galéria megtekintése

Vitát az olimpiáról!

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 03. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Társadalmi párbeszéd az olimpiáért címmel indított programsorozatot a MOB májusban. Ha úgy tetszik, lapunk ehhez igyekezett hozzájárulni, amikor cikksorozatban dolgozta fel a 2024-es játékok eltitkolt megvalósíthatósági tanulmányát.

Mégis jobb tények birtokában vitatkozni, ha az érvek nem arra szorítkoznak, hogy „Hajrá, magyarok!”. Még a rendezési szándék igazolására született hatástanulmány is említ veszélyeket, amelyekről a döntéshozók nem beszéltek. Pedig beszélni kell róluk, mert Oslótól Bostonig egyre kevesebb helyen gondolják úgy, hogy megéri olimpiát rendezni.

Szocsi 51 milliárd dollárt költött a tavalyi téli játékokra, míg a 2022-est a nyári olimpiájára 44 milliárdot áldozó Peking nyerte el. Ha ez a verseny folytatódik, sőt közép-ázsiai diktatúrák és közel-keleti olajállamok is bekapcsolódnak, Budapest nem rúghat labdába. De ha a NOB új vezetése komolyan gondolja a költségek csökkentését, a fenntarthatóságot, és nem akarja autoriter rezsimek játékszerévé tenni az olimpiát, van miről beszélnünk. Akkor Budapest bezzeghelyszín is lehet.

 

Biztos, hogy a kormány komolyan gondolja a pályázatot. Ezért válaszolnia kell minden aggályra, félelemre a korrupciógyanútól odáig, hogy helyes-e az ország leggazdagabb régióját fejleszteni, óhatatlanul a többi kárára. Arra, hogy többnek gondolja-e az országot egy uniós pénzből túlárazva felújított játszótérnél. Ha igen, ideje érveket hoznia, befejeznie a titkolózást, beszállnia a megkésett „társadalmi vitába”. Ha nem, akkor Magyarország biztosan veszít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.