galéria megtekintése

Zöld rabszolgabőr Tarnicából

Florian Satumare alezredes, a határ menti kapitányság felügyelője egy farkasfenyő tövében hét darab bagolyköpetet talált, ebből tudta meg, hogy a központban, messze, a havasokon túl, mindenkit lefokoztak.

Szétnézett, köhintett, s fázósan összébb húzta a zekéjét, amelyet egy szökött rabszolganő lenyúzott bőréből ő maga varrt a tarnicai völgyhasadékban sok éve, amikor még boldog lehetett volna, de nem volt az, mert akkoriban a rabszolganők megnyúzását darabszámra fizették, nem pedig órabérben, s Florian Satumare alezredes érezte, hogy ez még mindig így van. Azokban az években, amikor az alezredes a tarnicai völgyhasadékban a zekéjét varrta, egy Traian Mazurka nevű törzsfelcser dolgozott a keze alá, aki megállapította, hogy a rabszolganők testében úgy terem a szabadságvágy, mint a moha: észak felől.

S ezután Traian Mazurka élete végéig azt prédikálta a völgyhasadékban, hogy ha a rabszolganők dél felé szöknek, akkor a hátukról lenyúzott bőrréteg alatt egész mohatelepeket látni, ellenben ha északnak tartanak, a moha a köldökükből nő. Ha nem hátrafelé szaladnak, suttogta az alezredes. Mire Traian Mazurka elárulta, hogy valaha főbriológus lehetett volna, de nem lett az. Mindketten tudták, hogy senki sem változhat meg a pasák fennhatóságának területén.

 

–  Ez a helyzet, effendi – dünnyögte maga elé az alezredes, s a jóllakott bagolyra gondolt. Majd a köpeteket nézte. Ha egy képzeletbeli vonallal összekötötte őket, akkor hétágú csillagot formáltak, holott a két váll-lapján neki nyolc csillagja volt... Tehát őt is lefokozták... Ezt fejben számolta ki, mert számolni korán megtanult a stregovai alhadapród-iskolában, ahová mostohaapja íratta be tavasszal, a lemosó permetezés után.

Ám ez régen volt. Most ott áll Florian Satumare alezredes, a határ menti kapitányság lefokozott felügyelője a köpetek előtt, háromig számol, majd előrántja pisztolyát, s hirtelen a feje fölé lő, föl, a farkasfenyő csúcsának irányába. A köpeteket kiokádó bagoly élettelenül hull a lábai elé. Az alezredes ekkor zekéje zsebéből előhúzza acélhegyű töltőtollát, beleszúrja a bagoly hideg tőgyébe, s a kibuggyanó, véres madártejjel megírja hetedik vagy nyolcadik végrendeletét egy régi-régi, mohaszínű rabszolgabőrre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.