galéria megtekintése

Zónázó

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 30. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Kísértet járja be Dél-Európát: az indignáltak, a „méltatlankodók” kísértete. Sztavrosz Dimasz EU-biztos nem tartozott a bizottság legkarizmatikusabb tagjai közé akkori brüsszeli tudósítónk emlékei szerint. Most viszont, hogy a jobbközép görög politikust a harmadik körben sem sikerült államelnökké választani, újra politikai válságba sodródott, s előrehozott választás elébe néz az euróövezet legkritikusabb helyzetben lévő tagállama.

Noha, mint az IMF közleményében áll, „Görögországnak nincs azonnali finanszírozási szükséglete”, a patthelyzet felértékeli az ország legnépszerűbb pártját, a radikális baloldali Szirizát. Így elméletben visszahozza annak a lehetőségét, hogy az övezet beteg embere elhagyhatja a közös valutát.

A januári voksolás rémképe nyomán hétfőn az athéni tőzsde zuhant leginkább Nyugat-Európában, a görög államkötvények hozama 101 bázispontot szökött fel. Az EU/IMF negyedtrillió eurós segítségének sorsa forog kockán; ez a 28-ak csaknem kétéves közös büdzséjének felel meg. A Sziriza ellenzi a megkövetelt megszorításokat.

 

Ez a kezdet. Jövőre választások lesznek nemcsak az euróövezeten kívüli, de szkeptikus briteknél, hanem az eurózónában a spanyoloknál is, ahol hírmagyarázók szerint a Sziriza felvillanyozza a Podemost, az ottani méltatlankodókat, s ez háromesélyessé teszi az eddig kétosztatú madridi politikát.

Beláthatatlan, hogyan érinti 2015 az eurót, mit ró annak tagjaira, és meddig szolgálhat ürügyként a kívülálló kormányoknak a bevezetési dátum halasztására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.