galéria megtekintése

Vitánk van a választási bizottsággal

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ha létrejönne az Orbán–Mesterházy miniszterelnök-jelölti vita, az sértené az esélyegyenlőség választási törvényben rögzített elvét – a mi okfejtésünk szerint ez következik a Nemzeti Választási Bizottságnak abból a határozatából, amelyben elmarasztalta az ATV-t és a Népszabadságot, mivel nem hívtuk meg a Jobbikot az általunk szervezendő szakpolitikai és miniszterelnök-jelölti televíziós vitára.

A bíróságon egyértelműen ki kell derülnie, hogy az NVB túlterjeszkedett-e a hatáskörén

Ha az NVB jogértelmezése helytálló, akkor kampányidőszakban csak az összes országos listát állító párt képviselőjének a meghívásával rendezhetne bármelyik médium véleményütköztető műsorokat.

 

Az újságoknak, internetes portáloknak pedig sorra azonos terjedelmet kellene nyújtaniuk Orbán Viktornak és Schmuck Andornak a véleménye kifejtésére. A Magyar Nemzetnek éppen úgy, mint a Népszabadságnak.

Ha az egyik párt részéről megszólaltatunk valakit, akkor az összes listás párttal is ezt kellene tenni, azonos felületet nyújtva mindenkinek.

Ezzel az újságkészítés feladatát a kampányban a Nemzeti Választási Bizottság és a pártok vennék át, a szerkesztőségek pedig egyenfelületet adnának mindenkinek.

Aligha kíván bizonyítást, hogy így nem működhet a sajtó, nem ettől jutnak kiegyensúlyozott tájékozódási lehetőséghez az olvasók, csupán egy utópisztikus kampány elszenvedői lennének.

Ettől természetesen a törvény szerint még lehet így.

A Népszabadságnak viszont ezért is kell kérnie az NVB határozatának bírósági felülvizsgálatát. Egyértelműen ki kell derülnie, hogy a választási jogszabályból az következik-e, ami a határozatban áll, vagy az NVB túlterjeszkedett a hatáskörén. Ha a bíróság helybenhagyja az NVB döntését, az álláspontunk szerint azt jelenti, hogy a kampányidőszakban felfüggesztik a sajtószabadság alkotmányos jogát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.