galéria megtekintése

Viták

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 22. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Mintha a baloldali-liberális oldal (számíthatjuk e körbe tartozónak a konzervatívokat is) minden kreatív energiáját abba a vitába ölné, hogy most akkor kell-e vitatkozni a Jobbikkal vagy sem, illetve Konrád György és Heller Ágnes tehető-e felelőssé a baloldali-liberális-(konzervatív?) erők bukásáért. Ezek élő viták, kiváltképpen, ha Bajnai Gordon olyanokkal hozakodik elő, hogy a Jobbik karanténban tartásának ideája megbukott, hiszen egymillióan szavaztak a pártra.

Hát igen. Csakhogy ez a tétel abból a téves feltételezésből indul ki, hogy a Jobbik valaha is karanténba volt zárva. Őszintén sajnálom: nem volt. Ezt épp annak a Bajnai Gordonnak kellene a legjobban tudnia, aki annak idején, legutolsó miniszterelnöki felszólalásában a Jobbik karanténban tartására buzdította a parlamenti erőket, amivel nagyon is egyet lehetett érteni, csakhogy Navracsics Tibor azzal osztotta ki őt, hogy csak ne adjon a Fidesznek tanácsot, ők pontosan tudják, hogyan kell bánni a Jobbikkal, s lám-lám, tudták is.

Nem volt itt karantén, nem volt itt bojkott, nem volt itt semmi sem, s most már odáig jutottunk, hogy Vona Gábor eljópofiskodik az ATV-ben, a baloldal megmaradt részecskéi meg irtózatos erőkkel tovább szaggatják egymást annak kapcsán, hogy kell-e vitatkozni vagy sem. Ugyan már! Szegény Heller Ágnes és Konrád György is megkapta a magáét, hiszen képviseltek valamiféle nézetet, amit úgymond ráerőltettek a baloldalra, végighaknizták a médiát és mondták a magukét, eleve kudarcossá téve ezt az összefogásszerű izét.

 

Arról viszont már kevesen beszélnek, hogy az ő (valószínűleg) téves véleményük túlhangosításához kellett a hívek egyfajta szektaszerűen működő közege, amely eleve megfojt minden ellenvéleményt, amely gondolkodás nélkül ugrik mindenre és mindenkire, aki nem a szájuk íze szerint szól, amely képes föláldozni akár egy közös október 23-i megemlékezést is csak azért, hogy a véleményét másokra erőltesse. Csak ilyen szektaszerű közegben tehető felelőssé Schiffer András azért,mert nem állt be az összefogásba, és – épp e torz összefogás következményeként – parlamenti erővé tette a pártját. Jól tette.

E vita már a körúton innen és azon túl is habzik, miközben a lényeg, jelesül az, hogy a Fidesz választási rendszere valamiféle összefogásra kényszerítette a baloldalt-liberálisokat-(konzervatívokat?), és senki nem tudta megmondani,mi lenne a jó konstrukció, amely eséllyel veheti föl a kormányerőkkel a versenyt, elsikkad. Nem tudta Konrád, nem tudta Heller, nem tudta Bajnai, Mesterházy vagy épp Gyurcsány sem, e sorok írójáról nem is beszélve. Mindannyiunk felelőssége megvan tehát. És akad itt még egy kis probléma: most sem tudjuk. Pedig nem ártana ezen is gondolkodni. Meg a világon! Hamarosan eljön az ősz: a balliberális (-konzervatív?) oldal utolsó esélye a megkapaszkodásra az önkormányzati választás. Nincs több.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.