galéria megtekintése

Zsírozóbajnokság

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 13. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Nem lehet felróni Mészáros Lőrincnek, hogy elfeledkezett a rovott múltú szerencselovaggal közös orosz cégéről, arról, hogy a félmilliárd forint elsíbolásával gyanúsított moszkvai exagrárattaséval, Kiss Szilárddal üzlettársak. Igaz, egyelőre sikertelenek, mert az oroszok nem harapnak a magyar baconre. Ami ab start érthetetlen, hiszen Mészáros Lőrinc sertéstelepein első osztályú körülmények között röfögnek a mangalicák, hiszen a miniszterelnöki bizalmas igazi kolbászlovagot választott üzlettársnak. Mégsem sikerült nekik az oroszok zsírozása.

Pedig zsírozásban alighanem éppen Mészáros Lőrinc korunk egyik legprofesszionálisabb alakja. Az immár nem is újdonsült felcsúti közpénzmilliárdos talán még Simicska Lajoson is túltesz ezen a téren. Cégei csak tavaly több mint 26 milliárd forint értékben nyertek megbízásokat az erről mit sem tudó magyar adófizetőktől, legyen szó mélyépítésről, ivóvízminőség-javításról, arborétumépítésről, kertészeti munkáról. Ilyen széles tevékenységi kör mellett nem is szükséges emlékezni egy meg nem valósult üzlet miatt alapított cégre.

Hiszen a nemzeti együttműködés igazgatótanácsában tették magukévá a mentalitást, miszerint a sikerekre kell emlékezni, a kellemetlenségeket pedig eltakarítja az asszisztencia. Siker pedig akad bőven, már maga az óriási közmegbízástömeg is az, hiszen ismeretes, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. 2011 előtt semmilyen közbeszerzésben nem diadalmaskodott, így nyilván sokat kellett dolgozni azért, személyesen a tulajdonosnak is, hogy komoly referencia nélkül is ennyi megbízást nyerjen a magyar állampolgároktól anélkül, hogy bárkiben is felmerülne: hősünk esetleg a miniszterelnökkel ápolt barátságának köszönheti a hihetetlen sikereket.

 

De Mészáros Lőrinc feje sem lehet káptalan, a sok zsírozás közepette ő is elfelejthet egy-egy milliárdot. Meggyőző hitelességgel állíthatta, hogy limitált memóriája tehet arról is, hogy vagyonnyilatkozata nem minden elemében találkozott a valósággal, de köszönte szépen, hogy erre is felhívták a figyelmét. Az legfeljebb minket, állampolgárokat ejthet gondolkodóba, hogy a hirtelen jött üzleti sikerek miként okozhatják egy komoly üzletembernél, hogy emlékezete párhuzamosan hiányossá válik, de bizonyosan mondom, ne legyünk irigyek arra, hogy valaki abban a helyzetben van, hogy el tud felejteni egymilliárdot, mert nem feltétlenül kellemes így élni.

Arra viszont illő tisztelettel figyelmeztetni kellene az illetékeseket, hogy ha már a zsírosodás elején ilyen kihagyós a memória, legyen B terv arra az esetre is, ha esetleg romlik a helyzet, s egy-két elnyert közbeszerzés végrehajtása felejtődik el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.