galéria megtekintése

Vokskvóta

15 komment

A szerk.

Saját csapdájába eshet a Fidesz a kvótareferendummal. A maga kreálta népszavazási törvény a kormány ellen dolgozik. Arra nem számíthattak, hogy visszaüthet a dolog, mert csak abból indultak ki, hogy népszavazással Gyurcsányt tudtak buktatni.

Orbánt nem szeretnék hasonló sorsra juttatni, ezért az érvényességi küszöböt – bár korábban elég volt, ha a szavazásra jogosultak több mint negyede azonos módon voksolt – ötven százalékot meghaladó részvételhez kötötték.

Ezt még a népszerű céllal rendezett 2008-as népszavazáson is csak tizedekkel sikerült megugrani, pedig akkor a tandíjtól, a vizitdíjtól és a kórházi napidíjtól lehetett szabadulni egy jól irányzott szavazattal. De az emberek csaknem felét ez sem érdekelte. Most nehezebb ügyről van szó. Kötelező betelepítési kvótáról, ami talán nem is létezik.

 

Ráadásul a Fidesz emelte a tétet: választójogot adott a határon túli, állampolgárságot kérő magyaroknak. Így kvótaügyben – a szavazat joga a referendumon is megilleti őket – voksolniuk kell, mert kiélezett helyzetben rajtuk múlhat az ötven százalék. Ők most háromszázezren lehetnek, és nem tudni, motiválhatók-e.

Van még vagy félmillió külföldön tanuló vagy dolgozó magyar, akik nemigen fognak voksolni, mert aligha utaznak el ezért egy tőlük gyakran távol eső követségre vagy konzulátusra. Pedig a referendum érvényességéhez adott esetben még a kormánnyal szembemenő szavazataik is jól jönnének. Meglehet hát, hogy a Fidesz nem tudja majd teljesíteni az érvényességi kvótát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.