galéria megtekintése

Vödörből vödörbe

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Azok után, hogy Falus Ferenc, az Együtt–PM, Demokratikus Koalíció, Magyar Szocialista Párt trió főpolgármester-jelöltje vödör tematikájú kortárs képzőművészeti installációjának bemutatásával hírnevet szerzett magának, csütörtökön nem jelent meg a Republikon Intézet vitáján, amelyen a Fidesztől balra álló indulók vettek részt. Az indoklás szerint nem lehetett érdemi a vita, mert Tarlós István nem vett részt a rendezvényen.

Abban egyetértünk az érintettel, hogy komoly disputa nem alakulhatott ki az eseményen, de ennek semmi köze Budapest első emberének programjához. Merthogy az ellenzéki pártok a narancssárgáktól való tökéletes izoláltságban fullasztották kabaréba a kampányt. Az utóbbi időben mutatott politikai tevékenység nem üzent mást, csak a fokozhatatlan inkompetenciát, következetlenséget, valamint a múlt föltámasztására tett kísérletek iránti olthatatlan rajongást.

Mindezt csak tetézte Falus távolmaradása, amely minimum mulattató akkor, amikor az őt támogató szervezetek Orbán Viktor fél! című sajtóközlemények, s Facebook-posztok sokaságát indítják útjára, ha a kormányfő nem ül le beszélgetni riválisaival. Ráadásul a miniszterelnök sajtósnak becézett testőrei hasonló következtetéssel szokták elhárítani az invitálásokat: azzal kezdik ugyan, hogy nincs versenyképes alternatíva, ám azzal fejezik be, így nem áll fönn az érdemi vita lehetősége. Azt pedig csak csöndben jegyezzük meg, hogy a Falus mögött sorakozó szervezetek vezető politikusai a fideszes kollégák távollétében is részt vettek az országgyűlési választásokat megelőző televíziós vitákon. Tehát vagy akkor követtek el kapitális hibát, hiszen asszisztáltak egy nyilvánvalóan érdektelen show-hoz, vagy most nem sikerült kidolgozni a megfelelő stratégiát.

 

Persze ez már tényleg egészen mindegy, hiszen Falus kínos vergődése, Magyar György „Csak egy maradhat!” promóciós szlogenre hajazó hozzászólása vagy Bokros Lajos összefogásügyi megnyilatkozása egyaránt azt jelezte: megint ma lett a tegnap.

Semmi olyasmi nem történt ugyanis, ami ne történhetett volna meg az előtt, hogy a választópolgárok rászoktak arra: szépen, tagoltan, négyévente ikszekkel elmondják az úgynevezett balliberális pártoknak, úgy, ahogyan volt, már nem lehet. Erre az immár állandónak tetsző üzenetre az illetékes szervezetek úgy reagáltak, hogy már a jelölésnél jelezték: távol maradnak a vitától. Inkább mennek tovább arra, amerről jöttek. Nem kíséreltek meg radikális újdonsággal előállni, ugyanazokat az alkukat játszották le, ugyanabban a körben keringtek. Épp ezért ez az egész nem elsősorban Falusról vagy Bokrosról szól, hanem a megújulási képesség teljes hiányáról.

Márpedig, amíg nem sikerül felismerni, hogy nem lesz többé 1994, de még 2006 sem, addig – a nemzeti együttműködés rendszerének nagy örömére – élőben nézhetjük a tragikomédiát, amelynek címe: Vödörből vödörbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.