galéria megtekintése

Zombor se

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 28. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Bár nincs okunk kétségbe vonni, hogy Zombor Gábor államtitkár lemondásának okai – mint jelezte – személyesek és családi természetűek, e tény keveseket fog befolyásolni a véleményalkotásban, mert mindettől függetlenül is logikusnak tetszik a lépés.

Az egészségügy vesszőfutásába, kormányzati kudarcaiba nagyon is beleillene egy politikai-morális okokból fakadó lemondás. Még akkor is így van ez, ha Zombor Gábor távozása meglepetésként ért mindenkit. Az őszi kormányértékelésre készülődve minisztere, Balog Zoltán, és a kancellárminiszter, Lázár János egyaránt úgy nyilatkozott, hogy államtitkári szinten nem lesz változás az egészségügy irányításában. És most, e látszólagos meglepetés ellenére sem tekinthető igazán váratlannak a lemondás, hiszen a korábban pártpolitikusként és kecskeméti városvezetőként is sikeres Zombor nem ért el áttörést az egészségügyben, neki sem sikerült talpra állítania az ágazatot. Sőt, a nyilvánosság előtt sokszor hangsúlyozott optimizmusa ellenére világossá válhatott számára, hogy a bármiféle eredmény eléréséhez szükséges erőforrásokat ő sem kapja meg a kormánytól.

Azt nem tudni pontosan, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hét eleji kormányértékeléskor mit mondott az egészségügyi államtitkárának, de nyilvánvaló, hogy nem lehetett elégedett, erre ugyanis semmi oka nem volt. Ha az egészségügy szakmai és morális állapotaiban nem mélyülünk is el, a kórházak gazdálkodása, állandó sok százmilliárdos eladósodása nyilvánvalóan a kudarc jele. Az éppen aktuális, hatvanmilliárdos mentőcsomag feltételeként áprilistól újfajta működésről, szinte statáriális gazdálkodási fegyelemről beszéltek, ahogy a kormány is garanciát kért arra, hogy nem lesz több eladósodás. Ez már akkor is képtelenségnek látszott, mostanra azonban ez már a kórházi könyveléseken is nyilvánvalóvá vált. Őszre majd ugyanakkora lett a felhalmozott adósság, mint amennyit a nyár közepén fölszámoltak.

 

Zombor hónapokon keresztül, hűen a kormányzati propaganda igényeihez, maga is sűrűn ismételgette: végre rendbe tették a kórházak gazdálkodását. Aztán júliusban már maga is kénytelen volt nyíltan beszélni arról, hogy évente egy hónapnyi pénz hiányzik az egészségügyi kasszából.

Bár nem tudjuk, hogy a miniszterelnök milyen szavakkal fejezte ki elégedetlenségét, ám minden bizonnyal ezek válthatták ki, hogy Zombor végleg ráébredt, nem számíthat a kormánytól segítségre az ágazat problémáinak megoldásában. Így meg csak bukni lehet.

Nagy kérdés, hogy ezek után ki lesz, aki elvállalja, hogy orvosok, gyógyszerek, hozzávalók nélkül, pusztán szervezési készséggel meggyógyítja az egészségügyet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.