galéria megtekintése

Vizelési projekt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 08. számában
jelent meg.


Horeczky Krisztina
Népszabadság

Kocsis Mátét, akinek Thomas De Quincey, Burroughs, Hunter S. Thompson és dr. Zacher Gábor műveitől roskadozik az éjjeliszekrénye, péntek este megszállta az ihlet. Józsefváros jogvégzett polgármestere, a Fidesz kommunikációs igazgatója első olvasatra szokatlan megoldást kínált szívügyére, a „drog- helyett drogellenes” problémára. Innovatív ötletét – mely később az AP, a Fox News és az ABC News érdeklődését is felkeltette – kiposztolta hivatalos közösségi oldalára, a Facebookra:

„A drog (…) életveszélyes, féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is. Szerintem érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Így a 12–18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozhatna az évenkénti kötelező drogteszt.” Vagyis az országos, felülről irányított-szabályozott tömeges vizelési projekt.

A kormányzó párt muzsikus lelkű humanistája tavaly szüntette be a tűcsereprogramot a VIII. kerületben. Felbontva a szerződést az önkormányzat és a Kék Pont Alapítvány között, zöld utat engedett egy egészségügyileg is aggasztó folyamatnak (a hepatitis C és az AIDS terjedése). A Rezső téri ingyenes szabadtéri Szenes Iván-emlékkoncertek szellemi atyjának egyik legkedvesebb passziója a kriminalizálás.

 

Légyen szó fedél- és/vagy munkanélküliekről, szenvedélybetegekről, mezsgyére szorultakról, a hajléktalanügyi referens jelszava a nyílt hadüzenet: a zsarnoki fenyegetés, szankcionálás, fegyelmezés, büntetés. Mindezt teszi a főváros egyik legtraumatikusabb városrészében, fülében nosztalgikus dallamokkal. Legutóbbi – stílszerűen – pszichedelikus látomása a célcsoportnak megnevezett, kiszolgáltatott kiskorúak miatt hideglelős; valóságos skandalum.

Víziója a „közvélekedés”-re bár a celebeknél csekélyebb hatást gyakorló médiamunkások, abcúg véleményformáló bloggerek esetében tragikomikus megrendszabályozási kísérlet, míg a politikusokkal kapcsolatban átlátszó populizmus. A miazmás iromány szerzőjének arányérzéke olyan, mint egy közúti baleseté. Hirtelen rátörő, grafomán rohama – szakmai szempontból – demagóg agyrém, amelyet utópisztikus ideának is minősíthetnék, amennyiben nem ennek az orwelli légkörrel áthatott Übüországnak a lakója volnék.

Amely honban a kábítószer-használatnál jóval veszedelmesebb az alkoholfogyasztás, a fiatalok és a felnőttek esetében egyaránt. Az egyre szélesebb körben terjedő dizájnerdrogok pedig még laboratóriumi körülmények között is kimutathatatlanok, nemhogy gyorstesztekkel (megbuherálható vizeletvizsgálattal). Ezek ugyanolyan szikár tények, mint hogy 2020-ra nem számolják fel a drogfogyasztást Magyarországon (sem) – bárki üljön a kormányrúdnál, betépve vagy tisztán. Valamint hogy az önkontrollját vesztett fideszes hangulatkeltő akciója leginkább azt bizonyítja, személye éppoly félelmet keltő a gyerekek és a „jövőnk” számára (is), mint az ő zavaros fejében a drogok, a perem- és a párialét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.