galéria megtekintése

Zarándoklaton Moszkvába

7 komment


Miklós Gábor

Oroszországba készül Recep Tayyip ­Erdogan török elnök. Személyesen kér bocsánatot az orosz Szuhoj–24 lelövése miatt. Szinte bizonyosan előadja majd, hogy ezért is ellenfelei, a Gülen-hívők a felelősek. Erdogan és Putyin ezenkívül is sok közös témát talál, egyebek között az ellenük irányuló összeesküvésekről is tárgyalhatnak, amelyek mögött nyilván a Soros–Gülen-tengely áll.

Megjósolható, hogy mind a két vezető győzelemről ­számol be csapatainak: például újra indulhatnak a chartergépek a török tengerpart all inclusive szállodavárosai felé. Ez pedig jó a ­barátságnak, a török hoteleseknek és kebab-sütőknek, valamint a melegre és tengerre vágyó orosz középrétegeknek.

Feltehetően lesz még egy bejelentés, mégpedig a Török áramlat nevű gázvezeték felélesztéséről. Az oroszoknak fontos, hogy Ukrajnát kizárják a Nyugatra irányuló gázforgalomból, ezért akkor sem adják fel a Fekete-tengeren át vezető csővezeték gondolatát, ha most a szénhidrogén ára alacsony is. A törököknek ez jó, ha nem is létszükséglet. A nagy kérdés az, hogy ­képesek-e megegyezni a szíriai rendezésről. Törökország számára az Aszad-rezsim elfogadhatatlan. Oroszország viszont nem lép ki vazallusa mögül. Ez azt üzenné, hogy a hasonló rezsimek megdönthetők.

 

Oroszország a világpiacon mint jelentős nyersanyagszállító és tekintélyes ­fogyasztó van jelen. Kőolaj és gáz a Török áramlaton, orosz turisták a török Riviérán. Ezenkívül orosz haditechnika és orosz kiképzők Szíriá­ban vagy másutt. Az oroszok még erőművi nukleáris technológiát is kínálnak, de látjuk, milyen akadályokkal. Nincs elegendő tőke a finanszírozáshoz, és sok a kétely a techno­lógiát illetően.

A hadiipar és az atomtechnológia fejlettsége mutatja, mekkora a szellemi ­kapacitás Oroszországban. Ezt azonban képtelenek
polgári technológiákká változtatni, ami viszont rendszerhiba. Kapitalizmus van, de nyitottság, a világra is kitárt piac nincs. Az agyak a titkos intézetekbe vagy külföldre mennek. Vannak kiváló informatikusok, de nincsenek kiváló informatikai tömegtermékek. Oroszország uralkodó rétege a zárt zsarnoki rendszert akarja fenntartani a nemzeti nagyságra hivatkozva. Ezért támogatnak minden olyan erőt, amely ellenzi a nyitott, demokratikus világot. Ezért pénzelik, népszerűsítik a külföldre irányuló orosz médiában az EU egysége ellen fellépőket, rasszistákat, idegengyülölőket. Ezért jó nekik Donald Trump.

Az önkényuralom orosz és más nyelvű propagandistái azt terjesztik, hogy az emberi jogok, a médiaszabadság összeesküvő csoportok találmányai, amelyek a nemzetállamok szuverenitása ellen irányulnak. Ezek az üzenetek képesek a szélsőjobboldali és a szélsőbalos demagógokat összehozni. Látjuk, miféle pártok állnak be a Putyin-imádók körébe Európában. Az orosz propaganda majd megszereti Erdogant is most, hogy a török elnök a Nyugat, az EU ellen fordul. Végül is ez a közös platformjuk: mindketten populista autokraták, akik elutasítják, megvetik a nyugati típusú demokráciát.

Nincsenek egyedül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.