galéria megtekintése

Visegrád rombolása

6 komment


Miklós Gábor

A lengyel újságok tovább elemzik Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski múlt heti fellépését a dél-lengyelországi Krynicában, az ottani gazdasági fórumon. Két okból is érdekes Orbán ottani produkciója a lengyeleknek. Az egyik az, hogy a magyar kormányfő miközben a pártja által végrehajtott politikáról szólt, gyakorlatilag felvázolta nekik, mi is vár rájuk. Azt már látták, hogy az ügyészség államosítása után az alkotmánybíróságot teszik tehetetlenné, hogy bekebelezik a közmédiát és pártszócsővé alakítják.

Ám Orbán beszélt a gazdasági programjáról is a külföldi tőke kiszorításáról a bankokból, a médiából és a kiskereskedelemből. Csak az utóbbinál ismerte be, hogy az áruházláncok élelmesebbek nála. De a jelek látszódnak Lengyelországban is, ahol máris a vasárnapi kereskedés tilalmát latolgatja a  kormánypárt. Kaczynski a lelkesedésben odáig ment, hogy „kész lólopásra Orbánnal”, ha az az EU ellenében történik.

Orbán, aki nyilvánvalóan európai léptékű államférfinak véli magát, tovább terjeszthette tegnap EU-ellenes kötcsei eszméit Burgaszban a bolgár és szerb kormányfővel tárgyalva. Kétkedem a sikerében, ezeket a politikusokat nem az EU-val való konfrontáció foglalkoztatja, hanem az, miképpen kerülhetnek közelebb Brüsszelhez, s az ottani javakhoz. Lesz pár közös kijelentés a határok és a keresztény kultúra védelméről, de Boriszov aligha csatlakozik a cseh–lengyel kettőshöz, nem kezd konfrontálódni Brüsszellel.

 

Ahogy ezt a csehek és a szlovákok sem teszik. A krynicai tudósításokban sem szerepelt, hogy Sobotka cseh és Fico szlovák miniszterelnök csatlakozott volna az Orbán–Kaczynski kettős kulturális ellenforradalmához. Nem támogatják az „európaiság” elleni fellépést a nemzeti, vallási azonosság védelme jegyében. Sőt Fico és Sobotka is arról beszéltek, hogy a V4-növekedés az uniós­ együttműködés következménye. Lubos Palata cseh újságíró egy külügyminisztériumi forrására hivatkozva írta, hogy Prága igyekszik korlátozni jelenlétét a visegrádi együttműködésben. Tomas Pouza a cseh külügy EU-ügyi államtitkára azt mondta, hogy elegendő rossz tapasztalatuk van a kulturális forradalmakról és ellenforradalmakról. Az államtitkár nem csatlakozott a német kancellárt illető orbáni bírálatokhoz, s azt mondta: fontosabb dolgokra kell összpontosítanunk a figyelmet. Ő a külső és belső biztonságról és a gazdaságok erősítésről beszélt. Ehhez még hozzátehetnénk néhány, a V4 keretében megoldandó ügyet. Az energetikai fejlesztésekről, a környezetvédelemről, a vízgazdálkodásról lehetne szó, vagy a közös védelmi erőfeszítésekről. A V4 együttműködés sokat segíthetne, hogy a tagállamok között erősödjön a kulturális csere, jobban ismerjük egymást, több könyvet fordítsanak le, legyen a hazai tévékben cseh, lengyel és szlovák film.

A barátság erősítését ugyanis nem csak az ellenségkép közös mázolásával lehet elképzelni. Orbán viszont ezzel házal. Végül megérhetjük, hogy az eddig is csak nehezen létező visegrádi együttműködés épp attól múlik el, hogy a csehek és szlovákok kifarolnak belőle, mivel nem lesz érdekük a maradás, és az ezzel járó elszigetelődés. Jólétüket az EU-ban érték el, nem ellene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.