galéria megtekintése

Vigyázat, mély víz!

8 komment


Murányi András

Nem Hosszú Katinkát, hanem Mrs. Tusupot hallottuk – vont konklúziót egy, a belső viszonyokat pompásan ismerő uszodai ember a tegnapi papírtépős performansz után, s bár a mondat találónak tetszik, tartózkodnék attól, hogy rögvest alapvetésként értelmezzük az aktuális sportvircsaft legfrissebb fejezetében.

Kivált, mert maga a nép – az istenadta – sem képes kapásból tűpontosan értelmezni a helyzetet, amennyiben a szigorú tekintettel, koppanó hangon megejtett Tiborc-monológ 2.0 után kiegyensúlyozott értékelésből fölöttébb kevés látott napvilágot: a véleményalkotók egy része hozzávetőleg Dél-Oszétiába küldené a komplett úszószövetségi vezérkart, másik része Hosszú Katinkát továbbítaná Amerika külsőre; körülbelül oda, ahol becses férjének-edzőjének megszületnie tetszett.

Addig is, amíg jól eszkalálódik a botrány, javaslom, a kidagadt verőereket csöppet hagyjuk hátra; vegyük át, mit tudunk eddig.
Szóval van nekünk egy remek úszóversenyzőnk, olimpiailag a legnagyobb aranyvárományosok egyike, a mi Iron Ladynk, akiből a tehetséges, tengerentúli tréner, Shane Tusup világsztárt kreált; s van nekünk egy úszószövetségünk (-struktúránk), amely eredményekben gazdag, sportdiplomáciában, versenyszervezésben kiválóan teljesít. A kettő elvileg tökéletes mixet is alkothatna, ha a totális irányításban hívő Tusup – mint mondják ismerői – ne gondolná azt, hogy nagyobbra nőtt, mint a MÚSZ, és ebbéli minőségében már mindent megtehet; s ha a szövetség valóban olyan feltételeket lenne képes kérés nélkül teremteni, amelyek, igen, az Egyesült Államokban állnak a víg uszodai testedzők rendelkezésére.

 

Mármost idehaza legföljebb az utóbbi öt évben tapasztalni azt, hogy az átkosban szétrohadt létesítmények komolyabb fejlesztéseken esnek át – azon most kivételesen ne rugózzunk, miért nem az inkubátorállományt újítják a vonatkozó milliárdokból –, de még ennyi sem elég az általános komfortérzethez, akár az évek óta ­Hosszú-otthonnak nevezhető Komjádiról, akár bármely más budapesti fedett uszodáról van szó. (Még körülbelül kettő van, ellenben inkább kifordul az ember a BVSC vagy az FTC létesítményéből, de legalább épül a Dagály.)

Ha innen nézzük, s megengedjük, hogy a MÚSZ-menedzsment sem tökéletes, azt is mondhatjuk: Tusupnak/Hosszúnak igaza van; csak éppen igaza volt már fél éve is meg egy éve is, amikor a nagy jókedvben éppen pompás puszik csattantak az arcokon, s amikor a páros az Egerszegi Krisztinát felépítő Kiss Lászlót kérte, ugyan már, nézze meg Hosszú hátúszását, mit lehetne javítani.

Nem tudom, adalék-e a történtekhez, hogy Kiss ment és segített; s hogy később, khm, nem feltétlenül volt kívánatos a jelenléte azon a fotózáson, amelyen Hosszú és megannyi érmes társa pózolt az aktuális világverseny után.

Az ellenben biztos, hogy a nyáron olimpia van, ekként annál rosszabbat Tusup/Hosszú aligha tehetett, mint amit elővezetett ezen az álmosító, havas délelőttön. S nem csak magával: a komplett magyar úszósporttal.

Akár igaza van, akár nem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.