galéria megtekintése

Vokstérítők

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 27. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nemrég a Nemzeti (ez a szó a NER-ben azt jelenti: fideszes) Választási Bizottság elnöke azt mondta: jól vizsgázott tavaly az új választási rendszer, mert rengeteg volt a jelölt, és sikerült dinamizálni a választást. Így is meg lehet fogalmazni az állami pénzen indított kamupártok seregét – de ezt most hagyjuk.

Időközben az történt ugyanis, hogy Veszprémben nem sikerült dinamizálni a választást: volt ott is minden, mint a búcsúban, ismeretlen, de láthatóan bőséges apanázzsal rendelkező pártocskáktól a köztévében savazott (majdnem) összellenzéki jelöltig, csak éppen a kormánypárti szavazók maradtak otthon.

A veszprémi fiaskó nemcsak a Fidesz renoméját, hanem a 2006 óta éles helyzetben mindig győztes párt belső békéjét is kikezdte, megszületett hát a jelszó: Tapolcán mindenképpen győzni kell. Talán nem kockáztatunk nagyot annak megjósolásával, hogy minden idők egyik legmocskosabb kampánya következik. Már az előjáték is sokat sejtet: valaki (lapunk riportja szerint az Összefogás nevű politikai vállalkozás) apróhirdetésben kínál pénzt a jelöltindításhoz szükséges aláírásokért.

 

Veszprém egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy a választók kiismerték az új szisztémát, a csalipártok nem szipkáztak el értékelhető szavazatmennyiséget. Ennek ellenére úgy tippeljük, a választás tisztaságát védő bizottságnak továbbra is tetszik a rendszer. Az, hogy az eredménnyel is elégedett lesz-e a kelleténél kormányközelibbnek tűnő testület, főként azokon múlik, akiket most megint palira akarnak venni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.