galéria megtekintése

Verseny nélkül

8 komment


Doros Judit

Nem azzal van a baj, hogy Mészáros Lőrinc cége nyerte el a szilvásváradi lovaskomplexum hatmilliárdos munkáját. Még azzal sem, hogy mindezt jó másfél milliárddal többért vállalta, mint amennyit az eredeti tervek szerint szántak a felújításra. Az első ceruzavonás óta jó pár év eltelt a közbeszerzésig, ha nyögvenyelősen is, de meg lehet magyarázni az áremelkedést.

Az viszont baj, hogy nem volt verseny. Egyáltalán nem. Semmilyen.

Eddig legalább az ilyen-olyan látszatra ügyeltek nagyjaink, s ha más nem, legalább a leendő győztes maga beszerzett papíron néhány versenytársat, akik aztán árban merészen fölé ajánlottak, utat nyitva ezzel neki, a legolcsóbbnak. A szívesség visszajárt, szakmányban gyártották le a kvázi árajánlatokat, amelyekről mindenki tudta, nem kell azokat komolyan venni. Dörzsölt cégek odáig pofátlanodtak, hogy már az árajánlat kidolgozását sem maguk intézték. ­Kisebb vállalkozásokat kerestek meg, elhúzták előttük szépen a mézesmadzagot, hogy alvállalkozóként majd betársulhatnak, csak adjanak egy szép árajánlatot a munkákra, majd az így megszerzett dokumentumokat saját maguk csatolták be az előre lezsírozott pályázatra.

 

S csodák csodájára ők nyertek.

A nagyszabású szilvásváradi munkára azonban Mészáros Lőrinc már egyedül pályázott, bár ez így nem teljesen fedi a valóságot. Konzorciumban nyert ugyanis egy egri céggel, amely korábban a megyeszékhely barokk belső tereit újította fel. Versenytárs lett volna, ha elindul, ehelyett azonban megoldották így, „okosba".
Ha ugyanis Mészáros Lőrinc cége pályázik egy földdarabra, nem jelentkezik már ellene senki. Ha indul egy munkán, nem akad kihívója. Jobb a békesség.

Hatalmasságaink, kiknek számára a futballpályán természetes a versengés, s egyelőre a politikai porondon is rendre ringbe szállnak, ha nem is mindig a legnemesebb eszközökkel, teljes lelki nyugalommal elfogadják, hogy bizonyos pályákon megszűnt a verseny. Pedig, ha máshonnan nem, legalább egyetemi (vagy más) tanulmányaikból emlékezhetnének rá: ahol nincs verseny, ott romlik a minőség, elmarad az innováció, silányodik a munkaerő. Olyan nagy szavakat már ne is említsünk, hogy a közerkölcs is mélybe zuhan. Az emberek csak legyintenek vagy sercintenek egyet, ha újabb mészárosi győzelemről hallanak. Ki-ki vérmérséklete szerint beletörődve vagy káromkodva, de tudomásul veszi, hogy a felcsúti ezermester mindenütt ott van, mindenhez ért, és mindenhol kaszál.

Aki ilyen körülmények között labdába akar rúgni, annak szépen hátrálva pitiznie kell. Megelégedni odavetett konccal, ami ilyen-olyan zsíros falatokból a földre hull. Ha jó nagy a falat, a konc is kecsegtető lesz. Akinek pedig ettől hányingere támad, az hátat fordíthat az országnak, s megpróbálhat olyan terepeken ringbe szállni, ahol nem akasztanak kilós súlyokat a lábára egy pályán, ahol a másik szuperszonikus rakétákkal felszerelkezve rohanhat előre.

A többieknek marad az apátia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.