galéria megtekintése

Zotya és a tibeti majmok

4 komment


Kácsor Zsolt

Zotya ötvennyolc éves taxisofőr, aki az elmúlt harmincöt évben elhasznált tizenhárom autót, nemzett három gyereket és elrontott két házasságot. 1980-ban kezdett taxizni, azt mondja, az volt a magyar aranykor. A boldog nyolcvanas évek, amikor annyit keresett, hogy a kollégákkal a kisvárosból minden hónapban egyszer fölautóztak passzióból Pestre, s mindenki külön autóval ment. Lenin szobra elől indultak, ezért egy Lenin körúti presszó volt a cél, ahol ittak egy konyakot, és száguldottak vissza, a megyehatárokon pedig mindig hosszan dudáltak.

Zotyát egész életében mindenki Zotyázta, a legnagyobb fiának is az volt az első szava, hogy Zotya. De a legnagyobb fiát nem látta öt éve, mert a gyerek buddhista lett, és elment Tibetbe. „Tibetbe! Te érted, apám?!" Szerinte a fiának elment az esze, de az anyja persze védi, azt mondja, éppenhogy megjött az esze neki. Zotya szerint a fiát az anyja rontotta el, mert túl engedékeny volt vele, és tessék, a gyerek megbolondult. „Tibetbe! Te érted, apám?!" Zotya annyit tud a buddhistákról, hogy éppen olyan hülyék, mint a krisnások, akik európai létükre az indiai gurukat majmolják. Egyszer rákeresett Tibetre az interneten, s azt olvasta, hogy régen egy majom feleségül vett egy hegyi démont, akitől három fia és három lánya született, és ettől a hat gyerektől származik Tibet népe. Hát ezek hülyék, gondolta Zotya. „Elment a tibeti majmokhoz az a hülye gyerek." Ezt ismételgeti, s nem érti.

A második házasságából született középső fiát sem gyakran látja, mert a gyerek egy brüsszeli szállodában portás. Zotyának ez ellen nincsen kifogása, de az mégiscsak túlzás, hogy „a gyerek leszarja a saját apját, fel se hív". Pedig Brüsszel nincs olyan messze, mint Tibet.

 

A legkisebb fiú még csak középiskolás. Pesten lakik az anyjával, és az apját ő is Zotyának hívja, mert soha nem éltek együtt: egy fuvarból született. Három hónapig tartott a titkos kapcsolat, s amikor a nő teherbe esett, Zotya szakított vele, azaz „lépett". Ez a szavajárása. „Nem védekezett az a kurva, én meg léptem." A gyereket Zotya bevallotta otthon, mire a második felesége is „lépett", úgyhogy Zotya most egyedül él. Harmincöt évvel ezelőtt nem gondolta, hogy ez lesz. A boldog nyolcvanas években ész nélkül nyomta a dudát a megyehatárokon át. Most naphosszat ül az autóban, és unatkozik. Nincsen fuvar, ezért a műszerfalra erősített kütyün egész nap sorozatokat néz, rágózik és olykor Tibetre gondol.

Pár éve náluk is megjelentek a krisnások, az egykori Lenin-szobor mögött laknak, ott működtetnek egy vegetáriánus konyhát, és Zotya mindig röhög rajtuk, amikor arra autózik. Hülye bohócok, morogja, s igyekszik nem gondolni a legnagyobb fiára, de persze folyton őrá gondol. Hülye bohóc, dünnyögi, és összefacsarodik a szíve. Hajtott érte, mint az állat, és ez a hála. A minap még rá is dörrent egy utas, hogy ne száguldjon. És borravalót sem adott.

Mérgében Zotya majdnem visszaszólt neki, hogy kuss legyen, de az agyában váratlanul vissz­hangot vert a kérdés, s nem tudott rá válaszolni. Tényleg, miért száguld harmincöt éve? Miért?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.