galéria megtekintése

Vészharang

0 komment


Fekete Gy. Attila

Nyilvánvaló, helytállóak azok a titkosszolgálati jelzések, miszerint szélsőséges iszlamisták terrortámadásokra készülnek valahol Európában. Meglehet, több városban is lőnek és robbantanak majd egyszerre, csak még azt nem tudják a hírt piacra dobó titkosszolgálatok, hogy mikor és melyekben. Amire persze most a titkosszolgálatok világában járatlan laikusként mondhatnánk, hogy „tehát akkor nem tudnak semmit”, de ez ugyanolyan távol állna a valóságtól, mint az ellenkezője.

Nyilván tudnak valamit. A magát Európai Uniónak nevező 28 ország egymással a szólamok szintjén szorosan együttműködő, valójában egymás előtt is titkolódzó, sőt a terrorizmus ellen „most aztán tényleg csuda módra összefogó” kormánya kérésére az olykor egymás ellen is dolgozó titkosszolgálatok valamelyike lehallgatott pár összehajolva pusmogó arab embert, és úgy gondolták, jobb, ha megkongatják a vészharangot. Mit veszthetnek? Kivonul egy sereg rendőr, katona és más biztonsági alakulat az utcákra, megerősítik a szilveszteri tömegrendezvények védelmét, aztán legfeljebb nem lesz terrortámadás. Soha nem fog kiderülni, hogy a megerősített biztonsági intézkedések miatt maradt el az a valami, amiről nem is tudták, hogy egyébként hol és mikor következett volna be, vagy nem is akart mostanában senki robbantani.

Mondjuk eddig az Iszlám Állam mindig napokon, heteken belül visszavágott harctéri vereségeiért. Miután az iraki hadsereg visszafoglalta Ramadit az IS-től, biztonságpolitikai szakértők szerint bármikor jöhet a válaszcsapás. Már csak azért is, hogy a világsajtó ne csak az IS vereségével foglalkozzon, hanem azzal is, hogy Európa országai és hatóságai harctéri győzelmeik dacára mennyire impotensek. Ha valakinek kétségei volnának ez ügyben, gondoljon a párizsi terrortámadásokra! Már szinte köztudomású tény, hogy Szíriában lába kelt mintegy 3100 kitöltetlen valódi útlevélnek. Több titkosszolgálat is jelezte, hogy valamennyi az IS kezébe került. Már csak azért is az összes okmány sorszámát feltöltötték az uniós határ-ellenőrzési rendszerbe, így elvileg azokkal senki nem léphet be az unióba. Gyakorlatilag a párizsi merénylettel összefüggésbe hozhatók közül legalább ketten ezekkel az okmányokkal mégis simán átjutottak a „szigorú görögországi határellenőrzésen”.

 

Érdekes módon senki nem esett neki a görögöknek a történtek után – ideértve a halottait sirató Franciaországot is. Nyilván megvolt rá az okuk. Ahogy a kormányok közönyösségét látva a titkosszolgálatoknak is arra, hogy innentől minden félinformációt, szóbeszédet haladéktalanul megosszanak egymással. „Kukurikú, itt a farkas!”

A mesebeli kiskakas nagyon megjárta. Ahogy a gall kakas is gyászba borult a migránsok közé vegyült vagy éppen „nyilvántartott terrorista útlevéllel” az unióba érkező szélsőségesek vérengzése után. Az egymást riasztó, riogató titkosszolgálatok ezek után abban bízhatnak, hogy Európa polgárai már eléggé tartanak a terrorizmustól ahhoz, hogy szemrebbenés nélkül elfogadják a fegyveresek utcai jelenlétét, bármi legyen is az oka.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.