galéria megtekintése

Vízlépcsőhiszti

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 21. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A „duzzasztott vízterek létrehozásának hiszterizált elutasítása” fölött kesereg, a tudományos alapú folyógazdálkodásért emel szót a kormány új, egyelőre tervezetszintű stratégiai dokumentuma, a Kvassay Jenő-terv. Már az anyag elnevezése is megkapó, hiszen a majd száz éve halott Kvassay több nyelven beszélt és publikált, kora legprogresszívebb vízügyi gondolkodásmódját képviselte, miközben a mai magyar vízügy a saját értékelése szerint is a katasztrófa szélére sodródott a képzés összeomlása és a szakember-elvándorlás miatt.

A Kvassay-terv szerint ideje lenne ismét elfogultságoktól mentesen beszélni a vízlépcsőkről – abszolút indokolt és reális kívánság egy olyan országban, ahol ugye a repülőtér elnevezésétől az oktatás átalakításáig, a drogpolitikától a bevándorlásügyig minden fontos kérdés a szakmai érvek mérlegelése alapján, érzelmektől és indulatoktól mentesen, tudományos alapon dől el.

De ha már az objektivitást hiányolják a vízépítők, talán nem fölösleges emlékeztetni őket meg a közvéleményt is: annak idején a bős–nagymarosi projekt a máig élő legendákkal szemben nem azért bukott meg, mert a nem létező ellenzék ezt kiharcolta, hanem azért, mert a Magyar Tudományos Akadémia berkein belül felállított szakértői bizottság jelentéséből kiderült, hogy amennyiben a vízlépcső környezeti kárait forintosítjuk, a beruházás soha nem fog megtérülni (és máig senki nem tett le az asztalra olyan számítást, amely az ellenkezőjét bizonyítaná).

 

Mellesleg: az egyoldalú szlovák megoldás, vagyis a bősi mű is csak azért működőképes gazdasági értelemben, mert a környezeti hátrányokat nagyrészt Magyarországra hárítja, a teljes vízmennyiség 80 százalékát elveszi (miközben a víz fele nekünk járna), és nem fizet kompenzációt a „magyar vízzel” termelt áramért.

Abban a szakmának természetesen igaza van, hogy a vízlépcsőprojekt kisiklatása nálunk ugyanolyan rendszerváltó szimbólum lett, mint Szlovákiában a C variánsnak nevezett betonszörny megépítése, de értelmesen vitázni, mint fentebb jeleztük, nem csak ezért, hanem mindenekelőtt az általános politikai klíma miatt nem lehet róla. Az viszont valószínűleg a vágyvezérelt gondolkodás kategóriájába tartozik, hogy egy nyílt szakmai vitában csont nélkül győznének a gátépítők érvei.

„Nagy folyók esetében a szabályozottság teljes megszüntetése általában irreális elképzelés. Felülvizsgálható azonban a műtárgyak működése, illetve érvényesíteni kell azt az alapelvet, hogy a megfelelően széles hullámtéren belül hagyni kell, hogy a folyó maga alakítsa medrét” – elég talán ezt az egyetlen gondolatot idézni a Víz Keretirányelv magyarázatából – amíg az EU tagjai vagyunk, ez a legfelső szintű jogi szabályozás a témában –, hogy legalább annyit belássuk: a betonozás mellett létezik egy másik paradigma is, és ma már azokban az iskolákban is tananyag a hullámtér széthúzása (a gátak alternatívájaként), ahol anno Kvassay tanult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.