galéria megtekintése

Visszajátszás

4 komment


Hargitai Miklós

Ha a kedves olvasó azt gondolná, hogy az Orbán-­kormány kamaszos szembeszegülése az EU-val és a nyugati értékrenddel, a keleti orientáció meghirdetése, a „nemzeti” (értsd: Orbánhoz lojális) tulajdonos osztály megteremtésének kísérlete XXI. századi politikai innováció, lapozzon egy kicsit visszafelé a legeslegújabb kor történelemkönyvében. Nemcsak azt fogja tapasztalni, hogy ezen a nemzetfejlődési perióduson a régiós társak már átestek – jellemzően két évtizeddel ezelőtt –, hanem azt is, hogy a harmadikutas, vagyis az autokrata és a demokrata pólusok között hajózó próbálkozások milyen eredményre vezettek: az járt a legjobban, aki a leghamarabb fordult vissza.

A regionális politika hétköznapjai iránt érdeklődők annak idején elhűlve figyelték, hogy mi folyik Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában: hogyan kerül a sajtó az aktuális hatalommal kollaboráló „újvállalkozók” befolyása alá, hogyan csemegéznek az állami vagyon maradékából a kormánypártközeli nagytőkések, hogyan válik a gazdaság működésének előbb az általános, majd az egyetlen rendezőelvévé a hatalmi hierarchia csúcsán ülők pillanatnyi érdeke.

Amíg nálunk – durva politikai közbeavatkozások közepette, de mégis – két, egymással vetélkedő nyugati szakmai befektetőcsoport indította el a kereskedelmi televíziózást, az említett országokban a médiabölényeket vagy oda sem engedték a tűz közelébe, vagy pedig rövid úton kihajították, hogy ne zavarjanak bele ­a piac belterjes fölosztásába. Miközben Magyarországon a létező sajtószabadság megtartásáért kontra fölszámolásáért dúltak a médiaháborúk, addig a szomszédságban az ezredfordulóig esély sem nagyon volt plurális médiaviszonyok kialakulására.

 

Idehaza a stratégiai ágazatokba is belecsipegethettek a saját tőkéjüket kockáztató befektetők, odaát fő szabály szerint az állam pénzén vehették meg az állam vagyonát az állam által kiválasztott „üzletemberek” (ismerős?), akiknek a tündöklése – mivel az üzlethez nem értettek – pontosan addig tartott, ameddig a politikai mentoraiké. És minél keletebbre mentünk a térképen, annál gyakrabban fordult elő, hogy a bukott kegyencek karrierútja a börtönbe vagy a túlvilágra vezetett.

Nincs semmi új a nap alatt: a jellemző típusjegyeit mostanában nálunk mutató keleti modell a posztkommunista Oroszországé – mióta bezuhantak az energiaárak, tisztán látszik, hogy mennyire életképes –, a nyugatosított verziójával pedig Meciar, Iliescu és Zselev próbálkozott. Ameddig mi a jelzők nélküli piacgazdaság felépítésén dolgoztunk, az összes fejlődési mutató tekintetében leköröztük őket, ám amióta fordult a kocka, és számunkra nem példakép többé a hanyatló Nyugat, előbb Szlovákia, majd Románia, végül Bulgária is ellépett mellettünk, az oligarchikus fázist (akkor) kihagyó Lengyelország pedig az egész csapatot lehagyta. Aki még mindig hisz benne, hogy a közgazdaságtan után a történelmet is újraírjuk, nézze meg a GDP-statisztikákban, hogy mire jutottak ők 2010 óta, és hol tartunk mi – ha már mások hibáiból nem sikerült, legalább a saját kárunkon okulhatnánk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.