galéria megtekintése

Vesztesek

9 komment

A szerk.

Szlovénia csak annyi menekültet engedhet az ország területére, amennyit a beálló téli időjárásban is el tud látni, és amennyien rendezett körülmények között tudják folytatni útjukat. Így indokolta Miro Cerar szlovén miniszterelnök kormánya döntését, miszerint technikai akadályokkal erősítik meg a horvátokkal közös határt.

„Ha szükség van rá, kerítéssel" akadályozzák majd meg a humanitárius katasztrófát. Úgy tűnik, az európai vezetők egymással szembeni bizalmatlanságukban a kendőzetlen kommunikáció mellett döntöttek. Cerar nem beszél mellé, pontosan fogalmaz.

Országa azért épít bármikor aktiválható határzárat Horvátország felé, mert attól tart, Ausztria és Németország egyoldalúan korlátozni fogja a menekültek áradatát. Jelenleg harmincezren tartózkodnak a nyugat-balkáni útvonalon. Ha Bécs esetleg lehúzza a vasfüggönyt, abban az országban reked legkevesebb harmincezer elkeseredett ember, amely a legkésőbb kapcsolt.

 

Olyan ez, mint a játék, amelyben a körbe-körbe járó résztvevők közül egynek nem jut szék. Gyerekként jól szórakozik ezen mindenki, de amikor államok kezdenek egymással így versenyezni, hogy elkerüljék a vesztes pozíciót, akkor a közösség megszűnik, minden szereplő magára marad, és a másik ellen játszik.

Ha elfogadjuk, hogy ezek a játékszabályok, akkor Orbán Viktor bölcsen cselekedett, Miro Cerar pedig talán időben kapcsolt. De nem kell elfogadnunk ezt a helyzetet. Jelezhetjük, hogy mi nem ilyen Európát akarunk, nem vetélkedést, hanem közös megoldást. Mert jön a tél, és a játék igazi vesztesei az út szélén fagynak majd meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.