galéria megtekintése

Zseniális

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 03. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Elfogadom, hogy miniszterelnökünknek különleges érzéke van ahhoz, hogy idejében észrevegye azokat a politikai szintre emelhető problémákat, amelyek a világot, Európát vagy szűkebben csak hazánkat foglalkoztathatják. Igaz az is, hogy ebben az ellenzék legtöbbször csak lemaradva követi. Az is természetes, hogy előnyével él, kamatoztatni akarja. Csapata azonban egyre inkább a csupasz haszonszerzésből csinál ideológiát, elvetve, megmosolyogva mindent, ami ezen túlmutat.

Zseniális –állítja határozottan egy tévéműsorban G. Fodor Gábor arról a plakátról, amely a menekültekkel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy munkahelyeink vannak miattuk veszélyben. Hatásos, tárja szét a karját az elemző, az ellenkampány pedig csak még fogékonyabbá teszi az embereket a téma iránt.

Abba nem hajlandó belemenni, hogy milyen alantas érzelmeket, súlyosabb esetben tetteket hív elő a megannyi óriásplakát, a zseniális szónak különben is többfajta értelmezése lehet, hárítja el magától a további faggatózást. El van ájulva ettől a kommunikációs fogástól, s mindentől, amit a menü kínál. Nem érti a fenntartásokat. Szerinte ismét cselekvőképesnek mutatkozik a Fidesz és bukdácsol tovább az ellenzék. Előkerül az „Orbán Viktor érti meg leginkább a magyar nép lelkét” mantra, amely, mint a rossz lemez, elakad, még mielőtt a „túltolás” káros kisugárzását, következményeit venné számba.

 

Szeretném hinni, hogy nem igaz Albert Camus mondása, amely szerint a hatalom akarása váltotta fel az igazságosság akarását. De elgondolkoztató, amikor egy másik fideszes főtanácsadó Machiavellire támaszkodva minduntalan arról akar meggyőzni, hogy a politika művészete a hatalom megszerzése és megtartása. A többi máz, szirup, okoskodás vagy üres moralizálás. Ezzel az állásponttal már a kételyek megfogalmazása is a hülyék, inkompetensek, legrosszabb esetben a nemzetárulók közé löki az embert, ami bármiféle eszmecseréhez kimondottan rossz pozíció.

És lassan valamennyi problémához a hatalom hídján közelít az ország vezetése, propagandadömperek hozzák-viszik a téveszméket, keltenek fölös indulatokat. Észre sem vesszük, hogy közénk is kerítés épül. Néhányan eldugott műsorokban, sajtószegletekben próbálják értésre adni, hogy felfogják, mekkora gond és veszély a migránsáradat, csak nem hajlandók azt kriminalizálni. De még ez a halk kifogás is a „magyar ember” ellenségévé teszi őket, a tárgyilagosabb helyzetjelentések, a szolidaritás megnyilvánulásai belefulladnak a folyamatos vészjelentésekbe. Tényleg zseniális?

Vannak praktikák, s akad számos fortélya a manipulációnak, amivel él és élnie is kell a politikának. Ám az, hogy a rezsim csapatai nem is valamiféle őszinteségi rohamban, hanem tanáruras kioktatással mindössze erre koncentrálnak, ez nem dicséretes, hanem ijesztő. Az sem okoz fennakadást, ha a kormány saját korábbi tabuiba ütközik, lásd az „egészség nem üzlet” szajkózását vagy a népszavazás intézményét. Hogy hosszú távon célravezető-e a módszer, ki tudja, de jelenleg tág mozgásteret ad, s mintha minden kárt elsöpörne az útjából.

Nem követem a szabályokat. Én alkotom őket – jelentette ki egy győztes futam után a Forma–1-es pilóta, Kimi Räikkönen. Neki jól áll. Egy politikusnak kevésbé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.