot. Időm mindenesetre ennyit enged."

Amihez legfeljebb annyit tehetünk hozzá, hogy - ismerve Gyurcsány Ferenc nyomdakész fogalmazásmódját -, nyugodtan feltehetnék az oldalra a hangfelvételeket, ezzel talán még a podcasting hazai terjedését is segíthetnék egy picit ... Neki, feltehetően nem lenne ez ellen semmi kifogása; a bejegyzésből kiderül ugyanis, hogy abszolút otthon van az Internet világában.

Szinte mindig a kezénél van egy laptop, mindenhonnan be tud lépni hivatali postafiókjába, és naponta háromszor-négyszer meg is teszi ezt. A neki címzett levelek egy részére maga válaszol, a személyes, egyedi, nem ritkán bonyolult problémákat taglaló levelekre a munkatársai készítik a válaszokat. Amit maga ír, maga is írja alá.. Napközben mailen kapja a különböző felkészítőket, előterjesztéseket, javaslatokat, a hírkeresőn szokta nézni a hírfolyamot, ha több ideje van, akkor az MTI részletes híreit futja át, de ez ritkán adatik meg.

Gyurcsány - nemcsak a blogja - maga is egész nap pörög; alig jut ideje a családra: Bálint fia SMS-t küld rá, hogy este még okvetlenül dumálniuk kell; Anna lánya Jolánról Toto-ra keresztelte át azt a nyolchetes törzskönyvezett pulit, aki a család legújabb tagja. Abból az alkalomból kapták ajándékba, hogy a foci EB kabalafigurája a magyar puli lesz. A kutyus tesója a horvát kormányfőhöz került. (Remélhetőleg egyikből sem lesz láncos kutya.) A legújabb bejegyzés azzal indul, hogy a kormányfő feleségének, Klárának születésnapja van; a gyerekek már reggel átadták ajándékaikat, a kormányfő és a First Lady (nem ő nevezi annak) vacsorázni mennek.

Van a blogban, persze vastagon közélet és politika is - de azt tessék elolvasni ott; illetve itt. (Már most jelezzük, hogy amint beindul az RSS-szolgáltatás a Gy-blogon, befűzzük a NOL választási oldalába, a NOL Voks 2006 nyitóoldalára, ahova egyelőre csak a hiperlinket helyeztük el.)

Addig is mindössze ennyi: Isten hozta Miniszterelnök Úr a blogoszférában!

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.