galéria megtekintése

Véres érv

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Fruzsina húszéves volt. Alkalmazott abban a kaposvári dohányboltban, ahol a rendőrség szerint április 22-én a kasszában lévő 22 ezer forintért, és hogy később ne ismerhesse fel, halálra késelte őt a 20 éves B. Péter. A gyilkosság óta mind többen követelnek törvénymódosítást, hogy a jövőben ne kelljen lefóliázni és ezzel kívülről láthatatlanná tenni a dohányboltokat. Senkit nem zavar, hogy ilyen törvény nincs is.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még óvatosan fogalmazott, amikor megígérte: ha bebizonyosodik, hogy volt ok-okozati összefüggés a dohányboltok ablakainak lefóliázása és a kaposvári gyilkosság között, maga kezdeményezi a jogszabály-módosítást. Pintér Sándor, a belügyminiszter aztán sietve leszögezte, hogy nincs összefüggés a trafikfólia és a gyilkosság között – ergo: nem kell jogszabályt módosítani.

Aztán sorra megszólaltak a pártok, a szakmai szervezetek, hogy mégiscsak módosítsák a törvényt. A miniszterelnök pedig újra meglebegtette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét. A Kossuth rádió 180 perc című műsorában Rogán Antal ugyanakkor már azt mondta, „ha a trafikosok védelméhez az kell, hogy levegyék a fóliát, akkor vegyék le… Eddig sem volt olyan jogszabály, amely előírta volna a fóliázást”. S bár Rogánnak ebben igaza van, nyilatkozata mégis azt bizonyítja, hogy lövése sincs arról, mi és hogyan zajlik dohányboltfronton. Hogy a trafikok dolgozói a kezdetektől aggódtak: a természetes fénytől a fóliázással elzárt helyiség önmagában is nyomasztó, viszont amikor nyílik az ajtó, nem tudhatják, nem rabló lép-e be rajta, ezért állandó stresszben élnek. És láthatatlanná téve támadás esetén sem számíthatnak segítségre. Így akár rendőrjárőr is állhat a trafik előtt, attól még kirabolják.

 

Meglehet, hogy Pintér Sándornak igaza van, és a létező üzletek számához képest nem rabolnak ki több trafikot, mint patikát vagy kisboltot, a trafikok alkalmazottjainak biztonságérzete azonban, már csak bezártságuk okán is, rosszabb más boltok alkalmazottjainál. Márpedig aki munka közben folyamatosan fél, azt a miniszter által hivatkozott statisztikák aligha nyugtatják meg. Főleg nem egy gyilkosság után.

Le a fóliával!? Rendben. De a NAV nem adja meg a nyitáshoz az engedélyt, ha például „nincsenek meg a kötelező arculati elemek”. És ha szemet hunyna afelett, hogy a kívülről bámészkodó gyerekek szeme elől nincsenek elrejtve a dohánytermékek, jöhetnek még a fogyasztóvédők és más hatóságok, és büntethetnek, időlegesen bezárathatnak boltokat.

S bár a kötelező arculati elemeket nem törvény vagy más jogszabály írta elő, csupán a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. „ajánlotta”, Fruzsina haláláig senki nem merte megkockáztatni, hogy az ajánlott dizájn biztonságosabbra cserélésével kockára tegye az engedélyét. Igaz, a lány halála előtt senkit nem is érdekeltek a pult mögött szorongó, nagyrészt húszas éveikben járó lányok, fiatalasszonyok siralmai. Vérnek kellett folyni ahhoz, hogy figyeljenek rájuk. Pedig valaki azt ígérte, hogy ez a kormány odafigyel az emberek bajaira, és senkit nem hagy az út szélén...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.